İncesu'ya 400 Bin Liralık Sosyal Tesis Tartışması

İl Genel Meclisi'nin dün yapılan toplantısına AK Partili meclis üyelerinin sözlü tartışmaları damga vurdu.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 11:07
İncesu'ya 400 Bin Liralık Sosyal Tesis Tartışması

İl Genel Meclisi'nin dün yapılan toplantısına AK Partili meclis üyelerinin sözlü tartışmaları damga vurdu.

www.corumhakimiyet.net’te yer alan habere göre, AK Partili meclis üyeleri arasında İl Genel Meclisi başkanlık seçimi sürecinde başlayan gerginlik dünki toplantıda da devam etti. Tartışmanın nedeni ise iki gündem maddesi idi.

Halil İbrahim Kaya başkanlığında yapılan toplantı saat 10.00'da başlayacağı zaman AK Parti Grup Başkanı Abdullah Meteoğlu Plan Bütçe ve Turizm Komisyon üyelerini grup odasına çağırarak bir toplantı yaptı. Bu sırada kapalı kapılar arkasında yaşanan tartışma meclis salonundan da duyuldu.  Bundan dolayı toplantı saat 10.28'de başladı.  Gerilim oturum sırasında da sürdü.  

Toplantı sonrasında salona gelen AK Parti Meclis Üyesi Nurettin Karaca, Turizm ve Plan Bütçe Komisyonları tarafından 'İncesu Kanyonuna sosyal tesis yapılması' teklifi ile ilgili hazırlanan komisyon raporunda üyelerin imzaları olmadığı halde görüşülmek  istenmesine tepki gösterdi ve "Kaç yıldır meclis üyesiyim ve ilk defa böyle bir durum ile karşılaşıyorum. Bu tür hareketler meclisin ciddiyetiyle bağdaşmıyor" dedi. Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

ARAÇ ALIMINA BÜTÇE YETERSİZLİĞİ GEREKÇESİ

Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen ve  "İl Özel İdaresinin personel servis hizmetlerinde ve görev alanına giren işlerde kullanılmak üzere 1 adet şehir içi (belediye tipi) otobüs, 1 adet (4x4 pick-up) arazi taşıtı ve 1 adet çift kabinli kamyonun alınıp alınmayacağı" ile ilgili rapor hakkında Komisyon Başkanı Mustafa Çelik bilgi verdi.

Servis hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 adet şehir içi (belediye tipi) otobüs talebi ile ilgili olarak, İl Özel İdaresinde toplam çalışan personel sayısının memur, işçi ve hizmet alımı ile birlikte 462 olduğunu kaydeden Çelik, "Türkiye Yol İş Sendikası ile Çorum İl Özel İdaresi adına Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İş Verenleri arasında imzalanan 5. dönem Toplu İş Sözleşmesinin servisten yararlanma ve araç temini başlıklı 7. maddesi gereğince servis uygulaması yapılmaktadır. İl Özel İdaresi çalışan 462 personelin tamamına servis hizmeti vermekle yükümlü olmadığından sadece sözleşme gereği 232 işçi personele servis hizmeti verme zorunluluğu vardır. İl Özel İdaresine ait şu an 3 otobüs, 3 transit servis aracı vardır. Mevcut bu servis araçları yeterli geleceği düşülmektedir. Bir adet 4x4 pick-up arazi taşıtı talebi ile ilgili olarak, İl Özel İdaresinde şu anda çalışır vaziyette 16 adet 4x4 pick-up bulunduğundan bu araçların yeterli geleceği düşünülmektedir. Köy yollarında trafik ikaz ve işaret levhaları ile isim levhalarının montaj işleri için çift kabinli kamyon talebi ile ilgili olarak, İl Özel İdaresinde şu anda mevcut çalışır vaziyette 1 adet çift kabinli kamyon bulunduğundan, gerektiğinde bu işlerin normal kamyonla da yapılabileceği değerlendirilmiştir. İstenilen araçların yaklaşık maliyetleri 1 adet şehir içi (belediye tipi) otobüs 410 bin TL, 1 adet çift kabinli kamyon  330 bin TL, 1 adet 4x4 pick-up arazi taşıtı 130 bin TL olup toplam  870 bin TL'dir. Sonuç olarak İl Özel İdaresi tarafından alınması istenen 1 adet otobüs, 1 adet 4x4 pick-up arazi taşıtı ve 1 adet çift kabinli kamyonun maliyetleri yüksek olup, bütçemizin yetersiz olacağı düşünüldüğünden söz konusu taşıtların alınması Plan ve Bütçe Komisyonumuzca uygun görülmemiştir" dedi.

NEDEN KIZILAY DEĞİLDE BİZ ALIYORUZ?

Gündem maddesi hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Alagöz ise İl Özel İdaresi personelinin ihtiyacı için kullanılacak araçların alımına karşı çıkılmasına tepki göstererek, "Bir önceki meclis toplantısında Kızılay'a kan bağış aracı alınması kararını onayladık. Bize 130 bin TL denmişti ama rakam 400 bin TL'ye çıkmış. Bu konu da yakında meclise gelecekmiş. Türkiye'nin en büyük yardım kuruluşu böyle bir aracı alamıyor mu da biz alıyoruz" şeklinde kaydetti.

Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya ise Kızılay Çorum Şubesine ilk olarak kamyon almayı planladıklarını ve bundan dolayı rakamın 130 bin TL olarak belirtildiğini ifade ederek, "Biz kamyonu alalım müştemilatını ise TSO yapsın denildi ancak daha sonra tamamını Özel İdare'nin yapmasına karar verildi. Meclis olarak bunu da kabul ettik" diye belirtti.

Kaya, gündem maddesi ile ilgili olarak da "Meclisimiz 1 milyon liralık lüzumsuz harcamayı kabul etmeyecektir" diyerek sözlerini tamamladı. Ardından yapılan oylama da komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

İNCESU'YA 400 BİN LİRALIK SOSYAL TESİS TARTIŞMASI

Bu gündem maddesinden sonra ise toplantı başlamadan sert tartışmalara neden olan İncesu Kanyonu'na sosyal tesis yapılması ile ilgili hazırlanan rapor görüşülerek karara bağlandı.

Turizm Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ortak raporu hakkında meclis üyelerine bilgi veren Turizm Komisyonu Başkanı Abdullah Meteoğlu, "Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede; İncesu Kanyonuna gelen ziyaretçilerin yerel güzelliklerin tam anlamıyla farkına varabilmesi ve yaptığı ziyaretten azami düzeyde verim alabilmesi için sosyal tesiste yeme-içme ve dinlenme ihtiyaçlarının konforlu bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Yapılacak bu işletme Ortaköy köylere hizmet götürme birliği adına yapılacağından İncesu Kültür Parkına ve Kanyonu ziyarete gelen yerli ve yabancı  (Bisiklet ve Doğa Turizmi vb.) insanları ağırlanabilecek aynı zamanda ilçemize ziyarete gelen devlet konuklarına bu işletmede hizmet verilebilecektir. İşletme kar amacı gütmeyeceği için işletmenin genel ihtiyaçlarını (temizlik, bakım ve hizmet sunumu) Ortaköy Kaymakamlığı tarafından görevlendirilecek elemanlarca karşılanacaktır. Böylece en az iki kişiye istihdam imkanı sağlanmış olacaktır. Ayrıca sosyal tesiste yöresel ürünlerin ve Hitit yemek kültürünün tanıtımı da yapılacağından yöre insanına ekonomik bir katkı da sağlanmış olacaktır. Bu ekonomik getiriyle birlikte yöre halkının ekonomik sebeplerden dolayı yaşadığı göç olgusu en aza indirilmiş olacaktır. İncesu Kanyonu, bölgede yaşayan insanların her zaman ilgisini çekmeyi başarmıştır. Kanyonun doğa sporlarına kazandırılması ile ekonomik getirinin artırılması hedeflenmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin kanyon ziyaretiyle birlikte kanyon, Ortaköy ve Şapinuva'nın kişilerin gittiği yerlerden tanıtılması sağlanacaktır. Belirtilen bu hususlar doğrultusunda Ortaköy İlçesi İncesu Kanyonuna İl Özel İdaresi tarafından sosyal tesis yapılması Plan ve Bütçe Komisyonu ile Turizm Komisyonumuzca uygun görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Turizm kenti olmak için turistlere sağlanan ortamların önemli olduğuna dikkat çeken Meteoğlu, "Gelen misafirleri ağırlayacak bir yeriniz yoksa sınıfta kalırsınız. Amasya İl Özel İdaresi sadece yatırım hariç tanıtıma 1milyon lira bütçe ayırıyor" dedi.

BİLGİSİ OLMADAN HAZIRLANAN RAPORUN İMZALATILMAK İSTENMESİNE TEPKİ

Abdullah Meteoğlu'nun rapor hakkında bilgi vermesinin ardından söz alan Meclis Üyesi Nurettin Karaca, "İlgili yere gittik ama komisyon olarak bir karar almadık, istişare etmedik. Ama meclis toplantısı öncesinde rapor önümüze konuldu ve imzalamamız istendi. Burada bir yatırım sözkonusu ve istişare edilmeden önümüze imzaya getirildi. Bu tür raporlar komisyonda istişare edilerek meclise gelirse daha iyi olur.  Bazı konularda benim ve meclis üyelerinin çekinceleri var.  400 bin TL'lik böyle bir yatırım için daha erken. Oranın işinin 400 bin TL ile bitmeyeceği kanaatindeyim. Fiziki şartlar nedeniyle maliyet daha yüksek olur. Birde hafta sonu bile kalabalık olmayan bir yere hafta içi zaten kimse gitmiyor. Bu şartlarda orayı hangi işletmeci kiralayacak?" şeklinde kaydetti.

ÖNCELİKLİ OLAN MESELELER VAR

CHP Meclis Üyesi Haydar Erdem ise Nurettin Karaca'nın sözlerine katıldığını ifade ederek  "Komisyon olarak hiç istişare yapmadan raporu imzalayacaksınız dediler. Bu tür bir üslup hoş olmadı. Turizm önemli ama şuanda bütçemizi daha verimli kullanmak zorundayız. Öncelikli olan meseleler var. Bu konunun biraz daha ertelenmesini istiyorum" şeklinde kaydetti.

AK Parti Meclis Üyesi Abdurrahman Karagöz ise "Komisyon raporu hakkında bizle istişare yapılmadı. Ben buranın onca yatırım sırada beklerken lüks olduğunu düşünüyorum. Bu köylerde kilit taşı yokken sıcak asfalt dökmeye benziyor" şeklinde belirtti.

AK Parti Meclis Üyesi Yurdanur Özzehinli de turizmin önemine dikkat çekerek, "Turizm ayrı, kilit taşı ayrıdır. Biz turizmi ne kadar sağlam yaparsak kilit taşımızda asfaltımızda olur" dedi.

GERGİNLİK SON BULMALI

AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Alagöz'de gündem maddesi üzerine yaptığı değerlendirmede İl Özel İdaresinin İncesu Kanyonu'na büyük katkılar verdiğini hatırlatarak, "Ancak şu an turist sayısı çok az. Sayı arttığı zaman bu yatırım yapılabilir. Ama şu an verimli olmaz. Daha çok kanyonun giriş kısmına daha az maliyetle ve küçük bir yer yapılmalıdır. Ek bütçemizi acil ihtiyaçlara harcamamız lazım" ifadelerini kullandı.

Mecliste seçim sürecinin tamamlandığını ve gerginliğinde bitmesi gerektiğini dile getiren Alagöz, "Seçim sonrasında gerginliğin bitmesi gerekirken hala devam ediyor. Birlikte hareket etmemiz lazım. Birlik ve beraberliğimizi yeniden sağlayalım ve güler yüzle 3 yıl daha göreve devam edelim" diyerek sözlerini tamamladı.

İSTİŞAREDE EKSİKLİK VAR

CHP Meclis Üyesi Yıldız Bek de madde hakkında yaptığı değerlendirmede istişareye dikkat çekerek, "İstişare konusunda bir eksiklik var. Bizim medeniyete açılan kapımız turizmdir.  Turizm yatırımı yapmazsan turist nereye gelecek. Bütçeyi aşmamak şartıyla yatırım yapılabilir" dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Erhan Akar da böyle bir yatırım yapılması gerektiğini ancak bunu yapacak olanın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olduğunu ifade ederek, "Biz neden asıl işlerimizi yapmıyoruz da başkasına yapıyoruz. Bu yatırımı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapmalıdır" şeklinde kaydetti.

MHP Meclis Üyesi Celal Güngör ise komisyon raporu konusunda istişare de eksiklik olduğunu dile getirerek, "Özel İdaresi ile İl Kültür Turizm Müdürlüğü konu hakkında  yeni bir araştırma yapmalıdır" diye belirtti.

AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Tuna'da yaptığı değerlendirmede turizme karşı olmadığını kaydederek, "Neden Kültür Bakanlığı tarafından değil de İl Özel İdaresi böyle bir yatırımı yapıyor. Oraya yapılacak olan binanın sağlıklı olmayacağını da düşünüyorum" dedi.

BAŞKAN İLE ÜYE ARASINDA SÖZ ALMA TARTIŞMASI

İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da Çorum'un turizmden aldığı payın çok az olduğunu ifade ederek,  "Turizm yerlerimiz çok az ve bunlardan biriside Şapinuva'dır. Şapinuva ile İncesu Kanyonu'nu birlikte planlamamız lazım. Oraya gidenlerin yemek yiyeceği bir mekan yok. Meclis olarak bizim asıl işimiz memleketimize sahip çıkmaktır. Sadece yol su yaparak değil sosyal içerikli projelere de sahip çıkmamız lazım" diyerek sözlerini tamamladı.

Gündem maddesi üzerine yeniden söz almak isteyen Mustafa Alagöz ile Halil İbrahim Kaya arasında kısa süreli 'söz alma' tartışması yaşandı. Komisyon raporu yapılan oylama da oy çokluğu ile kabul edildi ve meclis toplantısı sona erdi.

Meclis oturumunun sonunda yaşanan söz alma tartışması toplantı bittikten sonra koridorda da bir süre devam etti. Meclisin bugün ki oturumu saat 10.00'da yapılacak.

Son Güncelleme: 04.05.2016 12:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.