‘Öğretmen strateji belgesi çok tartışmalı’

Anadolu Eğitim Sendikası İl Başkanı Nihat Örs, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlı iyi yetişmiş yurttaş yetiştirmek gibi asli bir görevi olan öğretmenlerin meslek itibarı başta olmak çeşitli alanda kayıplarının olduğunu söyledi.

12 Haziran 2017 Pazartesi 09:40
‘Öğretmen strateji belgesi çok tartışmalı’

Anadolu Eğitim Sendikası İl Başkanı Nihat Örs, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlı iyi yetişmiş yurttaş yetiştirmek gibi asli bir görevi olan öğretmenlerin meslek itibarı başta olmak çeşitli alanda kayıplarının olduğunu söyledi.


Örs, “Öğrencilerimizin akademik başarısızlığından kendine pay çıkarmak yerine her şeyi öğretmene fatura etme kolaycılığını seçen Milli Eğitim Bakanlığı  uzun süredir dillendirilen Öğretmen Strateji Belgesi nihayet yayınlandı.9 Haziran 2017 Tarih ve30091 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Öğretmen Strateji Belgesi (2017-2023) oldukça tartışmalı hükümler içermektedir. Öğretmenlik Strateji Belgesi mi yoksa öğretmenlik mesleğini eriten belge mi olduğu çok tartışmalıdır.” dedi.

Bu belgenin öğretim yılını kapattığımız gün öğretmenlere kötü bir karne hediyesi olduğunu kaydeden Nihat Örs, öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerini sağlamanın yolunun bu belgede yer aldığı şekliyle olmaması gerektiğini ifade etti. Örs açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Yüksek Planlama Kurulunun 31.05.2017 Tarihli, 2017/15 Sayılı Kararı olarak yayınlanan belgenin dayanağı; 10. Kalkınma Planının Milli Eğitimle ilişkili hükümleri olarak belirtilmiştir. Belge içeriğini incelediğimizde:


ANALİTİK ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ


Belge genelinde sözleşmeli istihdam modelini geliştirmekten tutun da, kadrodakilere dönemsel sınavlar, sübjektif performans değerlendirmeleri, zorunlu rotasyon, niteliği/amacı belirsiz bir takım sertifika eğitimlerine tabii tutulmaya kadar hep öğretmenin edilgen olduğu, bakanlığın beklentilerini gözeten  bir söylem hakimdir. Belgeyi çalışan kişi veya kurumların öğretmenin beklentisine dair bir merak duymadığı, bir araştırma veya analitik çalışma yapmadığı çok açıktır.


AMAÇ İLE STRATEJİ UYUMSUZ


İyi öğretmen yetiştirmek, öğretmenin iyisini seçmek ve istihdam etmek, meslek algısını iyileştirmek ve statüsünü güçlendirmek, kariyer olanağı sağlamak gibi amaçlarla bu amaçlara yönelik stratejiler uyumsuzdur. Buradan “AMAÇ NE” sorusu doğmaktadır. Belgede sözleşmeli öğretmen istihdamının hukuki kılıfına sokulması takdir edilmekte olup, bundan sonraki alımların da bu şekilde yapılması için zemin oluşturulmaktadır.


HER ŞEYDEN BİRAZ ANLAYAN ÖĞRETMEN BAŞARI GETİRMEZ


Öğretmen yetiştirmede program tercihinin fakülteye girişten sonra yapılması ve yatay geçişlerin planlanması branşlar bazında uzmanlaşmayı güçleştirecektir. Her şeyden biraz anlayan öğretmen başarı getirmeyecektir.


UYGULAMANIN ARTMASI OLUMLU ANCAK..


Öğretmen yetiştirmede uygulama ağırlığının artması sendikamızın da talebidir. Bununla ilgili tek endişemiz; uygulama adı altında ücretsiz çalıştırmadır. Hiçbir öğrenci müstakil olarak derse girmemelidir.


ATAMALAR DAHA DA GÜÇLEŞECEKTİR.


Öğretmen alımında KPSS, ÖABT, mülakat yanında ürün seçki dosyası gibi çoklu veri kaynağına bakılmasını öneren strateji belgesi, atamaların daha da güçleşeceğine işarettir.


ÖĞRETMEN YOK SAYILIYOR


Belgenin en çarpıcı bölümlerinden biri mevcut öğretmenlerin performansına dairdir. Buna göre:Müdür, veli, öğrenci değerlendirmeleri yanında öğrenci başarısı da gözetilecek “çoklu veri değerlendirmesi” yapılacaktır. Öğretmen kariyeri ve ödüllendirme sisteminde meslek gerekleri yanında kurum dışı faaliyetler, gönüllü etkinlikler, belgeler, sertifikalar yanında öğrenci başarısının da anılması dehşet vericidir. Velilerin öğrencisini iyi öğretmende okutma yarışı gibi utanç vesilesi durumun benzeri, öğretmenin iyi öğrenci/sınıf/okul bulma kaygısıyla harmanlanacaktır. En iyi öğretmen, en zorlu öğrenciyle ve en kötü sınıfta olabilir. Genellikle de oradadır. İdareciler dahi idaresi güç, başarısı düşük sınıflara en başarılı öğretmenleri görevlendirir. Merkezi sınav sonuçlarına göre öğretmeni başarılı/başarısız saymak büyük yanlış olacaktır. İdari ödüller dahil diğer kriterler de kariyer/ödül sistemi için sübjektif olacaktır. . Böyle bir değerlendirmenin öğretmeni düşüreceği durum görmezden gelinmiş öğretmen iradesi yok sayılmıştır.

ÖĞRETMENLİK SINAVLA YAPILMAZ

Görevdeki öğretmenler 4 yılda bir yeterlilik sınavına alınacaktır, Sınavdan beklenen amaç, süreç ve sonuç açısından izaha muhtaçtır. Öğretmenliği sınavla yapılır bir hale getirmek çözüm değildir.


LİSANS ÜSTÜ EĞİTİM İÇİN ADIM ATILMALI


Öğretmenin bilimsel çalışma yapmasını hedefleyen bürokratlar, öğrenim özrü yer değiştirmesi engellendiği için lisans üstü eğitim hakkını kaybeden öğretmenler için adım atmalıdır.


EKONOMİK İYİLEŞTİRMELER BELGEDE YOK


Öğretmenlik mesleğinin statüsünü güçlendirmek başlığında 3600 ek göstergeye geçiş, maaş artışı, hizmet güçlüğü tazminatı, yıpranma payı gibi öğretmeni açlık sınırları dışına taşıyacak ekonomik iyileştirmelerden hiç birine yer verilmemiştir.


ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI OLUMLU


Öğretmene yönelik şiddetin azaltılması planlanmış olup, takdirle karşılıyoruz. Mobbing bu kapsamda anılmamıştır, eksiklik olarak tespit etmek gerekir.


EĞİTİM KURUMLARI KATILIMCI MODELLE YÖNETİLSİN


Eğitim kurumlarının demokratik, şeffaf ve katılımcı olarak yönetilmesi, öğretmenin bu sürece katılımı tarafımızdan arzulanmaktadır. Belgede yer verilen bu strateji doğrultusunda mevcut okul müdürlerinin gizli oy açık tasnif ile öğretmenler tarafından oylanarak seçilmesini teklif ediyoruz.


TAM GÜN NE İÇİN?


Strateji belgesinde öğretmenlerin çalışma şartlarını iyileştirme başlığında tek eylem: “bireysel çalışma yapabilmelerine imkan sağlayan ortamlar oluşturmak” şeklinde tanımlanmıştır. Buradan hareketle öğretmeni 09/17 tam gün sınıfında tutacak bir planlama içinde olunduğunu okuyabiliriz. Tam gün düşüncesi fiziki, sosyal  şartlar; öğretmenin ihtiyaçları bakımından izaha muhtaçtır.


ÖZENDİRMEDE ÜCRET UNUTULMUŞ


Kurumlar ve bölgeler arası farklılıklara göre iyileştirme yapmayı hedefleyen belge; kurumları ve bölgeleri yeniden sınıflamayı öngörmektedir. Öğretmenleri çalışma güçlüğü olan bölge ve kurumlarda çalışmaya özendirecek unsurlar arasında puan, yer değiştirme önceliği, yurt içi ve dışı eğitimlerde öncelik, konut/lojman desteği sayılmıştır. Ücrette pozitif ayrımcılık konusuna hiç değinilmemiştir.


ÖZENDİRİLMEMİŞ ROTASYON SÜRGÜNDÜR


Belgenin en can alıcı noktalarından biri de rotasyondur. Rotasyon uygulamasının dayanak süresi, periyodu ve içeriği belirsiz olsa da kalıcı bir rotasyon sisteminden yana olunduğu anlaşılmaktadır. Özendirilmemiş, cazip hale getirilmemiş ve isteyenin tabi olmadığı rotasyonun sürgün anlamına geleceği unutulmamalıdır.”


Son Güncelleme: 12.06.2017 09:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165