Doğu Türkistan Erdoğan’ı bekliyor

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’da uyguladığı baskıdan kaçarak Türkiye’ye sığınan...

10 Temmuz 2015 Cuma 12:27
 Doğu Türkistan Erdoğan’ı bekliyor


Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’da uyguladığı baskıdan kaçarak Türkiye’ye sığınan Uygur Türkü Zeynep Muhammed, ülkesinde şahit olduğu zulmü Hakimiyet’e anlattı.


www.corumhakimiyet.net’te yer alan Recep Mebet imzalı habere göre, Zeynep Muhammed İHH İl Temsilcisi Selim Özkabakçı ve kızı Sümeyye’nin daveti üzerine Çorum’a geldi.


Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de yaşadığını ve yaklaşık üç yıl önce Türkiye’ye geldiğini anlatan Zeynep Muhammed, İslâm dünyasının Doğu Türkistan ve diğer coğrafyalarda yaşanan zulme karşı tek yürek olması gerektiğini söyledi.


Yarın saat 13.00’te İHH Çorum Şubesi Mavi Marmara Salonu’nda düzenlenecek ‘Doğu Türkistan’da Yaşananlar’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılacak olan Muhammed, Çin yönetiminin Müslümanlar’a karşı büyük bir baskı uyguladığını kaydetti.


‘ZULME BİZZAT ŞAHİT OLDUM’


İnsan haklarını hiçe sayan uygulamalardan bahseden Uygurlu genç kız, bayanların dini eğitim alması ve ibadet yapmalarının engellendiğini ifade ederek şöyle konuştu:


“Bölgede yaşayan Türkler’in aile hayatına yönelik de müdahaleler var. Çocuk sayısını iki ile sınırlayan Çin yönetimi, bir yakınımın üçüncü çocuğunu 9 aylıkken anne karnından alıp suda boğarak öldürdü. Ailemden çoğu kişiyi kaybettim. Erkek olarak başımızda sadece babam kaldı. Ağabeyim, erkek kardeşim ve eniştem Çin hapishanelerinde mahkum edildi.


Baskı ve zulmün boyutları ülkenin farklı bölgelerine göre değişkenlik gösteriyor. Uygur Türkleri’nin 17-25 yaş arasındaki kızları fabrikalarda çalıştırma bahanesiyle zorla ailelerinden koparılıp kötü yola sürükleniyor.


Din öğretimi yasaklanan bayanlar, binaların bodrum katlarında gizlice Kuran öğreniyorlar. Bu esnada yakalanan bazı hocalarımız tutuklanarak gözaltına alındı. Çin polisi, Uygurlar’ın evine gelen misafirler için bile izin alınmasını şart koşuyor. Yani iftara evinize davet ettiğiniz kişiler için önce onay almanız gerekiyor.


Yaşanan zulümden kurtulmak isteyen Uygur Türkleri, Türkiye başta olmak üzere bazı komşu ülkelere hicret ediyor. Zulmün son bulmasının ardından tekrar ailelerimize kavuşmak için Cenab-ı Allah’a dua ediyoruz.


‘ÜMİDİMİZ TÜRKİYE’


Çin’in bölgede uyguladığı zulüm tamamen gerçek ve inkar edilemez. Bizzat şahit olduğumuz zulmü kapatmak için sistemli bir karartma uygulanıyor. Böylece Doğu Türkistan’da yaşanan zulmün dışarı yansıması engellenmeye çalışılıyor.


Ortaya çıkan görüntüler sonrası Türkiye de dahil pek çok ülkede Çin zulmünü tel’in eden eylemler yapıldı. Ancak Müslümanlar desteğini sadece sloganlarda bırakmamalı, Doğu Türkistan’a yardım eli uzatmalı.


Yaşanan zulmün son bulması için Türkiye’nin desteğinden ümitliyiz. İslâm dünyasının lider ülkesi Türkiye’den ciddi anlamda destek bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’de bulunacağı temaslar dahilinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni de ziyaret etmesini istiyoruz. Böylece bölgede yaşanan baskıların bir nebze de olsa son bulacağı ümidini taşıyoruz.”








Son Güncelleme: 10.07.2015 12:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.