Erdoğan ve Ceylan'ın Yurtdışı Temasları Sürüyor

Resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Şili’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili Devlet Başkanı Bachelet tarafından La Moneda Sarayı önünde resmi törenle karşılandı.

02 Şubat 2016 Salı 14:15
Erdoğan ve Ceylan'ın Yurtdışı Temasları Sürüyor

Resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Şili’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili Devlet Başkanı Bachelet tarafından La Moneda Sarayı önünde resmi törenle karşılandı.


Yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Peru ve Ekvator'a, yaptığı ziyaretlerin ilk durağı olan Şili’de oldukça verimli görüşmeler yapıldı.


Ak Parti Çorum Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan da katıldığı ziyaretlerden verimli sonuçlar alınıyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, AK Parti Çorum Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Denizli Milletvekili, Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekçi, İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Ankara Milletvekili Aydın Ünal da yurtdışı ziyaretlerine katılıyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler törenle karşılanırken, karşılamanın ardından toplantıya geçildi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şili'nin başkenti Santiago'daki BM Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'nda (ECLAC) düzenlenen konferansta bir konuşma yaparak Türkiye ve dünya gündemini değerlendirdi.


Erdoğan, küresel barış ve istikrarın sağlanmasının önündeki en büyük sorunlardan birinin de terörizm olduğunu söyledi. Erdoğan, “Türkiye olarak bu sorunun ne olduğunu bir ülkeye ve insanlığa ne gibi bedeller ödetebileceğini yakından biliyoruz. Burada yaklaşık bir tecrübeye sahibiz. Bu işi iyi biliriz. Ne bedeller ödediğimiz hepsi ortada. Terörizmle mücadelenin ancak uluslararası düzeyde samimi bir işbirliği ve dayanışmayla başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. ‘Başının çaresine baksın’ dersek bu olmaz. Terörle mücadeleye yönelik uluslararası işbirliği bağlamında bugüne kadar biz üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.


TÜRKİYE İLE ŞİLİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI


Gerek Şili Devlet Başkanı Bachelet ile baş başa görüşmede, gerekse bakanların hazır bulunduğu heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde ilişkilerimizi nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizin değerlendirmesini yaptık. Ayrıca halihazırda dünya gündemini meşgul eden bölgesel ve uluslararası konuları da değerlendirme fırsatını bulduk. AGCID ile TİKA arasında imzalanan mutabakat zaptı ile kalkınma alanında işbirliğinin tesis edilmesi konusunda önemli bir adım attık. Az önce de burada üç tane anlaşma ve sözleşme imzalandı. Bunlar da Türkiye-Şili ilişkilerini geleceğe taşıma noktasında önemli adımlar” ifadelerini kullandı.


Türkiye ve Şili arasında havayolu ulaşımı ile kültürel ve ekonomik işbirliğini öngören birçok anlaşma imzalandı.


Şili'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, La Moneda Sarayı'nda Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet tarafından resmi törenle karşılandı. Ardından Erdoğan ve Bachelet baş başa görüştü. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki lider, düzenledikleri ortak basın toplantısında ortak bildiriyi imzaladı.


Toplantıda iki ülke arasında işbirliği anlaşmaları da imzalandı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Şilili muadili AGICID arasında mutabakat muhtırası imzalandı. Söz konusu muhtıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz tarafından imzalandı. İki ülke arasında ayrıca "Hava Ulaştırması İşbirliği Zaptı" imzalandı. İşbirliği anlaşmasını Türkiye adına Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya imzaladı. Son olarak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Şili Sanayi Federasyonu (SOFOFA) arasında "İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluş Anlaşması" imzalandı.

 

 

Son Güncelleme: 02.02.2016 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165