Besicilere önemli uyarı

Besicileri ilgilendiren kararlar 1 Ekim'de uygulamaya geçiyor

26 Eylül 2017 Salı 17:15
Besicilere önemli uyarı
Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su ürünleri Şube Müdürü Arif Akar, Türkiye’de 2020 yılına kadar şap hasatlığının tamamen ortadan kaldırılması için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yıllardır hayvancılığın en büyük sorunlarından biri olan şap hastalığının 2020 Yılına kadar ülkemizde tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini belirten Akar, bu kapsamda; “Şap Hastalığından Aşılı Arilik”  genelgesi yayınlanarak, bununla ilgili olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerine yeni düzenlemeler diğini, Bu hedef çerçevesinde Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından ülkemize şap hastalığından aşılı ve aşısız arı statüsü verileceğini kaydetti.

Ülkemizde şap hastalığını yok etmek ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından verilen statüyü elde etmek için bakanlıkça "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı" hazırlandığını kaydeden Akar, şöyle dedi; “Bilindiği üzere; Trakya 2010 yılında şap hastalığından Aşılı Ari Statüsü kazanmıştır. Trakya'ya yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkleri, eskiden olduğu gibi, 2010/7, 2010/13 ve 2013/16 sayılı Genelgeler çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi amacıyla Anadolu’da İller arasında yapılacak hayvan sevklerinde 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren yeni uygulamalar yürürlüğe girecektir.

Besilik ve damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde uygulanacak kurallar...

Hayvanlarda sevk esnasında şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır. Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmelerinde şap hastalığına bağlı karantina uygulaması olmamalıdır. Sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda, son bir yılda 2 kez şap aşısı yapılmış olmalı ve ikinci aşılama son 6 ay içerisinde yapılmış olmalıdır. İlk kez aşılanan sığır cinsi hayvanların rapel (ikinci doz) aşılaması yapılmış ve rapel aşılamanın üzerinden 21 gün geçmiş olmalıdır. Aşısız ve son aşılamasından 21 gün geçmemiş olan sığır cinsi hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. Sevk araçlarının temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmış, biyogüvenlik tedbirleri alınmış olmalıdır.

İller arasında doğrudan kesimhaneye küçükbaş ve büyükbaş hayvan sevklerinde uygulanacak kurallar…

Hayvanlarda şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır. Kesimhaneye sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şap aşısı şartı aranmayacaktır.Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.


Ayrıca, ilimizde bulunan büyükbaş hayvanlara yılda 2 kez, küçükbaş hayvanlara ise hastalık mihraklarında ve riskli bölgelerde aşılama yapılacak olup, ilk kez aşılanan hayvanlara mutlaka rapel aşılaması yapılacaktır.

Bununla beraber; Bakanlığımızca aşılı Arilik hedeflenen 78 İlimiz 01.01.2019 tarihinden itibaren “Şap Hastalığından Korunmuş Bölge” olarak kabul edilecek olup, bu tarihten itibaren; 81 İlimizin tamamında, Bakanlığımızca belirlenen usul ve esaslar dışında sevk edilen hayvanlar, tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir. Bakanlığımız veri tabanına kayıtlı olmayan hayvanlar, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında “Korunmuş Bölgeye” sevk edilmiş kabul edilerek tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir.

İl ve İlçe Müdürlüklerimizce konu hakkında hayvan sahiplerine, Veteriner Hekimlere, celeplere, muhtarlara, üretici örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, Belediyelere ve kolluk kuvvetlerine gerekli bilgilendirilmeler yapılmaya başlanmış olup, İlimizde ve Ülkemizde şap hastalığını tamamen yok etmek için tüm paydaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi büyük önem arz etmektedir. Bu hastalığı yenmek için el birliğiyle her türlü mücadelenin içerisinde olacağız. Özellikle kaçak hayvan sevkleri ve aşılamalar konusunda son derece yoğun çalışmalar başlatılmıştır.  Ülkemiz hayvancılığının gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan bu önemli projede emeği geçecek olan herkese şimdiden teşekkür ederiz.












 

Son Güncelleme: 26.09.2017 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.