Çin, Uygurları stratejik tehdit sayıyor

Uygurlar, Çin'in yayınladığı Beyaz Kitap'ta 'terörist' olarak nitelendirilmelerine tepki gösterdi.

03 Haziran 2015 Çarşamba 12:03
 Çin, Uygurları stratejik tehdit sayıyor


Uygurlar, Çin'in yayınladığı Beyaz Kitap'ta 'terörist' olarak nitelendirilmelerine tepki gösterdi.


Dünya Bülteni'ndeki habere göre; Halk Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi'nin yayınladığı “Çin askeri strateji” belgesi olan  Beyaz Kitap'da Doğu Türkistan Uygur halkının stratejik tahdit listesine alarak  terörist olarak nitelendirilmesi Uygurlar tarafından tepki ile karşılandı.


Uygur HaberAjansı'nda yayınlanan yazıda, Uygurlar tarihin hiç bir döneminde terörizme bulaşmamış, terörist hareketlere yeltenmemiş ve prim de vermemiştir. bu kabul edilemez" denildi. 


"BEYAZ KİTAP"TAKİ KARA NOKTALAR


Çin'in Milli Güvenlik Konseyi kabul ettiği Devlet Siyaset Belgesi niteliğindeki “Beyaz Kitap”ta, Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi'ni Çin devleti için en büyük tehdit olarak açıklandı.


Çin  resmi Ajanslarına ve medyasına  göre; 26 Mayıs 2015'de yayınlanan Beyaz Kitabın “Çin'in Askeri Strateji Belgesi” başlığı altındaki kısmında Doğu Türkistan,Tibet ve Tayvan Bağımsızlık hareketlerinin aynı şekilde Çin'in güvenliğini tehdit eden hareketler olduğu belirtiliyor.


Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)'da yer alan haberde, Beyaz Kitap'ta Uygur veya Sözde Özerk bölge adları direkt olarak  geçmese de  Çin'in yıllardan beri Müslüman Uygur Türklerini içte ve dışta baskı, zulum ve bastırma hareketlerinde bahane ve gerekçe olarak kullandığı "Terör, Bölücülük ve Toplumun istikrar ve güvenliğini Bozan Unsurlar ” gibi terimler kullanılıyor. Ancak, Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi”nin Çin için büyük tehdit olduğu de ayrıca vurgulanıyor.


Beyaz Kitap'ın Çin'in güncel durumu başlığı altındakı kısmında ise; Çin'in Asya – Pasifik bölgesinde Japonya ile olan adalar sorunu ve deniz ekonomik alanları ile kıta sahanlığı konuları üzerinde ayrıntılı olarak duruluyor. Bölge ülkeleri ile olan krizler ve Bağımsız Tayvan konuları gündeme getirilerek, bölücü hareketler ile terörün gün geçtikçe yayılarak sürdüğü  belirtiliyor. Tibet ve Doğu Türkistan bağımsızlık hareketlerindeki gelişmelere ayrıntılı şekilde yer verildiği görülüyor. Son yıllarda azınlık bölgelerindeki dini ve milli akımların  güçlenmesinin endişe verici  boyutlarda olduğu, bağlı bölgelerdeki düşük yoğunluklu krizler ile kısmı çatışmaların ve bölgesel  küçük savaşların sürmekte olduğuna dikkat çekiliyor.


Beyaz Kitabın “Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Stratejik Görevi” başlığı altındaki bölümde ise şu ifadeler yer alıyor, “ Ülke bütünlüğünü tehdit eden bölücülük ve terörün ülke sınırları dahiline ulaşmasının önüne geçilmesi için gerekli askeri, istihbari ve benzeri tedbirlerin güçlendirilmesi, ülkenin siyasi olarak güvenliği ve toplumun istikrarı gibi ülkemizin bağımsızlığını ilgilendiren konuların Çin Silahli Kuvvetlerinin temel stratejik görevi olduğu” hatırlatılıyor.


Çin Silahli Kuvvetlerinin Kuruluşu ve Gücü bölümünde ise “ İç güvenlik için var olan Jandarma Kuvvetlerinin terörizme karşı koymak ve mücadele etmek ve ülke ve toplum güvenliğinin sağlanmasında eğitim, silah ve lojistik kalitesinin yükseltilmesi gerekir.” sözlerine yer veriliyor.(Tımetürk)




Son Güncelleme: 03.06.2015 12:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165