97 projeye 4,5 milyon destek

Üniversitelerde bilimsel üretkenliğin nicelik ve nitelik olarak yükseltilmesinde bilimsel araştırma projeleri ve...

18 Ocak 2015 Pazar 16:11
 97 projeye 4,5 milyon destek


Üniversitelerde bilimsel üretkenliğin nicelik ve nitelik olarak yükseltilmesinde bilimsel araştırma projeleri ve bu konuda yapılan destekler önemli rol oynamakta. Özellikle Ar-Ge odaklı projelerin hayata geçirilmesini teşvik eden ve üniversite-sektör işbirliğini güçlendirecek şekilde çalışmalarına ağırlık veren Hitit Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi aracılığıyla 7 farklı proje türünde büyük miktarlarda destekler vermekte. Verilen bu desteklerle birlikte proje başvuru sayısı her geçen gün daha da artmakta olup, potansiyele uygun daha fazla sayıda proje yapılmakta.


Üniversitede 2010 yılında yaklaşık 47 bin TL bütçe ile sadece 14 proje desteklenirken (proje başına yaklaşık 3 bin 350 TL destek), bugün tek bir projeye verilen destek miktarı neredeyse 2010 yılı toplam BAP bütçesine ulaşmış ve Üniversitede yürütülen bilimsel ve teknolojik araştırmalar için 2014 yılı içerisinde Kasım ayı sonu itibariyle 97 proje 4 milyon 914 bin 922 TL ile desteklendi. (proje başına yaklaşık 50,670 TL destek).


Proje üretkenliğinde yakalanan bu ivme, Üniversitenin bilimsel çıtasının her geçen gün hızla yükselmesine vesile oldu. Özellikle projelerden elde edilen bilgi ve bulgular, evrensel bir akademik üretkenlik ve verimlilik göstergesi olan yayınlara dönüşmekte. Bilindiği üzere pek çok kurum/kuruluş tarafından yapılan üniversite sıralamalarındaki en önemli ve baskın faktör akademisyenlerin yaptığı uluslararası yayınlar olmakta.


Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, 21. yüzyılda, değişen ve dönüşen dünyada üniversitelerden kendini tekrar etmeyen; öğrencinin heyecanını koruyan, artıran, merak uyandıran, dinamik bir eğitim vermelerinin dışında, Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine, araştırma-geliştirme, teknoloji bulma ve bilim üretme faaliyetlerini yerine getirerek, bulundukları şehir ve hatta bölgede sosyal, kültürel ve ticari gelişmelerin öncüsü, lokomotifi olmalarının beklendiğini ifade etti.


Rektör Alkan, artık toplumların, üniversitelerin sahip olduğu bilginin ürün ve hizmete dönüşünü görmek, somut göstergelerle hissetmek istediklerini belirtti.


Çözüm üretmek yerine sadece eleştirip, mazaret üretmenin, artık toplumun hiç bir kesimi tarafından muteber kabul edilmediğini, hiç bir mazaretin başarının yerini tutmayacağına inandıklarını belirten Alkan, Üniversitede evrensel ölçülerde her türlü bilimsel, akademik ve eğitsel çalışma ortamının artık oluştuğunu, çalışma yapmak isteyen herkes için gerekli her türlü fırsatın verildiğini (binalar, fiziki altyapı, laboratuvarlar, bilişim altyapısı, kütüphane, proje desteği, yurtdışı destekleri, uluslararası çalışmalar yapma fırsatı, özlük hakları vb.), Türkiye’ye ve daha da önemlisi insanlığa yapacağı çalışmalarıyla katkı sağlamak isteyen her akademisyene ve Üniversitenin paydaşına desteklerin verildiğini ve verilmeye de devam edileceğini belirterek, Üniversitenin bilimsel gelişimine ve ulusal/uluslararası platformlarda tanıtılmasına katkı sağlayan proje bazlı çalışmaları yürüten tüm akademisyenlere teşekkür etti.



Son Güncelleme: 18.01.2015 16:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.