55 milyonluk dev ihale yapıldı

Katı atık düzenli depolama projesinin inşaat ihalesi...

03 Eylül 2015 Perşembe 12:43
55 milyonluk dev ihale yapıldı


Katı atık düzenli depolama projesinin inşaat ihalesi geçtiğimiz Salı günü yapıldı.


Projeyle ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, katı atık projesinin inşaat yapım ihalesinin yapıldığını ifade ederek, ihaleye 4 firmanın katıldığını, Çorum Belediyesi'nden de temsilcilerin bulunduğu AB ve Çevre Bakanlığı temsilcilerinden oluşan komisyonun ihalenin değerlendirmesine devam ettiğini belirtti.


Çorum Belediyesi'nin yatırım alanlarından birinin de çevre temizliğine ait yatırım olduğunu ve bunun için 6 yıldır çok önemli projelere imza attıklarını kaydeden Başkan Külcü, Belediye olarak yaptıkları yatırımlarda Çorum'un temiz şehir özelliğini koruduklarını ve bu özelliği daha ileri bir noktaya taşımak istediklerini ifade etti.


Çevre yatırımları arasında rüzgâr enerji projesi, atık pil ve atık yağ toplama projesi, çöp bidonlarının kaldırılarak yerine çöp konteynırlarının konması ve bazı caddelerde çöplerin yer altına alınması olduğunu söyleyen Başkan Külcü, “Çorum Belediyesi’nin çevre temizliği kapsamında şehre kazandırdığı projelerin bazıları diğer illerimiz tarafından örnek alındı. Yurt dışından bile, yer altı çöp konteynır sistemimizi incelemeye geldiler.” dedi.


ENTEGRE TESİSLERLE GAZ, ELEKTRİK VE GÜBRE DE ÜRETECEK


Çöplerin depolama ve rehabilite alanlarındaki metan gazını toplamak için gaz toplama sisteminin kurulacağını ifade eden Başkan Külcü, projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Daha sonra burada kurulacak entegre tesislerle gaz üretimi sonrası elektrik üretimine de geçeceğiz. Ayrıca tesiste evsel ve bahçe atıklarından gübre üretebilecek.


HAŞERE OLUŞUMU AZALACAK


Vahşi depolama bölgeleri haşerenin oluşma noktalarından biri olduğu için Katı Atık Projesi ile bunun da önüne geçmiş olacağız. Düzenli depolama sistemi ile çöplerin üzeri kapatılacak ve haşere oluşumu böylece buralarda son bulacak. Depolama alanından sızan sular için arıtma tesisi yapılacak. Merkez ve ilçelerde yapılacak bu çalışma ile çevre, doğa ve yer altı suları korunmuş olacak.   


KATI ATIK TESİSİ İLÇELER İLE BİRLİKTE  KULLANILACAK

Çorum Belediyeler Çevre Birliği’ne üye olan ilçe belediyeler bu proje ile vahşi depolamadan düzenli depolama sistemine geçecek. Ayrıştırma sistemi ile çöpler ayrıştırılacak. Bu sayede çöplerin çevreye zararı engellenecek ve ekonomiye kazandırılmış olacak. Birliğe üye ilçelerdeki çöpler için Laçin, İskilip, Alaca ve Sungurlu ilçelerinde olmak üzere dört adet transfer istasyonu kurulacak, tırlar vasıtası ile çöpler merkeze taşınacak. Çorum merkezdeki ve ilçelerdeki mevcut vahşi çöp depolama alanları rehabilite edilerek kapatılacak. Çok küçük olan çöp sahaları da en yakın rehabilite edilmiş çöp sahasına taşınacak.

2017’DE KATI ATIK TESİSİNE KAVUŞUYORUZ


AB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çorum Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılacak olan Katı Atık Tesisi ve çöp toplama istasyonlarının, ihale dosyası komisyon tarafından değerlendirildikten sonra Avrupa Birliği delegasyonuna gönderilecek. Kabul edilmesiyle birlikte bir an önce inşaat çalışmaları başlayacak.


Ocak 2016’da inşaatın başlaması hedeflenirken, 2017 yılının sonunda tesisin faaliyete geçmesini planlıyoruz. Katı Atık Projesi'nin maliyeti 55 milyon TL'yi bulacak. Projenin inşaatı devam ederken ayrıca 5 milyon TL'lik makine ve ekipman ihalesi de yapılacak. Böylece toplam yatırım bedeli 60 milyon TL'yi bulacak.”


Son Güncelleme: 03.09.2015 13:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.