‘YENİ SİSTEMLE MECLİS DAHA DA GÜÇLENECEK’


Anayasa değişikliği sistemi uzunca bir süredir Türkiye’nin gündeminde. Referandum süreci ile de bir süre daha ülke gündeminde sıcaklığını koruyacak konuyla ilgili AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ, habercim19 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Demirer’in sorularını cevaplandırdı. Karadağ, anayasa değişikliğinin çok isabetli bir karar olduğunu belirtirken, değişikliğin iki aylık süreçte halka en iyi şekilde anlatılacağını ifade ediyor. Karadağ’a göre Çorum teşkilatları referanduma hazır. CHP’nin rejim değişikliği iddiasına kimsenin inanmadığını da dile getiren Karadağ, referandumda Çorum’un en yüksek oyu vereceğini ileri sürüyor.



Türkiye içerden ve dışardan çok ciddi şekilde saldırılara maruz kalıyor. Anayasa değişikliği paketinin zamanlaması doğru mu?

Anayasa’nın değiştirilerek Türkiye’de sistem değişikliğine gidilmesinin ana sebeplerinden birisi de içerden ve dışardan yapılan alçak saldırıların önlenmesidir. Zira şimdiye kadar parlamenter sistemin zafiyetlerinden faydalanılarak dış mihraklar Türkiye’deki maşalarını kullanarak istedikleri karışıklığı çıkarabilmiş, hükümetler devirmişler, ekonomileri alt üst etmişler ve siyasi istikrarsızlık çıkararak ülkenin gelişmesine engel teşkil etmişlerdir.

Zamanlama olarak MHP’nin de desteğinin alınarak anayasa değişikliğinin yapılması sonu derece isabetlidir. Milletimiz 15 Temmuz’dan sonra istikrarlı bir hükümetin Türkiye’nin geleceğinin teminatı olduğunu görmüştür. Bu bilinç taze iken, tam da yerinde bir adım atılmıştır.


FETÖ tam anlamıyla devlet kademelerinden temizlendi mi? Gelecekte riskler neler?

FETÖ devlet kademelerinden henüz tam anlamıyla temizlenmemiştir. Bu tehlikeli terör örgütünün devlet kademelerinden temizlenme süreci devam etmektedir. Temizleninceye kadar da mücadele en keskin şekilde sürecektir.

Anayasa değişikliği vatandaş tarafından anlaşıldı mı? Yeterince anlatıldı mı?


Anayasa değişikliği tartışmaları uzun süredir Türkiye’nin gündeminde bulunuyor. Halkımız bu değişikliğin koalisyonlar dönemini bitireceğini, darbe dönemlerini sonlandıracağı ve gerek siyasi gerek ekonomik istikrarın yakalanacağı bir ortamın oluşması anlamında yerinde olduğu kanaatindedir. Bugün itibariyle parlamentodan referandum kararı çıkmıştır. 2 aylık süre içinde halkımıza anayasa değişikliğinin Türkiye’ye neler kazandıracağı gerek AK Parti gerek MHP tarafından daha detaylı şekilde anlatılacaktır.


Anayasa değişikliği 2019’da devreye girecek, o zamana kadar neler yaşanabileceğine ilişkin öngörünüz var mı?


Parlamenter sistemin uygulanması anlamında şu anda zaten güçlü bir iktidar vardır. 2019’a kadar herhangi bir şekilde bir zafiyet yaşanmayacağı kanaatindeyiz.


Anayasa Değişikliği Paketi’nden Türkiye’nin kazancı ne olacak? Bu değişiklikler ülkeyi nereye götürecek, nelerle karşılaşacağız?

Anayasa değişikliğinin ülkeye en önemli kazancı darbeler dönemine zemin hazırlayan, ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın kaynağı olan, toplumsal barışı bozan, koalisyonlar döneminin bitirilmesi, Türkiye’deki çift başlılığın ortadan kaldırılarak devlet kademelerinde alınacak kararların en etkin, en hızlı ve en çabuk şekilde uygulanabilir hale gelmesidir. İstikrarla birlikte Türkiye’nin dünyada en önemli küresel güçlerden birisi olacağına inanıyoruz.




Bilhassa ana muhalefetin anayasa değişikliği ile birlikte rejim değişikliği iddiaları var. Bu eleştirilere ne diyeceksiniz?


CHP, halkın seviyesine çıkamadığı için Türkiye’de hiçbir zaman tek başına iktidar olma şansı bulamamaktadır. CHP yöneticileri bunun bilincindedir. Ve anayasa değişikliği ile yapılan sistem değişikliği ile halkın taleplerine uygun programlar geliştirmedikleri takdirde iktidar olamayacaklarını bilmektedirler. Bu durumu halktan gizlemek için sistem değişikliğini rejim değişikliği şeklinde anlatmaya çalışarak kendilerinin zafiyetini gizleme çabasındadırlar. 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkanlığındaki parlamento ülkenin rejimini cumhuriyet olarak belirlemiştir. Ve bundan geri adım söz konusu bile olamaz. CHP tek adamlıktan bahsediyorsa kendi siyasi geçmişine baksın.


Yine ana muhalefetin değişiklikle ilgili bazı maddelere şiddetle itiraz ettiğini görüyoruz. Mesela ‘yargı siyasallaşıyor’ eleştirileri doğru mu?


Mevcut sistemde FETÖ gibi yargının içine sızmış, ülkeyi bölmeye çalışan terör örgütü mensuplarının kripto olarak devam etme ihtimali hala mevcuttur. Mevcut sistemin arızalarının giderilmesi için yargıda yapılan değişiklikler son derece isabetlidir. Yargının içinde olan bir hukukçu olarak yargı mensuplarının bu değişiklikten son derece hoşnut olduklarını da biliyorum. Yapılan değişiklikler de dünyanın değişik ülkeleri baz alınarak yapılmıştır. Gelişmiş ülkelerde uygulaması mevcut çağdaş değişikliklerdir.



Size göre parlamentonun işlevi ortadan kalkıyor mu? Yoksa Türkiye güçlü bir yönetim sistemine mi kavuşuyor?

Parlamentonun işlevinin ortadan kalkması bir yana, tam tersine güçlenmektedir. Bugünki sistemde parlamento asli işlevlerinin dışında dışardan müdahalelerle de mücadele etmek zorunda kalmaktadır. 15 Temmuz darbe girişimi de en açık şekilde görülmüştür. Yapılan değişiklikle parlamento asli vazifelerini yapacağı güçlü bir konuma gelmektedir.

Referandumda Çorum’dan hangi oranda destek çıkmasını bekliyorsunuz?


Çorum, Türkiye’nin demokratikleşmesi anlamında yapılan değişikliklere her zaman azami desteği vermiştir. Biz inanıyoruz ki, MHP’nin de bu değişikliklere desteği göz önüne alındığında rekor seviyede bir katılımla sonuç alınacaktır. Milletimiz 2023 vizyonuna giden ülkesine ve mağdurların dünyasına sahip çıkacaktır.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adil 2017-01-25 17:55:17

artık kimseye güveni kalmadı insanların ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız allah ülkemiz için en hayırlısını nasip etsin

Avatar
selçuk 2017-01-28 09:56:00

başkanlık gelince asgari ücret ne kadar olacak...lütfen cevaplayın

banner165