Rusya yanlısı Kırım yönetimi camilere el koyuyor

Rus yanlısı Kırım yönetimi, camileri kendi bünyesinde oluşturulan dini idareye bağlıyor.

27 Mart 2015 Cuma 12:58
 Rusya yanlısı Kırım yönetimi camilere el koyuyor


Rus yanlısı Kırım yönetimi, camileri kendi bünyesinde oluşturulan dini idareye bağlıyor. Böylece Tatarlara ait birçok vakıf eserine de el konulmuş olacak.


Kırım’da Rusya’nın ilhakı sonrası kurulan hükümete bağlı olarak oluşturulan dini idare, bölgedeki tüm camilerin idaresini eline alacak.


RIA Novosti ajansında yer alan habere göre Kırım hükümeti Başkan Yardımcısı Ruslan Balbek Türk heyeti ile Akmescit’te görüştükten sonra yarımadadaki tüm camilerin kontrolünün Kırım Müslümanları Dini İdaresi tasarrufuna geçeceğini söyledi.


Balbek, yeni düzenlemeyle camilerin cemaat ve tarikatlerin kontrolüne girmesine engel olmayı amaçladıklarını kaydetti.


Kırımlı yöneticiye göre bölgede 330 cami var ve yarımada Ukrayna’ya bağlı olduğu dönemde sadece beş cami yasal belgelere sahipti.


Kırım Tatarlarının Milli lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemil’e ait olan "Kırım Halk Yardımlaşması” fonunun iki binası da Dini İdareye verilecek. Bunlar Amir Belogorsky köyünde bulunan cami binası ve Avrupa'nın en eski Müslüman ilim merkezlerinden biri olan Bahçesaray’daki medrese binası. Bu binalar 1995 yılında Ukrayna hükümeti tarafından Kırım Tatarlarına iade edilmişti.(Dünya Bülteni)




Son Güncelleme: 27.03.2015 13:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.