Çin’in Uygur zulmü resmileşti

Çin'in, Doğu Türkistan'da yıllardır uyguladığı zulüm bugün resmiyet kazandı.

02 Ocak 2015 Cuma 12:45
 Çin’in Uygur zulmü resmileşti


Çin'in, Doğu Türkistan'da yıllardır uyguladığı zulüm bugün resmiyet kazandı. 


Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan’da Çin’in baskısı bir türlü bitmezken Çin’in, Doğu Türkistan’da resmi kurumlar, okullar ve iş yerlerinde yıllardır uyguladığı yasaklar resmiyet kazandı. Namaz yasağının yanında dini giysilerle iş yerlerine gelme, kadınların başörtüsü takması ve kişinin İslam dini mensubu olduğunu gösteren diğer semboller de yasağa dahil edildi.


YAŞAYAN ÖLÜLER GİBİYİZ


Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada Uygur Türklerinin bugün hayata geçen yasağı diken üstünde beklediklerini anlattı. Tümtürk, Çin’deki Uygur Türkleriyle yaptığı görüşmelerde Uygurların “Yasak yüzünden psikolojimiz alt üst oldu. Günlerdir yemiyor, uyumuyoruz. Yaşayan ölüler gibiyiz” sözlerini aktardı.


İSLAM DÜNYASININ AYIBI


Çin’in yıllardır Uygur Türkleri üzerinde uyguladığı baskının resmiyet kazandığını belirten Tümtürk Çin’in cesaretini dünyanın sessizliğinden aldığını söyledi. Çin’in yaptığı katliamlarla İslam dünyasını test ettiğini belirten Tümtürk “Bu ayıp sadece Çin’in değil, sessiz İslam dünyasının ayıbıdır” diye konuştu.


UMUTLARI TÜRKİYE


Uygurların Türkiye’den beklentisinin büyük olduğunu dile getiren Tümtürk “Cumhurbaşkanımızın uyguların Türkiye’ye getirilmesi üzerine yaptığı açıklama Uygur Türklerine ışık oldu. Bu mesaja çok önemli bir misyon yüklüyorlar” ifadelerini kullandı.


Yasayla birlikte namaz kılmak, dini giysilerle iş yerlerine gitmek, kadınların başörtüsü takması ve kişinin İslam dini mensubu olduğunu gösteren diğer sembolleri kullanmak suç sayılacak.


‘BİZİ KURTARIN’ DİYORLAR


Tayland’daki 360 Uygur Türkünün de yaşam mücadelesi verdiğini anlatan Tümtürk, Tayland’daki Uygurlarla irtibatta olduklarını anlattı. Taylan’da hapishanedeki Uygurların çaresiz olduğunu belirten Tümtürk “Bizi kurtarın. Eğer Çin’e iade edilirsek idam edileceğiz” diye haber gönderiyorlar. Ama seslerini kimseye duyuramıyorlar” diye konuştu. Doğu Türkistan’daki Müslümanların diğer zulüm altındaki Müslümanlardan daha şanssız olduğunu ifade eden Tümtürk komünist bir rejimle idare edilmesinden dolayı dünyayla bağlantılarının kesik olduğunu sözlerine ekledi.




Son Güncelleme: 02.01.2015 12:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165