AB destekleyecek

HİTÜ'nün de yer aldığı Laboratuvar Güvenliğine Uy, Sağlığını Koru Projesi AB tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

12 Şubat 2018 Pazartesi 14:33
AB destekleyecek

Hitit Üniversitesi’nin ana ortaklardan biri olduğu Laboratuvar Güvenliğine Uy, Sağlığını Koru Projesi (Keep Lab Safety Keep You Healthy; EU PROJECT-2017-1-TR01-KA202-046148), “ERASMUS +, Mesleki Eğitim-Yenilik Geliştirmeye Yönelik Stratejik Ortaklıklar Projeleri” kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

141.560 € bütçeli Avrupa Birliği Projesinin yürütücülüğü Ankara Üniversitesi tarafından yüklenilirken, bu projede Gazi Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi, Avrupa Birliği’nden ise İspanya’dan Granada Üniversitesi ve Portekiz’den Minho Üniversitesi yer alıyor.

HİTÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan’ın Hitit Üniversitesi adına yürütücü olduğu ve iki yıl sürecek olan ERASMUS + projesinde, Yrd. Doç. Dr. M. Kürşat Derici yürütücü yardımcısı, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Semra Güreser ve Yrd. Doç. Dr. Djursun Karasartova da araştırmacı olarak görev yapıyor.

PROJENİN AMACI

Tıbbi laboratuvarlarda insan örnekleriyle çalışan hekim dışı sağlık personelinin biyogüvenlik konusundaki farkındalığının arttırılmasıdır. Günümüzde tıbbi laboratuvarlar hastaların tanısı ve tedavisi sürecinde kritik rol oynamaktaysa da hem çevre hem de çalışanlar açısından biyolojik, kimyasal, fiziksel birçok tehlike barındırmaktadırlar. Tıbbi laboratuvarlarda çalışan personel, özellikle kesici delici alet yaralanması, soluma, yutma veya temas yoluyla birçok mikrobiyolojik hastalığın bulaşma riski altındadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çeşitli çalışmalarda tıbbi laboratuvarlarda biyogüvenlik konusunda önemli eksiklikler olduğu tespit edilmiştir. Bu konuda hekimlere yönelik çeşitli eğitim materyalleri olmasına karşın, risk altında ve dezavantajlı durumdaki hekim dışı laboratuvar personeline yönelik eğitim/bilgilendirme materyali bulunmamaktadır. Bu proje kapsamında özellikle mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji gibi tıbbi laboratuvarlarda görev yapan personelle ve bu alanda çalışmak üzere eğitim alan öğrencilerle yüz yüze eğitimler gerçekleştirilecektir. Projedeki eğitimin kapsamı “Web Tabanlı Eğitim” ve “Mobil Uygulamalar” gibi yenilikçi yaklaşımlarla desteklenerek konunun öneminin daha iyi kavranması sağlanacaktır. Projenin uzun vadedeki kazanımı, ülkemizde klinik örneklerle çalışan laboratuvarlarda sıklıkla karşılaşılan meslek kazalarının önlenmesi olarak öngörülmüştür.

Son Güncelleme: 12.02.2018 14:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.