‘O gecenin kadrini bilin’

İl Müftüsü Mehmet Aşık, Kadir Gecesi münasebetiyle yayımladığı mesajında, “O gecenin kadrini bilin ki kadriniz bilinsin.” dedi.

23 Temmuz 2014 Çarşamba 11:47
‘O gecenin kadrini bilin’
 İl Müftüsü Mehmet Aşık, Kadir Gecesi münasebetiyle yayımladığı mesajında, “O gecenin kadrini bilin ki kadriniz bilinsin.” dedi.

Müftü Aşık mesajında; “Zaman ve mekanlar; kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesini değerli kılan en önemli sebep Kur'ân-ı Kerîm'in bu gece indirilmeye başlanmış olmasıdır. Kur'ân-ı Kerîm'in nüzulü ve Peygamberimizin insanlığa son peygamber olarak gönderilmesi, dünya tarihinin en önemli hadisesidir. Cebrail, Peygamberimiz (s.a.s)'e ilk vahyi bu gece getirmiştir. Alak suresinin "İkra! Oku!" emriyle başlayan ilk beş âyeti ile dünya değişmiştir.

Rabbimiz Kur'an`ın indirilişiyle ilgili şöyle buyurmaktadır: "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an`ın indirildiği aydır" (Bakara Suresi, 185) "Apaçık olan Kitab`a andolsun ki, biz onu (Kur'an`ı) mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir." (Duhan Suresi, 2-5) "Şüphesiz biz, Kur'an`ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Suresi, 1-5)

Hz. Aişe validemiz: "Kadir gecesini idrak edersem nasıl dua edeyim?" diye sorduğunda: Peygamberimiz: "Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni de affeyle", diye dua et" buyurmuşlardır (Tirmizi, Daavât, 89). Unutmayalım ki bu gece duaların kabul olduğu bir gecedir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) Efendimiz: "Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi kalkar ibâdet ederse, geçmiş günâhları affedilir" (Buhari, Teravih, 1) buyurmuştur.

Bu geceye Kadir Gecesi denilmesinin üç sebebi vardır: 1. Hüküm Gecesi demektir. Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah (cc) Teâlâ'nin ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir. 2. Mevki, Şeref, Değer ve Azamet Gecesi demektir. Bin aydan daha hayırlı oluşunu ifade eder. 3. Tazyik (Sıkıştırma, Zorlama) Gecesi demektir. Bu gece inen meleklere yeryüzü dar gelir. O kadar çok melek, o kadar ciddi bir arzu ile iner ki, hep birlikte bir geçitten geçiyorlarmış gibi bir sıkışıklık ve zorluk yaşanır. Ve bu iniş şafak sökünceye kadar devam eder.

Kardeşlerim, Öyle bir kadir gecesi değerlendirelim ki, eğer şu ana kadar hayatımızda böyle bir kadir gecesi değerlendirmediysek bir kere hayatımızda kadir gecesi değerlendirmiş olalım. Bu mübarek gecede yapabileceğimiz birçok şey vardır. Bu gece Allahu Teala çokça zikredilmeli, Kur'ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir. Tefekkürde bulunulmalı, geçmişin muhasebesi yapılmalı, günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmelidir. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir. Bu gece büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenilmelidir. Milletimizin birlik-beraberlik, kardeşlik ve huzuru için, mazlum milletlerin kurtuluşu ve bütün ihsanlığın hidayeti için dua edilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Kadir gecesinde yatsı namazından önce Ulu Camii’de düzenleyecekleri kandil programı ve Mevlid-i Şerif’e tüm Çorum halkını davet eden Müftü Aşık, “Bu vesileyle saygı değer Çorumlu kardeşlerimizin Kadir Gecesini tebrik ediyor, gecemizin her türlü hayırlara, birlik, beraberlik, barış ve aile huzuruna vesile olmasını Yüce Mevla`dan niyaz ediyorum.” dedi.

Son Güncelleme: 23.07.2014 11:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.