Çeltik üreticisi istikrar istiyor

Çeltik üreticisi üretici ve piyasanın tüccarın eline insafına bırakılmamasını istiyor

26 Eylül 2017 Salı 11:41
Çeltik üreticisi istikrar istiyor

Çorum’un Osmancık ilçesinde çeltik hasat çalışmaları devam ederken, üretici kabuklu çeltik ve pirinçteki fiyat istikrarsızlığından tedirgin.

Osmancık'ta çeltik üreticisi Yaşar Daşkın, bölgede çeltik hasat çalışmaların sürdüğünü belirtirken, spiyasada halen  tüccarların belirlediği fiyatlarla pazarlık üslü satışların gerçekleştiğini bundan dolayı asıl üreticinin istemeyerek de olsa malı elinden çıkarmak zorunda kaldığını söyledi. 

ÜRETİCİ GÖZ GÖRE GÖRE MAĞDUR EDİLİYOR

Piyasada kabuklu çeltiğin 1,60 ile 1,80 TL arasında satıldığını bildiren Daşkın, “Bugün çeltik üretici satışını gerçekleştirdiği 10 bin TL. ürünü başlangıçtan itibaren tüm masrafları 7 bin TL’ye tekabül ediyor ve çoluk çocuğuyla çalışmasına rağmen üreticinin cebine ancak 3 bin TL kalabiliyor. Çeltikte girdi maliyetleri çok yüksek. Gübre, ilaç, mazot, işçilik ve temel girdilerdeki pahalılığa bakıldığında üreticinin mağduriyeti apaçık meydanda ve yetkililerin bunun farkında olmaması mümkün değildir. Çeltik üreticisi göz göre göre mağdur ediliyor” diye konuştu.


Çeltik üreticisi Önder Bilgenç de Ardıç köyü mevkinde 120 dönüm çeltik ekimini gerçekleştirdiğini, maliyetli olan çeltiğe bugüne kadar 34 bin TL. masraf ettiğini anlatarak, "Çoğu masraf için kredi çekerek borçlandı. Yıllardır bu alanda çeltik ekimi yapıyoruz, Verim düşük. Maliyetleri çıkarabilir miyiz" dedi. 


ÇİFTÇİYE TÜCCARIN ELİNE BIRAKMASINLAR

Oda yöneticilerin çiftçileri zora koştuğunu savunan çiftçi Hüseyin Alkan da,  bazı çiftçiler geciktiği için ilgililerin çiftçi kayıt sistemine kayıt yenilemeyi kabul etmediğini ve bundan yüzlerce üreticinin mağdur durumda olduğunu söyledi. .


Çiftçi Mustafa Kökener ise çeltik hasatların devam ettiğini, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce fiyatları belirleyerek, piyasayı tacir ve tüccarların eline bırakmamasını istedi.  





İHA









Son Güncelleme: 26.09.2017 11:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165