Sadece 7 üniversitede var

HİTÜ'de Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Kursu tanıtım ve açılışı gerçekleştirildi.

09 Aralık 2017 Cumartesi 13:58
Sadece 7 üniversitede var

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Hitit Üniversitesi Personel Belgelendirme Birimi Tanıtım Toplantısı Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinde (HÜBTUAM) gerçekleştirildi.

Programa, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Genel Sekreteri Dr. H. İbrahim Çetin, AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal,  kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitenin akademik birimlerindeki, bölüm ve öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekerek diğer çalışmalarda olduğu gibi Personel Belgelendirme Birimi tarafından yapılan eğitimlerde de üniversitenin toplumun tüm kesimlerine dokunmaya, eğitim sağlamaya gayret ettiğini vurguladı. Hitit Üniversitesinin genç bir üniversite olduğunun altını çizerek tanıtımı yapılan belgelendirme biriminin Türkiye’deki üniversitelerin içinde yedinci olduğunu ifade eden Alkan, ilk altı içindeki üniversitelerin en gencinin 20-30 yıllık kurumlar olduğunu vurguladı. Kurulan Personel Belgelendirme Biriminin uluslararası standartlara uygunluğu belgelendirilmiş bir merkez olduğunu belirten Alkan, merkezin Türkiye’nin her tarafında görev yapabilecek yetkiye sahip olduğunu ifade etti. Belgelendirme sürecinin şuan için 4 alanda yapılacağını ifade eden Alkan, gerçekleştirilmesi mümkün olan 80’in üzerinde alan var olduğunu da sözlerine ekledi.

2011 yılında ilk başlatılan binanın meslek yüksekokulu binası olduğunu söyleyen Alkan, Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği ara eleman eğitimine ağırlık verilmesi hususunu hatırlatarak üniversite bünyesinde yapılan çalışmalarla bu noktada en başından bu yana önemli adımlar atıldığını belirtti. Üniversitelerin ana unsurunun eğitim vermek olduğuna dikkat çeken Alkan, yapılan alt yapı yatırımları, laboratuvarlar, araştırma merkezleri ile eğitim faaliyetlerinin yanı sıra Ar-Ge yapmaya, bilimsel çalışmalar yapmaya büyük önem verdiklerini söyleyerek Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinin sadece ilimizin değil bölgemizin sayılı ve önde gelen merkezlerinden olduğunu vurguladı. Çorum’daki üniversite-sanayi işbirliğinin tüm Türkiye’ye örnek gösterildiğini ifade eden Alkan, üniversitenin yaptığı çalışmaların her geçen gün arttığını ve yapılacak çok iş olduğunu belirterek Personel Belgelendirme Birimi’nin oluşturulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, üniversite ile ÇTSO’nun işbirliği içerisinde güzel çalışmalara imza atıldığını ve bu noktada Hitit Üniversitesi ile ÇTSO’nun yaptığı çalışmaların örnek teşkil ettiğini ifade ederek ÇTSO olarak belgelendirme sürecine büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Mesleki yeterlilik belgesi sürecinde çalışanların önemli bir eğitime alındığını belirten Başaranhıncal, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek projenin somut çıktılarını hep birlikte görmek istediklerini vurguladı.

Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreteri Dr. H. İbrahim Çetin de, akreditasyon süreci ve kurumun işleyişi hakkında bilgiler verdi. Piyasada çalışan ustaların yetkinliğe sahip olup olmadığını ölçmek için mesleki yeterlilik sisteminin oluşturulduğunu ifade eden Çetin, doğru ve yeterli bir ölçme sonucunda belgelendirme yapıldığını belirterek ölçme merkezlerin belgelendirme sürecini doğru ve net bir şekilde yapmasının çalışanlara verilen belgeye olan güvenin sürekli kılınmasında önemli olduğunu vurguladı.

Günümüzde işletmelerin rekabetinin nitelikli iş gücü, nitelikli insan kaynağına dönüştüğünü ifade eden Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman ise MYK’nın bu noktada yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler aktardı. MYK’nın sınav ve belgelendirmeleri Türk Akreditasyon Kurumu tarafında yetkilendirilen ve akredite edilen kuruluşlar aracılığıyla yaptığını belirten Karaman, şuana kadar 105 kuruluşun yetkilendirildiğini, 110 tanesinin de sırada beklediğini söyleyerek MYK’nın günümüze dek 260 bin belge verdiğini vurguladı. Karaman, ülkemizdeki il gücü göz önüne alındığında belgelendirme yapılan bu sayının çok az olduğunun altını çizdi. MYK olarak ünivcersitede yaptığı çalışmalarda başarılar dileyen Karaman, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

AK Parti Çorum Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan da, çalışma hayatını ve iş dünyasını yakından ilgilendiren, 4 Nisan 2015 tarihinde çıkarılan yasa ile birlikte belirli iş alanlarında mutlaka yetkilendirme belgesinin alınması gerektiğini ifade ederek bu sürecin Çorum’da gerçekleştiriliyor olmasını gurur verici olarak nitelendirdi. Şuan için 4 alanda yapılan çalışmaların toplamda 81 alanda olabileceğine dikkat çeken Ceylan, üniversitenin bu alanda Türkiye’deki 7 üniversiteden biri olduğunu hatırlatarak, artık HİTÜ’nün ülkemizde belirli üniversiteler içerisinde olma yolunda önemli mesafeler kat ettiğini vurguladı.

AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise üniversitenin kısa süre içerisinde kampüs sorununun çözüldüğü gibi sadece diploma veren bir kumrun ötesinde kent kültürünün geliştirilmesi, entelektüel çalışmalar konusunda da çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Üniversitenin ev sahipliğinde Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu, 11. Avrupa Üniversiteler Futsal Şampiyonası, 12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası ve Çorum’un değerlerini ortaya çıkarma noktasında hemen hemen her hafta farklı bir etkinlik düzenlendiğini dile getiren Uslu, bu çalışmaların yapılmasında başta Rektör olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Personel belgelendirme konusunda üniversitenin yetkili kurum olmasının önemine değinen Uslu, nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda personel belgelendirme sürecinin büyük önem arz ettiğini belirtti. Mesleki eğitimin ömür boyu eğitim süreci haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Uslu, meslek eğitimi konusunda en başarılı ülkelerin Almanya, Danimarka ve Avusturya olduğunu ve bu ülkelerdeki mesleki eğitim sisteminin yakından incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Nitelikli iş gücü ile yapılacak olan üretimin daha kaliteli ve verimli olacağını belirten Uslu, herkesin sertifikalı eleman çalıştırmak zorunda olduğunu söyleyerek emeği geçenleri kutladı.

Vali Necmeddin Kılıç da, Türkiye’de 14 milyon kayıtlı işçinin olduğunu ifade ederek “Kayıtsız olanlarla birlikte 1 işçinin ortalama 4 kişiyi yönettiği düşünüldüğünde nüfusun çok önemli bir kısmının bu sektörden ekmek yediğini ve toplumun neredeyse tamamını kapsadığını gösterdiğini söyledi. Çalışma hayatında yapılacak olan düzenlemelerin toplumumuzu yakından ilgilendirdiğini anlatan Vali Kılıç, kültürümüzdeki ahilik teşkilatını ve fonksiyonlarını hatırlatan sertifikasyon döneminin muhakkak suretle, sonuçlarla ülkemize hayırlı olacağını belirterek üniversitenin bu sertifikasyon sürecini gerçekleştirecek olmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Yapılan konuşmalar sonrasında üniversiteye Mesleki Yeterlilik Belgesi Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman tarafından Rektör Alkan’a tüm protokol üyelerinin katılımıyla takdim edildi.

Son Güncelleme: 11.12.2017 01:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.