İskilip EML kendi elektriğini üretecek

İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin...

20 Ekim 2014 Pazartesi 11:44
 İskilip EML kendi elektriğini üretecek


İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından  Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığına sunulan, EuropeAid/13386/M/ACT/TR/811 numaralı “ Alternetif Enerji Sistemleri”  isimli projenin açılış toplantısı gerçekleştirildi.


İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonu’nda önceki gün gerçekleştirilen toplantıya İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy, sivil toplum örgütü temsilcileri ve oda başkanları, Çorum sanayisinden 50’ye yakın işletme sahibi, esnaf ve öğretmenler katıldı.


PROJE HAKKINDA BİLGİ


Proje Koordinatörü Bayram Gökbulut. proje hakkında şu bilgiler verdi;


“Hazırladığımız proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Arttırılması programına yönelik olarak “Alternatif Enerji Sistemleri” konusunda sunuldu. Proje ön teklif, asıl teklif ve sözleşme imzalama süreci yaklaşık olarak iki yıl sürdü. Projemiz Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanmaya değer bulunduktan sonra imzaladığımız sözleşme ile 1 Eylül 2014 tarihinde resmen uygulanmaya başladı.  Proje tüm dünyada en önemli konu olan alternatif enerji sistemleri rüzgar ve güneş enerjisi eğitimleri üzerine hazırlandı. Projeye okulumuzdan 10 teknik öğretmen, proje ortağımız olan Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulundan 4 akademisyen ve özel sektörden bir mühendis katılacak. Projede mümkün olan tüm bileşenleri bir araya getirerek okul, üniversite ve özel sektörü bir araya getirmeye çalıştık. Proje içeriğinde projeye katılacak öğretmen ve akademisyenler ilk aşamada 60 saat Teknik İngilizce eğitimi alacaklar. Teknik İngilizce eğitiminden sonra 60 saat rüzgar ve güneş enerjisi üzerine eğitimler alacaklar. Eğitimler sonrasında katılımcılar Almanya’ya iki hafta süreyle rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin uygulamalarını yerinde görüp inceleyecekler.


Proje ürünü olarak da okula ait 150 kişilik öğrenci pansiyonuna 15 adet güneş enerjisi paneli ve bir adet küçük çaplı rüzgar gülü kurularak enerji üretilecek. İskilip’te bir ilk olacak uygulama hem elektrik üreterek okula katkı sağlayacak, hem de çevreye örnek olacak.


Proje sonrası okul olarak güneş ve rüzgar enerjisi üzerine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmetiçi eğitim kursları açarak bu konuda kendisini geliştirmek isteyen öğretmenlere ve çevreye destek sağlanacak. Bu proje bir yıl sürecek ve 173.000 Avro bütçe kullanılacak.”


ALTERNATİF ENERJİYE DİKKAT ÇEKTİ


İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy; önümüzdeki dönemde söz sahibi olmak için alternatif enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini belirterek, şöyle devam etti;


Meslek lisemizin başarıları İskilip ve ülkemiz adına gurur verici bir tablo olduğunu hep birlikte gördük. İskilip’te sadece bir okulumuzun projelerden ülkemize katkısı 360.000 Avro. Bizler yönetici olarak buradan bu katkıları sağlayan öğretmenlerimize, yöneticilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.


Günümüzde o kadar acımasız bir rekabet içerisinde bulunmaktayız ki bu rekabetten istediğimiz payı alabilmemiz ancak eğitim kalitemizin artmasıyla sağlanacaktır. Dünyada petrol ve kömür azaldıkça ülkeler enerji yüzünden savaşmaya başlayacaklar. Önümüzdeki yıllarda dünyada söz sahibi olmak istiyorsak alternatif enerji kaynaklarını kullanmamız gerekir.


Bu noktada İskilip Endüstri Meslek Lisemizin projesi öğrenci, öğretmen ve uygulama boyutunda çok önemli olduğunu görüyorum. Burada projenin sadece eğitim boyutunun olmadığını, uygulama boyutunun olduğunu görüyoruz. Okul pansiyonuna bu sistemlerin kurulacağını görüyoruz. Türkiye’nin değişik bölgelerinden kurulacak sistemleri incelemeye ve eğitim almaya ilçemize insanların gelecek olması açısında da çok önemli bir proje.


Avrupa Birliği projeleri sayesinde köyünden il merkezine gitmeyen öğrenciler var. Bu öğrencilerin bu projeler sayesinde yurt dışına gidiyorlar ve orada eğitim alıyorlar. Yurt dışına gidip gelen öğrencileri izlediğimiz zaman daha net karar verdiklerini görebiliyoruz. Ben tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyor, projenin ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.!”


ROBOT GÖSTERİLERE İLGİ


Proje açılışına katılan misafirlere daha sonra okulun atölyeleri gezdirildi. Atölyeleri gezen işletme sahipleri okulun ve öğretmenlerin kendi imkanlarıyla yapmış oldukları CNC tezgahı ve öğrencilerin yaptığı robot gösterileri büyük bir ilgi ile takip etti.




Son Güncelleme: 20.10.2014 12:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165