Türkiye 300 Uygur için devrede

Tayland'da bir ormanda sahte pasaportlarla yakalanan 300 Uygur Çin'e iade edilirse ölüm...

25 Kasım 2014 Salı 14:19
 Türkiye 300 Uygur için devrede


Tayland'da bir ormanda sahte pasaportlarla yakalanan 300 Uygur Çin'e iade edilirse ölüm cezası ile karşı karşıya kalacak... Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'ye getirilmeleri için harekete geçti.

Tayland’da yakalanan 300 Uygur’un, Türkiye tarafından kabul edilmediği takdirde Çin tarafından öldürüleceği ya da insan kaçakçılarının veya organ mafyasının eline düşeceği ifade ediliyor.


Toprakları elinden alınan, dini baskılara maruz kalan Uygurlar kurtuluş için çareyi Türkiye'de arıyor. Tayland’da geçtiğimiz günlerde bir ormanda zor şartlar altında yakalanan 300 Doğu Türkistanlının umuda yolculuğu Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'dan kaçışla başladı.


Grup, insan kaçakçılarının yardımıyla Tayland'a geçti. Sığınmacıların çoğu kadın ve çocuktu. Ölümden kaçmaya çalışan Uygur Türkleri Malezya'ya ulaşmaya çalışıyordu. Oradan bir yolunu bulup Türkiye'ye geleceklerdi.


Tayland polisi onları 9 ay önce ormanda aç ve susuz halde buldu. Eğer Çin vatandaşı oldukları anlaşılırsa Tayland, 300 Türk'ü Çin'e geri gönderecek. Bu da öldürülmeleri veya organ mafyasının ya da insan kaçakçılarının eline düşmeleri demek.


Yakalanan Uygurların üzerinden sahte pasaport çıktığı belirtiliyor.


DIŞİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ


Bu arada Dışişleri Bakanlığı’nın da acil koduyla harekete geçtiği belirtildi. Bakanlık nezdinde Tayland hükümeti ile kurulan temasta Doğu Türkistanlılar için Türkiye'de yaşamalarının sağlanacağı bu yüzden Türkiye'ye getirilmeleri istendi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da yakından takip ettiği bu meselenin çok kısa bir sürede çözüleceği ifade edildi. Dışişleri yetkililerinden alınan bilgiye göre, bürokraside bir aksilik yaşanmaması durumunda 300 Uygur yakın zamanda Türkiye'de olacak.


Eğer Türkiye'nin bu girişimi olmasa Uygur Türkleri Çin devleti tarafından kurşuna dizilecek ve tarihte ikinci bir Boraltan faciası daha yaşanacaktı.


1945 yılında Stalin zulmünden kaçan 146 Azeri Türkü Türkiye'ye sığınmıştı. Boraltan komutanı durumu Ankara'ya iletmiş ve "Azerileri teslim edin" cevabını almıştı. Bunun üzerine komutan Azerileri Rus askerlere teslim etmiş ve ardından 146 Azeri Boraltan Köprüsü'nde katledilmişti.




(Dünya Bülteni)

 

Son Güncelleme: 25.11.2014 14:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.