'Sözleşmeli öğretmenlik köleliktir'

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Çorum İl Başkanı İbrahim Bıçak, MEB’in uygulamayı planladığı Sözleşmeli Öğretmenlik uygulamasına tepki gösterdi.

21 Haziran 2016 Salı 14:05
'Sözleşmeli öğretmenlik köleliktir'

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Çorum İl Başkanı İbrahim Bıçak, MEB’in uygulamayı planladığı Sözleşmeli Öğretmenlik uygulamasına tepki gösterdi.


2005-2010 yılları arasında uygulanan ve başarısız olunan bir politikanın tekrar uygulanmaya konulmasının eğitim sistemine ve ülkemize hiçbir faydasının olmayacağını belirten Bıçak uygulamanın emek sömürüsü olacağını, kölelikten bir farkı olmayacağı söyledi.


Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak bu çağdışı, iş güvencesiz istihdam şeklinin asla kabul etmeyeceklerini dile getiren Bıçak açıklamasında şu görüşlere yer verdi:


“2005 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici adıyla 9 aylık sözleşme imzalanarak uygulanan 4-C uygulaması Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Öğretmenliğin uzmanlık gerektiren daimi bir meslek olduğu bu kararla ortaya konmuştur. Buna rağmen uygulamadan vazgeçilmeyerek, 4-B daimi sözleşme adı altında öğretmenlerimiz 2010 yılına kadar çalıştırılmış ve birçok mali ve özlük haklarından mahrum kalmıştır. Özlük haklarının bir kısmı mahkeme kapılarında aranmış ve kazanılmıştır. Uygulamanın doğurduğu mağduriyetler bugün dahi devam etmektedir. Geç de olsa 2010 yılında yanlıştan dönülmüş ve bu çağdışı kölelik sistemine son verilerek tüm sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmiştir. O yıllarda verim elde edilemeyen, çalışma huzurunu bozan, öğretmenlerimizin kendilerini mesleğine ve öğrencilerine adayamamasına neden olan bir uygulamanın bugün tekrar uygulamaya çalışılmasının ülkemize, milletimize hiçbir faydası olmayacaktır. Sayın Bakan İsmet Yılmaz’ın yaptığı ilk açıklamaların öğretmenlerin huzurunu kaçıracak türden olmasına bir anlam verememiş bulunmaktayız. Kendisini bazı bürokratların ve danışmanların yanlış yönlendirdiğini düşünüyoruz. Güneydoğu’da öğretmen açığını kapatmak için böyle bir uygulamanın gerekliliği düşüncesi gerçekçi değildir. Mutsuz, huzursuz öğretmenlerle eğitimde başarı sağlanamaz.  Öğretmenlerin yurt genelinde dengeli dağılımı rotasyon veya sözleşme gibi zoraki uygulamalarla değil teşvik sistemiyle gönüllülük esasına dayalı olarak yapılabilir. Sayın Bakan İsmet Yılmaz’a ve bürokratlara buradan en hasbi duygularımızla sesleniyoruz, eğitim çalışanlarının önünü göremeyeceği, geleceğini planlayamayacağı kendilerini ve ailelerini huzursuz edecek uygulamaları hayata geçirme gayretinde olmayınız. Unutmayalım ki öğretmenleri mutsuz bir toplum karanlıkta kalır.” 

Son Güncelleme: 21.06.2016 14:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165