Çorumlu'nun ekmeğiyle oynatmayız

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, halk ekmek üretimi ile ilgili bilgi verdi.

28 Temmuz 2017 Cuma 14:14
Çorumlu'nun ekmeğiyle oynatmayız

MUSTAFA DEMİRER

Temmuz ayı sonunda başlayacak halk ekmek satışı ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, net mesajlar verdi. 

GEÇMİŞTE YAŞANANLARI ÖZETLEDİ


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bugün makamında düzenlediği basın toplantısında Belediye Halk Ekmek Fabrikası’nın son durumu hakkında bilgi verdi.
Başkan Yardımcıları Turhan Candan ve Ahmet Yabacıoğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıda, Çorum’da Halk Ekmek’in geçmişteki uygulamalarını, Fırıncılar Odası’nın ekmek fiyatlarında yaptığı ani oynamaları, fabrikasyon üretime geçmelerinin nedenlerini sıraladı.

Belediye olarak devlet değil, özel sektör ekonomisinden yana olduklarını belirten Külcü, ancak ekmek konusunda istemedikleri durumlarla karşılaştıklarını ifade etti.

ÇORUM’DA GÜNLÜK 200 BİN ADET EKMEK TÜKETİLİYOR

Çorum’da günlük 200 bin adet ekmek tüketildiğini, dar gelirliler için yekûn tutan bir harcama kalemi olduğunu hatırlatan Külcü, piyasaya müdahale eden belediye olmadıklarını, ancak içinde bulundukları şartlar nedeniyle ekmek üretimi için adım attıklarını aktardı.
Çorum’da Halk Ekmek üretiminin 1990’lı yIllarda yapıldığını, ancak maliyet yüksekliği nedeniyle üretimden vazgeçildiğini belirten Külcü, yakın geçmişte fırıncıların temsilcilerine ekmek fiyatlarıyla oynanmaması ve fiyat belirlenmesinde belediye ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylediklerini anlattı.

BİR SABAH KALKTIK, EKMEĞİ 1 LİRA YAPTILAR

2015 yılı 7 Haziran seçimlerine 15 gün kala Fırıncılar Odası’nın 65 kuruş olan ekmeğin fiyatını aniden 1 liraya yükselttiğini vurgulayan Külcü, “bir sabah kalktık, ekmek 1 lira oldu. Genel adaba uygun olmayan bir hareket içine girdiler. Ekmeğin fiyatının birden artırılmasında iyi niyet yoktu. Tabi o günlerde yapacağımız bir şey yoktu. Fırıncı esnafımızın bir kısmı yaşananlardan acı ve utanç duyduklarını söylüyordu.” dedi.

BİR MEKTUPLA GELEN YATIRIM

Halk Ekmek Fabrikası sürecine girilmesinin arka planını özetleyen Külcü, “Ekmekte çirkin, gayrı ahlâkî olayların başlamasından sonra Belediye Özel Kalem Müdürlüğüne bir mektup bırakıldı. Bir fırıncı esnafımızın bıraktığı mektubu dikkate aldık. Mektupta özetle, Fırıncılar Odası’nın ekmeği 1 liraya satmak için dışardan adam tuttuğu, her fırından 50-75 lira para toplandığı, kira maliyetinden daha fazla odaya haraç vermek durumunda kalındığı, esnaf dışardan adam tutarsa belediyenin, devletin ne işe yarayacağı, buna dur denilmesi ve belediye halk ekmek fabrikası kurulması gerektiği, yoksa her esnafın o yola başvurabileceği ifade ediliyordu.

FIRINCILAR ODASINI UYARDIM
Biz devlet adamlığına yakışır şekilde Fırıncılar Odası başkan ve yönetimini davet ettim. Yapılanların yanlış olduğunu, böyle şeylere tevessül edilmemesi ve ekmek fiyatının belediye ile birlikte ayarlanması gerektiğini, gayrı meşru yollara sapılmaması gerektiğini ifade ettim. Onlar ısrarla bilgilerin yanlış olduğunu anlatmaya çalıştılar. Ben bildiğimi paylaştım. Bundan sonra yaptığınız her yanlışınızda karşınızda devleti bulursunuz. Devletle dans edilemez dedim. Bir süre sonra devletle dans edilemeyeceğini anladılar.

MİLLETİN EKMEĞİYLE OYNATMAYIZ
Emniyet Müdürlüğümüz ve Cumhuriyet Başsavcılımız gereğini yaptı. 2015 yılında ekmek fiyatlarındaki ani artış nedeniyle yaşadıklarımızı yaşamamak için adımlarımızı attık. Devlet ağır yapar ama işini yapar.. Lafı eğip bükmeden söyleyim, milletin ekmeği ile oynatmayız. Ekmeğin gramajını düşürerek, zam yaparak karar alamayacaklar. Karar mercii Çorum Belediyesi’dir.” diye konuştu.
REBAKET DEĞİL, DENGE UNSURUYUZ

Çorum Belediyesi’nin fırıncılarla asla rekabet duygusu içinde olmayacağını belirten Külcü, fırıncılar işlerini yaparken belediyenin de piyasayı dengede tutacağını kaydetti.

Ekmeğin öldü fiyatına satılması gibi bir beklentilerinin olmadığını, gayrı ahlâki ve hukukî yollara tevessül edilmesine karşı durduklarını anlatan Külcü, “80 fırıncı esnafı bizim için değerlidir. Esnafımızın başımızın üstünde yeri var. Birilerinin hata yapması bizim kanaatimizi asla değiştirmez. Fırıncı esnafımız ne kadar önemliyse 260 bin Çorumlu da bizim için önemlidir. 260 bin kişinin ekmeğini 3-5 kişinin iradesine terk etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

HALK EKMEK OSB’de

Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bir fabrikayı devralarak 3 bin 500 m2 alanda deneme üretimini başlattıklarını, 6 milyonluk bir yatırım yaptıklarını vurgulayan Külcü, seri üretime geçildiğinde fabrikanın yerinde ziyaret edilebileceğini, bir vardiyada 25 bin kapasite kara fırın ekmek üretileceğini, istenildiği takdirde üç vardiya çalışarak 75 bin adet ekmek üretim kapasitesine çıkabileceklerini dile getirdi. Külcü, şehrin tamamının 200 bin adet ekmek tükettiğini, şartlar gerektirdiğinde ekmek ihtiyacının tamamını karşılayabilecek fabrikaya sahip olduklarını sözlerine ekledi.

35 NOKTADA HALK EKMEK BÜFESİ

Ekmek dağıtımı konusunda da bilgiler veren Külcü, şöyle devam etti; “Halk Ekmek dağıtımını bu yıl biz yapacağız. 3 adet dağıtım aracı aldık. Başlangıçta Hürriyet Parkı, Yazıçarşı HEM önü, Milönü Eti Anadolu Lisesi civarı olmak üzere şehrin değişik noktalarına 35 adet  büfe yerleştireceğiz.
İşletmecilerin taleplerini almaya başladık. Eski ekmek büfeleri bu ay sonu itibariyle tamamen kaldırılacak.ekmek büfeleri tamamen belediye kuruluşu olan BEL-TAŞ logolu olacak. Sorumluluğumuz rekabet değil piyasayı düzenlemektir.Üretimin yanı sıra kontrol ve denetleme görevimizi yerine getireceğiz. Büfeleri işletmek için 67 başvuru oldu. Biz yoğunlaşma ve nüfusa göre uygun görülen yerlere ihtiyaca göre 35 büfe yerleştireceğiz. Büfeleri yerleştireceğimiz noktaların yakınında fırın varsa ona zarar vermeyeceğiz. İnsanların kolay ulaşabileceği yerlerde büfe olacak. Halk Ekmek fiyatını henüz belirlemedik. Maliyetlerini çıkardıktan sonra 75 kuruş gibi bir rakamla satış yapabiliriz. Bu rakam 7 veya 80 kuruş da olabilir. Hedefimiz piyasayı regüle (Dengelemek) etmektir.”

Son Güncelleme: 09.08.2018 00:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatansever 2017-07-28 20:19:31

ekmeğimizle oynatma başkan ama sende su faturalarını bir görsen 100 lira fatura 41 lirası atık matık vergileri bunlar ekmeğimizle oynama olmuyor mu? halk otobüsü ücretlerinin yüksekliğinden haberin var mı başkan? bunlar bizim ekmeğimizle oynamak olmuyor mu?