Doğu Türkistan’da akıl almaz baskı

Çin'in Doğu Türkistan genelinde 27 Mayıs'tan beri sürdürdüğü Hoten merkezli...

22 Ağustos 2014 Cuma 11:39
 Doğu Türkistan’da akıl almaz baskı


Çin'in Doğu Türkistan genelinde 27 Mayıs'tan beri sürdürdüğü Hoten merkezli "Terörle Mücadele ve Sert Darbe Vurma" operasyonuna destek amacıyle ÇKP.Yerel Yöneticileri çeşitli şehirlerde Müslüman Türklerin dini inançlarına karşı akıl almaz bazen ise, gülünç denilebilecek şekilde müdahale ettikleri ve çin yasalarına dahi aykırı ve keyfi ek tedbirleri yürürlüğe koyduğu bildiriliyor.


Elde edilen bilgilere göre Doğu Türkistan’in petrol bölgesi olarak bilinen Karamay şehrinde 8-20 Ağustos tarihlerinde yapılacak “Bölgesel Spor Müsabakalarının” huzurlu ve güvenli şekilde yürütülmesi bahane edilerek Uygur Türklerine karşı nezaret, ve kontröllerin sıklaştırıldığı ve yeni ek güvenlik tedbirlerinin alındığı bildiriliyor.


Yerel Komünist Partisi’nce geçen hafta alınan bir yasaklamalar Listesine göre Karamay bölgesinde Ayyıldız işlenmiş her türlü Formaların giyilmesi yasaklanmıştı.Ayrıca, Erkeklerin sakallı erkeklerin ve tesettürlü ve başörtülü hanımların Toplu Taşıma Araçlarına alınmayacağı bildirilmişti. Ayrıca,Ana Durak ve tali bütün duraklara yeterli sayıda Karakçuklar(Gözetmenler = Muhbirler)yerleştirilerek bu konudakı yasaklara uyulup uyulmadığı kontrol edilmekte.


Ayrıca, yönetim tarafından erkekler için toplu sakal kesme,tesettürlü hanımlar için toplu başını açma törenleri düzenlenerek toplum baskı altına alınmakta ve taciz edilmektedir.Bu törenlere ait resimler ile resmi Çin medyasında yer almakta ve sosyal medya’da da paşlaşılmaktadır.


ABD.’den yayın yapan Hür Asya Radyosuna telefonla bağlanarak hanımıların toplu şekilde zorla başını açma ve başörtüsünü atma eylemi ile erkeklerin toplu olarak ve sakal kesmeye yönelik yapılan eylemler ile ilgili bilgi veren Karamay şehri sakini bir hanımın verdiği bilgiler şöyle, “ Geçenlerde Halkara Soda Sarayı (Uluslar arası Ticaret Merkezi) ‘nda eşarp satan dükkanların Belediye ekiplerince izinlerinin iptal edilerek kapatıldığını komşularımdan duydum.Ramazan ayında başörtüsü ile sokağa çıkan hanımların baş örtülerinin zorla çıkarılarak başalarının açıldığını bunu gören komşularım söylediler. Geçen gün yumurta almak için Yumurtacı’ya gittim.Dükkan sahibi gencin perişan,çökmüş ve çok üzgün olduğunu ve biraz da hiddetli haline şahit oldum. Bunun sebebini sorarak teselli etmek istedim. Genç,Bu Hitaylar(Çinliler) çok haddını aştılar.Kızkardeşimin sokakta yürürken Polisler zorla başını açmış ve başörtüsüne de el koymuş. Polis saldırısına direnen Kızkardeşimi Polisler Karakola götürmek isitemişler.Ancak.toplanan halk buna mani olmuş ve polisleri ikna ederek serbest kalmasını temin etmiş.


Hükümet sık sık sakal bırakma,başörtüsünü açma Vebenzeri konular hakkında siyasi içerikli toplantılar düzenliyor.Bu toplantılarda bir çeşit beyin yıkama yapılıyor.Herkesin bu konular hakkında yönetimi destekleyici mahiyette söz söylemesi talep ediliyor ve buna zorlanıyor. Vatandaşlar sakal,bıyık.başörtüsü,giyim kuşam vebenzeri özelliklerine göre katagorilere ayrılıyor.İnsanların kıyafetleri.sakalları,başörtüleri ve nasıl giyineceklerini yönetimin belirlemesi görülmemiş bir uygulama ve aynı zamanda düşündürücü.”şeklinde konuştu.







Son Güncelleme: 22.08.2014 11:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165