Uygur kardeşlerimizi Taylan’dan aldık

Çin'den kaçarak Tayland'da sığınan ancak buradan da iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya...

02 Temmuz 2015 Perşembe 14:05
 Uygur kardeşlerimizi Taylan’dan aldık


Çin'den kaçarak Tayland'da sığınan ancak buradan da iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Uygurlarla ilgili sonunda olumlu bir gelişme yaşandı. Türkiye'nin girişimleri sonucu, uzun süredir bu ülkede tutuklu bulunan Uygur mültecilerden bir grup İstanbul'a getirildi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Türkiye'nin uluslararası bir diplomasi başarısına daha imza attığını ifade ederek, "Tayland'da tutuklu bulunan Uygur Türkleri kurtarıldı. Tayland'daki Uygur Türkleri Türkiye'ye gelmeye başladı" dedi.


TÜRKİYE AYLARDIR ÇALIŞMA YAPIYOR


Yavuzaslan yaptığı açıklamada, "Mart 2014 tarihinden beri Tayland'da tutuklu bulunan Uygur Türkleri dün akşam saatlerinde Türkiye'ye gelmeye başladı. İlk önce kadın ve çocuklardan oluşan 173 kişilik kafile Türkiye'ye geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin aylardır Taylanlı yetkililerle yaptığı çalışmalar sonucu Uygur Türkleri anavatana giriş yapmaya başladı. Uygur Türklerini İstanbul Atatürk Havaalanı'nda Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk ve yetkililer tarafından karşılandı" diye konuştu.


KAYSERİ'YE YERLEŞTİRİLDİLER


Çocuk ve kadınlardan oluşan 173 kişi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin girişimleri sayesinde özel uçakla Bangkok'tan İstanbul'a oradan da Kayseri ye getirildi.


ALLAH'A HAMDOLSUN


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, "Bu konuda hassasiyet gösteren Türk hükümetine teşekkür ediyoruz. 30 Haziran 2015 tarihi itibari ile 1.5 yıldır Tayland’da bir kampta hapis olan kadın ve çocuklardan oluşan 173 kardeşimiz İstanbul Atatürk Havalimanı'na sağ salim indi. Biz bunun için Allah'a hamd ediyoruz. Şükrediyoruz.'' dedi.,Can güvenliği açısından Uygur Türkleri'nin barındığı yerlerden fotoğraf ve görüntü alınmasına Valilikçe müsade edilmiyor.


ÇİN ZULMÜNDEN KAÇIYORLAR


Çin'den geçen yıl kaçarak Tayland'a sığındığı belirtilen Uygurların 300 civarında olduğu belirtiliyor. Pekin yönetimi, Tayland'dan kendilerine sığınan uygurların iade edilmesini istiyor. Ancak uluslararası sivil toplum kuruluşları ve Türkiye mültecilerin iade edilmemesini isteyerek çeşitli girişimlerde bulunmaya devam ediyor.(Tımetürk)




Son Güncelleme: 02.07.2015 14:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165