Dev buluşma duygulandırdı

İHH tarafından dünyanın 13 ülkesinden Türkiye’ye getirilen yetimlerin katılımıyla düzenlenen...

24 Ekim 2014 Cuma 14:50
 Dev buluşma duygulandırdı


İHH tarafından dünyanın 13 ülkesinden Türkiye’ye getirilen yetimlerin katılımıyla düzenlenen ‘6. Uluslararası Çocuk Buluşması’ duygulu anlar yaşattı.


Çorum İHH’nın da katıldığı etkinliğin finali Sinan Erdem Spor Salonunda gerçekleştirildi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen buluşmaya Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve çok sayıda davetli katıldı. 


Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan program, yetimler hakkındaki kısa film gösterisiyle devam etti. Farklı ülkelerden gelen çocuklar yöresel kıyafetler ile sahneye çıkarak şarkılar söyledi, ülkelerinin yerel oyunlarını oynadı. Yetimlerin, sahnede sergiledikleri oyunlarda gösterdikleri performans katılımcıları mest etti.


Yetimlik bilincini yaygınlaştırmak için iki yılda bir İstanbul’da düzenlenen buluşma için Bosna Hersek, Arnavutluk, Moritanya, Somali, Makedonya, Yemen, Suriye, Filistin, Gürcistan, Kırgızistan, Pakistan, Sri Lanka ve Tanzanya'dan gelen yetimler, Türkiye’deki kardeşleri ile bir araya geldi. Program 132 ülkede canlı yayımlandı.


Somali’den Kur’an tilavet

Yetim Şöleni Somali’den gelen minik konuğun okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Katılımcılara tanıtılan davetli çocuklar ellerinde kendi ülkelerinin bayraklarını taşıyarak salonda seramoni yürüyüşü yaptı.


İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım açılış konuşmasında artık yetimlerin konuşacağını, büyüklerin de dinleyeceğini söyledi.


Dünyada 400 milyon yetim olduğunu, bunun her ay 47 binine kendilerinin baktığını belirten Yıldırım, “Programın yayınlandığı ülkelerdeki insanlara da yetim konusunu anlatmaya çalışıyoruz. Bütün kardeşlerime, yetimlere sahip çıkın. Bu yıl sponsorluğunuzla 47 bini 100 bine çıkaralım, hedefimizi böyle yapalım" dedi.

‘Yetimlere sahip çıkmak vazifemiz’


Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, "Bizim inancımızda yetimlik yalnızlığı ve kimsesizliği ifade etmez. Ümmetin evladı olmayı milletin evladı olmayı ifade eder. Bizim peygamberimizde yetimdi. Yetimlere sahip çıkmak bizim inancımıza göre bir vazifedir. Biz beşikten mezara kadar iyiliği emreden bir ümmetiz. Hayatımız boyunca iyilik yapmak durumundayız.” Dedi.


Akdoğan, konuşmasında Nazım Hikmet'ten alıntı yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü;"Nazım Hikmet der ki; 'Ölen çocuklar büyümez.' Ama annesini babasını kaybeden çocuklar öyle bir büyür. Yetim kalmış çocuğun birde kardeşi varsa onun elinden tuttuğu zaman annesi babası gibi davranmak zorundadır. Birden aile büyüğü olur ve bütün dünyanın yükü onun üzerine biner. İşte bu yavrucağımızı yalnız bırakmamız gerekiyor. Bebek masumiyet ifadesidir. Bebeği katledenler de masumiyeti yani insanlığı hedef alırlar. İnsaniyeti katletmiş olurlar. Bazen bize soruyorlar siz neden her yerle bu kadar ilgilisiniz. Neden her yere yardım elinizi uzatıyorsunuz.


Bizde cevap olarak bizim ecdadımız böyle yapmıştı. Nereye yardıma gittiysek geçmişte ecdadımızın oraya yardım ettiğini gördük. Yardımda bulunmak bizim ahlaki ve vicdani görevimizdir. Biz kimseye sırtımızı dönemeyiz kapılarımızı kapatamayız. Suriye'den 1.5 milyon göçmen geldi. Mağdur ve muhtaç kim varsa onlara sahip çıkmak bizim vazifemizdir. Bazı ülkeler bunu bir sosyal etkinlik olarak görebilir. Bu yardımlar bizim için bir ahlakı duruştur yapmak zorundayız ve inadına yapacağız. İnadına adaleti yüceltmek için mücadele edeceğiz. Bizim yardım kuruluşlarımızın Ortadoğu'ya gidip yardım etmesinden rahatsız oluyorlar. Türkiye'nin ortadoğu’da etkinlik kazanmasından rahatsızlık duyuyorlar. Biz yardım yaparken petrol var mı altın var mı diye gitmiyoruz. Türkiye'nin etkinlik kazanmasında rahatsızlık duyuyorlar "

Suriye’de 5 milyon çocuk savaştan etkilendi


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da, etkinlikte bulunmaktan gurur duyduğunu belirterek, "Ülkemizden ve dünyanın dört bir tarafından gelen çocuklarla bugün burada bir olmak çok güzel bir duygu. Dünyanın neresinde olursa olsun yetim olan çocuklar bütün insanlığa özellikle de Müslümanlara emanet edilmişlerdir. Yetim çocuklara sahip çıkmak insanlığın en önemli ve temel sorunları arasında yer alıyor. Savaşlar ve doğal afetler en çok çocukları etkiliyor. Resmi rakamlara göre dünya üzerinde 200 milyon, gerçekte ise 400 ila 500 milyon arası çocuğun doğal afet, savaş ve benzeri sebeplerden yetim kaldığı biliniyor. Kimsesiz çocuklar dilenci, fuhuş ve hırsızlık çetelerinin en kolay avları durumdalar. 5 milyondan fazla çocuğun Suriye'deki savaştan etkilendiğini biliyoruz. Geçen yıl 260 Bin çocuk sığınmacı vardı. Bu sene bu rakam 1,5 milyona ulaşmış vaziyette. Bizi bir araya getiren ortak nokta dünya çocukları için ellerimizi ve kalplerimizi birleştirme arzusu" diye konuştu.


‘Kendimize iyilik yapalım’


Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, dünyada kazaların, doğal afetlerin ve savaşların yetim sayısını artırdığını ifade ederek, doğal afetlerin, kazaların önüne geçilemediğini ancak savaşları önlemek için ‘büyük Türkiye’ yolculuğunu hızlandırmak gerektiğini söyledi.


Yetimlere sahip çıkmanın önemine işaret eden Gündoğdu, "Sahip çıkılmazsa organ mafyasının, misyonerlerin, fuhuş çetesinin eline düşebilirler. Biz, millet olarak 'Evdeki yangını söndürürüm ama mahalledeki yangına karışmam' diyemeyiz. Yetimler, annesi babası ölümce yetim kalır ama gerçekten bu yetimler bu ümmet onlara sahip çıkmadığında yetim kalacaktır. Yetimlere sahip çıkmak, kendi geleceğimize sahip çıkmaktır, kendimize iyiliktir. Kendimize iyilik yapalım" şeklinde konuştu.

‘Her sınıfın bir yetim kardeşi var’


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Her sınıfın bir yetimi var’ kampanyasında en fazla yetime destek veren 3 okula teşekkür ederek, plaketlerini verdi. Avcı, organizasyonda emeği geçenlere, öğretmenlere, öğrencilere, onları teşvik edenlere ve İHH'ya da teşekkürlerini sundu.


Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanılığı ve İHH'nın işbirliğinde düzenlenen kampanya kapsamında 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde 80 ilde, 2 bin 84 okulda, 7 bin sınıfta etkinlik gerçekleştirildi.


‘Yetim peygamberin ümmetiyiz’


Konuşmaların ardından değişik ülkelerden gelen yetimler, yerel gösterilerini yaptılar. Programın sonunda sanatçı Ömer Karaoğlu ve minik kalpler korosunun konseriyle katılımcılara farklı dakikalar yaşatıldı

Yoğun katılım oldu


Savaş, kriz, çatışma ve doğal afetler gibi sebeplerden dolayı yetim kalan çocukların bakımlarını sağlanması ve yetimlilik kavramının bilinçaltlarına yerleşmesi amacıyla bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Çocuk Bulaşması’na yoğun ilgi gösterildi. Salonu hınca hınç dolduran davetliler, yetimler için bağışta bulundular. İHH ekibinin bütün noktalarda hazır oldukları şölen 4 buçuk saat sürdü.


Programda Yalçın Akdoğan, Ayşenur İslam ve Nabi Avcı'ya Afrika'da çocuklara Kur'an-ı Kerim eğitiminin verildiği loh isimli tahta hediye edildi.





Son Güncelleme: 24.10.2014 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.