Bilal Erdoğan da katıldı

Hitit Üniversitesi İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ve koordinatör Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) ile işbirliği protokolü imzaladı.

15 Kasım 2018 Perşembe 12:31
Bilal Erdoğan da katıldı

Hitit Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ve koordinatör Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) ile işbirliği protokolü imzaladı. Törende İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan da bir konuşma yaptı.

İstanbul Gülhane Parkı’ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi’nde gerçekleşen imza törenine İBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın da içerisinde yer aldığı 22 üniversitenin rektörleri katıldı. Katılımcı üniversitelerle imzalanan protokol gereğince, İslam bilim tarihinin insanlığa yaptığı katkılar çerçevesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla 2019 boyunca farklı nitelikte çalışmaların yürütülmesi hedefleniyor. Protokole göre Muş Alparslan Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlatmak, çalışmalarını genç kuşaklara aktarmak için 2019 yılı boyunca çalışmalar yürütecek.

TOPLUMA TANITACAĞIZ

İBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 30 Haziran 2018’de vefatının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vakıf olarak kendilerini onurlandırdığını ve 2019’u Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Yılı ilan ettiğini söyledi. 2019 boyunca protokol imzalanan üniversitelerimiz aracılığıyla Fuat Sezgin’i topluma tanıtan faaliyetler yapılacağını belirten Çetinkaya, “2019 yılı boyunca gençlerimize bilimin İslamiyet’ten, Müslümanlıktan Batı’ya geçtiğini anlatarak, sizlerin gayreti ile yeni nesillere bu bilgileri aşılayacağımızı umuyorum” şeklinde konuştu.

BÜTÜN MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖZGÜVEN

İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ise Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim tarihine bakışının Müslümanlar açısından büyük önemi olduğuna dikkat çekerek, “Biz ciddi bir yenilmişlik psikolojisiyle Cumhuriyet’i kurduk ve 100 yıldır bunu üstümüzden atmak için uğraşıyoruz” dedi. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çabalarının sadece Anadolu Müslümanları için değil; bütün Müslümanlar için ciddi bir özgüven inşası olduğuna tam bir inancı vardı. Bilimin insanlığın ortak mirası, bütün insanlığın malı olduğu düşüncesinden hareket eden Fuat Sezgin, Müslüman olmamızın geri kalmamızla bir alakası olmadığını, bilakis Müslümanların da bilimlere ciddi manada katkıda bulunduğunu savunuyordu” dedi.

PROF. DR. FUAT SEZGİN

1924 yılında Bitlis’te doğan Fuat Sezgin, 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra “Buharinin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamladı. 1954te doçent oldu. Türkiye’de 1960’ta askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Sezgin Türkiye’den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti.

Cabir ibn Hayyan konusunda 1965’te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaftena sunan ve bir yıl sonra profesör unvanını kazanan Sezgin, aynı yıl kendisi gibi şarkiyatçi Ursula Sezgin ile evlendi.

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihinin ilk cildini 1967’de tamamlayan Sezgin Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu. Yaşamı boyunca Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği de dahil çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görüldü. Türkiye’de bazı üniversitelerin kendisine fahri doktora unvanı verdiği Sezgin, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibiydi. Onun öncülüğünde kurulan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de üstün nitelikli eser ve ortaya konan özgün çalışmalardan dolayı kurum statüsünde Kültür ve Turizm Bakanlığı 2016 Özel Ödülüne layık görülmüştü.

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018’de hayatını kaybetti.

 

Son Güncelleme: 15.11.2018 18:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165