Otistik çocuklar için önemli proje

Anadolu Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nin hazırlamış olduğu ve Orta Karadeniz Kalkınma...

02 Mart 2015 Pazartesi 13:58
 Otistik çocuklar için önemli proje


Anadolu Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nin hazırlamış olduğu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın teknik destek başvuruları kapsamında uygulanması kabul edilen PCDİ ‘Etkinlik Çizelgeleri’ Projesi kapsamında iki gün süreli eğitim düzenlendi.


Eğitim Çalışmalarına İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Rehberlik Araştırma Merkezi, Anadolu Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, Zübeyde Hanım Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi ve Kale Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nde görev yapan 20 Özel Eğitim Öğretmeni katıldı.


Tohum Otizm Vakfı Okul Müdürü Prof. Dr. Binyamin Birkan tarafından verilen eğitimle, halen Amerika’da ve bir çok ülkede uygulaması yapılan ve etkililiği bilimsel olarak ispatlanmış, otizmli çocukların eğitiminde büyük öneme sahip ‘Uygulamalı Davranış Analizi’ ve PCDİ Etkinlik Çizelgeleri hakkında uygulama yapıldı.


PCDİ (Princeton Child Development Institute) Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nde geliştirilen, geçmişi yaklaşık 76 yılı kapsayan bir eğitim programı. Özellikle Otizmi olan çocuklarda erken tanılama ve yoğun bireysel eğitime dayalı olan program, ‘Dikkati yöneltme, eşleme, resim-nesne ilişkilendirme, etkinlik çizelgeleri, motor taklit, alıcı dil ve ifade edici dil basamakları’olmak üzere 7 ana basamaktan oluşuyor. Bu programın temeli Davranışçı Psikoloji ve Uygulamalı Davranış Analizi (ABA)’ya dayanıyor. Özellikle Etkinlik Çizelgeleri ile öğretim yönteminde iletişim becerilerinde Destekleyici Alternatif İletişim fonksiyonunu yerine getiriyor.. Halen ülkemizde Tohum Otizm Vakfı’nda başarı ile uygulanan bu program ile otizmli çocukların kendilerini ifade etme ve meşguliyet oranını artırarak bağımsız olarak yaşamını sürdürmesine katkı sağladığı yapılan araştırmalarla tespit edildi.


Çorum’da eğitimcilerin mesleki gelişimlerine katkı sunması için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle bu alanda Türkiye’de en yetkin kişi olan Tohum Otizm Vakfı Genel Direktörü ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Binyamin Birkan tarafından 16 saat verilen eğitim gerçekleştirildi. Okul Müdürü Selami Bolat ve Müdür Yardımcısı Hasan Bayram’ın büyük bir özveri ve emekle organize ettiği eğitimin sonunda katılımcılara etkinlik çizelgelerinin uygulanışı hakkında Tohum Otizm Vakfı yayınları olan eğitim seti ve katılım sertifikaları verildi. Eğitime katılan Özel Eğitim Öğretmenleri böylesi önemli bir konuda alanında en yetkin hocalardan eğitim alma şansını yakaladıkları için başta projeyi hazırlayan, organize eden idarecilere ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı yetkililerine teşekkür etti.



Son Güncelleme: 02.03.2015 14:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.