Vali'ye bir çağrı daha

Özgür Eğitim-Sen okullarda teknolojik alt yapıya dikkat çekti

04 Ekim 2017 Çarşamba 00:58
Vali'ye bir çağrı daha

Özgür Eğitim-Sen Basın Yayın Sekreteri Mehmet Ökmen, okullarda teknolojik donanımın sağlanmasının olduğunu ancak başarıya ulaşmada yalnızca ilk aşamayı teşkil ettiğini belirterek, “Okullarda sadece teknolojik altyapı güçlendirilerek sınıf ortamında etkili BT kullanımı beklenmemelidir. Okulların salt teknolojik araç gereçlerle donatılarak, eğitim-öğretimin iyileştirilebileceği görüşünün bir yanılsamadan ibaret olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Vali Necmeddin Kılıç ve Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük’e konuya el atmaları için çağrıda bulunan Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Sağlıktan eğitime, tarımdan sanayiye hayatın her alanında, teknolojide yaşanan gelişmelerin somut izlerini görmek mümkündür. Gelişmiş toplumlar düzeyine çıkabilmek için çaba gösteren ülkeler kendi mevcut durumlarını incelemekte, teknolojideki hızlı gelişmelere ayak uydurmak amacıyla çeşitli planlar yapmakta ve dünyadaki genel eğilimlere bakarak çeşitli stratejiler geliştirmektedirler (Akıncı ve Seferoğlu, 2010). Ülkemizde de, bu gelişmeleri takip etmek, araştırmalar yapmak ve planlar geliştirmek için yoğun çaba sarf edilmektedir.


Bunlardan en önemlileri de, dünyada adından söz ettiren, bizzat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın mimarı olduğu FATİH projesidir. FATİH projesinin beş temel bileşeni vardır. Bu beş bileşen aşağıdaki şekildedir:

Donanım ve yazılım altyapısının sağlanması, eğitsel e-içeriğin sağlanması ve yönetilmesi, öğretim programlarında etkin BT kullanımı, öğretmenlerin hizmet-içi eğitimi, ağ altyapısı ve geniş bant internet kullanımı ile bilinçli ve güvenli BT kullanımının sağlanması. Bu beş bileşeniyle FATİH projesi, Türk eğitim–öğretim sisteminde teknoloji odaklı bir değişim sürecini hedeflemektedir.

FATİH projesi ile yaklaşık 40 bin okulda, 600 binin üzerinde ki sınıfın, akıllı tahta, tablet, fiber internet altyapısı, fotokopi makinesi gibi teknolojilerle donatılarak akıllı sınıflara dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bununla da yetinilmemiş, proje kapsamında EBA üzerinde 200.000 e yakın içerik yayınlanmıştır.

Ancak şu bilinmelidir ki, donanımın sağlanması önemlidir, fakat başarıya ulaşmada yalnızca ilk aşamayı teşkil etmektedir.

Okullarda sadece teknolojik altyapı güçlendirilerek sınıf ortamında etkili BT kullanımı beklenmemelidir. Okulların salt teknolojik araç gereçlerle donatılarak, eğitim-öğretimin iyileştirilebileceği görüşünün bir yanılsamadan ibaret olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Konuya Çorum özelinde (Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü) baktığımızda, birçok aksaklık göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki, FATİH projesinden sorumlu Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörlerinin sayısının yetersiz olmasıdır. 520 okul, 4.462 derslik, 94.308 öğrenci ve 7.034 öğretmenden oluşan Çorum Milli Eğitim camiasının Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörü sayısı sadece ve sadece ikidir. Bu da beraberinde birçok aksaklığa sebep olmaktadır.

Bunlardan birisi de Bilişim Teknolojileri Rehber (BTR) öğretmeni görevlendirmeleridir.  Öncelikle BTR öğretmeninin görevi nedir diye baktığımız da konunun önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

BTR öğretmeni, okulda FATİH projesinden sorumlu, projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan, proje kapsamında okullara dağıtılan-kurulumu yapılan cihazların bakımını yapan, gerektiğinde teknik servisleriyle iletişime geçen, bu cihazları koruyup kollayan, cihazların çalışır vaziyette kalmasından sorumlu öğretmendir.  

İşte bu denli, projenin sürdürülebilirliği için kritik önemdeki bir görevlendirilmenin de okullar başlarken, hatta başlamadan önce ivedilikle yapılması gerekmektedir. Ancak Türkiye geneline baktığımızda, büyük şehirler de dahil birçok ilde, BTR görevlendirmeleri okulların açılmasıyla birlikte başlatılırken, sadece Çorum gibi birkaç ilde bu görevlendirme haftalarca uzamaktadır.

Buda, FATİH projesi kapsamında olsun veya olmasın, okullardaki Bilişim Teknolojileri cihazlarının (bilgisayar, akıllı tahta, tablet, yazıcı, projeksiyon vs.) eğitim-öğretim yılı başlangıcında düzgün, verimli, stabil şekilde çalışabilecek düzeyde hazır bulunmalarının önünde büyük engel teşkil etmektedir.

Büyük fedakârlıklarla, emekle hayata geçirilen bu proje, bu işlerden sorumlu yöneticilerin bilinçsizliği, vurdumduymazlığı yüzünden büyük yara almaktadır. Bu durumda da kaybeden gelecek nesiller, dolayısıyla tüm ülke olmaktadır.

Bu yılda olduğu gibi, her sene tekrarlanan bu hatanın, diğer yıllarda da tekrarlanmaması için, Valimiz Sayın Necmeddin Kılıç ve Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Seyit Ali Büyük’ün bu konuya el atmalarını bekliyoruz.”






Son Güncelleme: 04.10.2017 11:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.