Tepkiler çığ gibi

ABD'nin Kudüs kararına tüm yurtta olduğu gibi Çorum'da da tepkiler çığ gibi büyüyor

07 Aralık 2017 Perşembe 13:37
Tepkiler çığ gibi

  Amerika’nın Kudüs kararına Türkiye genelinde olduğu gibi Çorum’da da tepkiler çığ gibi büyüyor. Kitlesel eylemler devam ederken, siyaset, sivil toplum ve toplumun tüm kesimleri teyakkuza geçiyor.

ABD’NİN TEKERİNE ÇOMAK SOKULACAK

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkanı Tahir Eşkil, ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanıma girişimlerine tepki göstererek, “Kudüs’ün İsrail’in başkenti ilan edilmesi konusunda Amerika’nın denemeye çalıştığı girişim son derece tehlikelidir. 1897 Basel Kongresi, 1917 Balfour Deklarasyonu, 1948 İsrail’in devlet ilanı… 120 yıl geçti 1897’nin üzerinden ve 100 yıl sonra dedikleri Büyük İsrail hedefinde 20 yıllık sapma var. Hesapları birileri bozuyor. Şimdi yeni hamle peşindeler. Hiç şüphe olmasın, başaramayacaklar. Ayaktayız. Kudüs, Filistin devletinin başkentidir. 81 ilden, bu tehlikeli girişimden vazgeçilmesi çağrımızı meydanlarda yineleyeceğiz. ABD’nin hukuksuz girişimine sert tepki göstererek, eyleme geçeceğiz.” dedi. ABD’nin tehlikeli bir girişimde bulunduğuna dikkat çeken Eşgil, tekere çomak sokacaklarını, hayati mücadelenin devam edeceği mesajı verdi.
KARARI TANIMIYORUZ

AK Parti İİ Kadın Kolları Başkanı Meryem Demir de, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti belirtmesi kararını tanımadıklarını açıkladı.Herkesin sosyal medya hesabından karara karşı tepkilerini dillendirnesini öneren Demir, “Uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Kararları'na aykırı olarak yapılan bu tasarrufu AK parti  Çorum Kadın Kolları olarak tanımıyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği gibi Kudüs kırmızı çizgimizdir, Kudüs mücadelesi onurumuzdur. Çorumlu kadınlar olarak Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünyaya karşı verdiği bu onurlu mücadelede her zaman yanında ve destekçisiyiz.” Dedi.

KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR

TÜMSİAD Şube Başkanı Abdurrahman Kılıç, ABD’nin Kudüs kararına tepki göstererek, ’Kudüs Filistin’dir, mukaddestir ve Müslümanlarındır. Ne biz ne de İslam âlemi bu kararı asla kabul etmeyeceğiz’’ dedi.

İŞGAL KABUL EDİLEMEZ

Ak Ocaklar Şube Başkanı Hüseyin Uysal da, “Kudüs ve Mescid-i Aksa, ne bir Filistin sorunu ne de bir Arap sorunudur. Bu bir insanlık sorunu, mazlum bir milletin varoluş sorunu bir insan hak ve hürriyetleri sorunudur. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın işgali kabul edilemez, İsra ve Miraç’ın şehri Kudüs’ün işgali kabul edilemez! Siyonizm in son kalesi korsan devlet İsrail ve buna çanak tutan Katil Amerika’nın  bu tür uygulamalarını nefretle kınıyor vicdanını kaybetmemiş uluslararası camiayı ve Müslüman devletleri bir an önce önlem almaya ve seslerini yükseltmeye davet ediyoruz." dedi.

ABD VE TRUMP'A İHTAR

Memur Sen İl Başkanı Ahmet Saatcı ise, yaptığı kitlesel basın açıklamasında “ İnsanlık tarihinin en kanlı, en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunuyoruz.

Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs’ün hakkı iradesini yansıtıyoruz.” Dedi.

YIKILASIN İSRAİL ENKAZINI GÖREYİM

SANA DEVLET DİYENİN SURATINA TÜKÜREYİM

Türk Diyanet Vakfı Sen Başkanı Mustafa ünlü de, yaptığı açıklamada, Amerika ve İsrail tarafından Kudüs’ün statüsüne yönelik kararı kınayarak, “İlk kıblemiz olan kutsal mescidimiz Harem-i Şerif’in yer aldığı Kudüs Müslüman milletlerin ortak davası ve onurudur. Kudüs Yüce Mevla’nın övdüğü peygamberlerin yaşadığı Müslümanların ise; ezeli ve ebedi bir şehridir. Kudüs Filistin Devleti’nin de başkentidir. Sendikamızın, Devletimizin Kudüs ile alacağı her türlü kararın sonuna kadar yanında olacaktır.” Dedi.

Ünlü, açıklamasını “Yıkılasın İsrail enkazını göreyim, Sana devlet diyenin suratına tüküreyim!” sözüyle bitirdi.

ABD KAOSUN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Özgür Der Şube Başkanı Murat İslam, ABD’nin Kudüs açıklaması ile yeni bir kaosun ve çatışmanın fitilini ateşlediğini belirtti.

İslam, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “ABD Başkanı Donald Trump, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir." açıklamasının ardından Orta Doğu’da yeni bir kaosun ve çatışmanın fitilini ateşlemiş oldu. Üç semavi dinin kutsal mekânlarının bir arada yer aldığı, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa ve peygamberler şehri Kudüs'ün müdafaası sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önem arz etmektedir.Tüm dünyada, vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının mihenk taşı olan Kudüs'ün statüsünün değişmesine dönük bu açıklama ile Trump, Filistin sorununu çözme, işgali sona erdirme, bölgede barış ve istikrarı sağlama gayretini sekteye uğratacak tehlikeli bir girişimde bulunmuştur.

Filistin İslami Direniş Örgütü Hamas’ın yaptığı açıklamada da “ABD’nin Cehennem Kapılarını açtığını” belirterek ileriki günlerde yeni bir intifadanın başlayabileceği sinyalini vermiş oldu. Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere, BM, İngiltere, Almanya ve Fransa’dan tepkiler gecikmedi, ABD’nin bu kararının tanınmayacağı yönünde açıklamalar ardı ardına geldi. Filistinli gruplar da bu kararın Araplara ve Müslümanlara yönelik siyasi ve tarihi bir cinayet olduğunu belirttiler.

ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dâhil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul edilmiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün Siyonist İsrail'in başkenti olarak tanınması kararının ardından gerilim dolu bir havanın hâkim olduğu işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi ile Ayrım Duvarı'nın diğer tarafında kalan banliyölerinden Ebu Dis Mahallesi'nde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında küçük çaplı çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

ÜMMETİN DAĞINIKLIĞI ABD’Yİ İŞTAHLANDIRIYOR

ABD Kudüs’ü başkent tanıma kararı hiç kuşkusuz yıllardır İslam coğrafyasında yaşanan işgal ve katliamların bir ileri aşaması olarak okumak gerek! Trump’un Suud ziyareti ardından bir küre üzerinde Selman ve Sisi ile verdiği pozu ve ardında yapılan aşırılıklara mücadele temelinde verilen mesajı, bugün Kudüs açıklamasıyla ve arkasındaki yerel aktörleri görmek olarak değerlendirmelidir. Ümmetin dağınık yapısı ve mezhepsel ayrılıkların sirayet ettiği politikalar ve bölgede yaşanan kaosun devam ediyor olması bu kararın zamanlaması açısından önem arz etmektedir. Başta Suriye, Irak, Yemen ve Mısır olmak üzere devam eden çatışma ve ayrılıklar bölgede planları olan emperyalist güçlerin iştahını kabartmakta ve amaçlarına ulaşmak için bir adım daha atma gayretine sevk etmiştir. Müslümanların biran önce içe dönük ciddi bir özeleştiri geliştirmesi ve farklılıkları bir kenara bırakarak, ortak değerlere sahip çıkma ve hareket etme kabiliyetini geliştirecek adımlar atması gerek, bu anlamda Cuma günü başta olmak üzere yapılacak basın açıklamalarına ve eylemlere katılım noktasında gayret sarf edilmelidir. Toplumun kanaat önderleri ve akademik camiasıda sokağa inerek elini taşın altına sokmalı ve sorumluluk alacak çalışmalara imza atmalıdırlar. Müslümanlar arası ilişkilerde ıslah edici dili ve birlikte mücadele fıkhı üretecek çalışmalara ihtiyacımız bulunmaktadır. Ayrıca; bu kabul edilmez kararın ardından verilen tepkiler sadece sloganlarda ve pankartlarda kalmamalı, AK Parti hükümeti ABD'yi bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye dönük uluslar arası arenada baskıları arttırmalı ve Siyonist İsrail’le tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesinin yanında gayrimeşru İncirlik üssü de kapatılmalıdır.”

KUDÜS'ÜN ASIL STATÜSÜ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Kanal 24 canlı yayınında Nagehan Akbulut’A abd’NİN Kudüs karını değerlendirdi. Uslu, TBMM Genel Kurulunda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı tüm siyasi parti gruplarının hazırladığı ortak bildiri okunarak, "TBMM'nin bu maceracı girişimi kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi" dünya kamuoyuna ilan edildiğini ifade etti.

Uslu; şöyle dedi; “Bugün TBMM’de Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte ABD Başkanı Trump‘ın hukuk ve insanlık vicdanında karşılığı olmayan, uluslararası hukuku ve uluslararası toplumun iradesini hiçe sayarak yaptığı Kudüs açıklaması ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdik. Kudüs meselesinin sadece Türkiye'de yaşayan 80 milyonu değil, 1,5 milyarlık İslam dünyasını ilgilendiriyor. İslam dünyası şu an ayaktadır. Kudüs insanlığın ortak mirasıdır. 3 semavi dinin merkezi, ibadet mabetleri olan önemli bir şehirdir. Bu haliyle İsrail'in başkenti ilan edilmesine katkı sunmak diğer inanç mensuplarına tecavüz, inanç hürriyetine saldırıdır. Uluslararası hukuku hiçe saymaktır. Halkın mukaddes bildikleriyle, kim oynamışsa ilk seçimlerde sandıkta kaybetmiştir. Bunun daha öncede Dünya’da örneklerini gördük. Kudüs'ün statüsü değiştirilemez. Birleşmiş Milletler kararları ihlal edilemez. Kudüs üç semavi din içinde hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreğidir. Trump’ın bugünkü tavrı bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak yaklaşımdır.Bu kararı tanımıyoruz, hiçbir zaman da tanımayacağız. Belki Kudüs'ü fiilen işgal edebilirsiniz ancak yüreklerimizdeki Kudüs'ü işgal edemeyeceksiniz. Kudüs asli statüsüne kavuşana kadar asil mücadelemize devam edeceğiz.”

BARIŞA AĞIR DARBE

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şube Başkanı M. Ahmed Köksal, ABD’nin uluslararası hukuk hiçe saydığını hatırlatarak,Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail’in emellerinden biri olan bu hamleyi gerçekleştirerek, insanlığa ve barış umuduna ağır bir darbe indirmiştir.Filistin meselesi, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Üç semavi dinin de kutsal mekânlarının yer aldığı peygamberler şehri Kudüs’e, İsrail ve ABD’nin hükmetme çabası, dünyanın bütün halklarına karşı yapılan bir haksızlıktır. Barış içinde ve bir arada yaşamayı savunan tüm ülkelerin, bunu söylemden öteye taşımalarının tam vaktidir. Kudüs’ün işgaline, tüm dünyanın tepki vermesi gerektiğini savunuyoruz. Bu bir insanlık meselesidir!

Başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti idealinden geri adım atılması söz konusu değildir. Tarih, hakkı olanı arayan ve zulüm gören Müslümanları da zalimleri de yazacaktır. Bu zulüm, gelecek nesillere kötü bir miras olarak kalacaktır. Biz Müslümanlar olarak, Müslüman iş insanları olarak var gücümüzle bu mezalimin karşısında durduk ve duracağız.”dedi.
HÜKÜMSÜZDÜR
ÇORİMDER Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Boyraz da, “ABD’nin Kudüs kararının bizim için hiçbir hükmü yoktur ve tarihte bir nokta değerinde bile olmayacaktır.Son iki-üç asırda İslam dünyasının yaşamış olduğu sıkıntılar, yüzyıl öncesinde Kudüs üzerinden sembolleşmiş ve 1945’ten itibaren ‘ilk kıblemiz Mescid-i Aksâ’ fiili olarak işgal edilmiştir. Bizler duyarlı davrandıkça bu hamleyi yapanlar yaptıklarına pişman olacaklardır. Kudüs işgalcilerin ve emperyalistlerin değil, bizimdir. Kudüs hepimizindir.” dedi.

 

 

Son Güncelleme: 07.12.2017 18:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165