Ekonominin yeni yol haritası belli oldu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 7,5, 2017 için yüzde 6, 2018 için de yüzde 5 olarak belirlendiğini açıkladı.

11 Ocak 2016 Pazartesi 11:13
Ekonominin yeni yol haritası belli oldu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 7,5, 2017 için yüzde 6, 2018 için de yüzde 5 olarak belirlendiğini açıkladı. 2015 için öngörülen enflasyon oranı ise yüzde 8,8'e yükseltildi. 
Şimşek enflasyon hedefleri konusunda da şöyle konuştu:

"Enflasyon 2016'da yüzde 7,5; 2017'de yüzde 6; 2018'de yüzde 5 öngörüldü. Gıdadaki artışın sebepleri incelendi. Bu konuda bu yıl içinde gereken tedbirler alınacak. EM para birimlerinin bu yıl geçen yılki kadar baskı altında olmayacağını varsayıyoruz."

Fed faiz artışlarına da değinen Şimşek, "Fed faiz artışlarının tedrici olacağını Türkiye ekonomisine yansımalarının sınırlı kalacağını öngörüyoruz" dedi. Gelirler politikası ile bu yıl yurtiçi talepte canlanma olacağını ifade eden Şimşek, AB ayağında iyileşme beklediklerine dikkat çekti. Şimşek "Yurtiçi tasarruflar yükseliş trendinde bunun devamını bekliyoruz.

Yatırımlar ve verimlilik artışı yüzde 5'lik büyümeye ulaşmamızı sağlayacak" dedİ.

İşte Mehmet Şimek'in açıklamalarından bazı notlar:

"Türkiye'de siyasi bir belirsizlik yok. Küresel ekonomiye baktığımızda toparlanma yavaş olacak. Kürsel büyüme kriz seviyeleri öncesinin çok altında. Avro Bölgesi'nde büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz.

Enflasyona baktığımızda küresel anlamda enflasyon düşük seyretmekte. Avro bölgesinde ise enflasyon sıfıra yakın konumda.Türkiye'yi etkileyecek küresel ekonomik gündemde gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama çok önemlidir. Düşük emtia fiyatları bizim için bir avantajdır. Amerika'da bir faiz artışının başındayız ama Japonya'da parasal genişlemenin başındayız. Çin ve Hindistan haricinde gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme kriz öncesinin çok altındadır."Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016-2018 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan toplantıya Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de katıldı.





"540 MİLYAR DOLAR ÇIKIŞ VAR"






Yükselen ekonomilere yönelik sermaye akışına bakınca çok ciddi bir düşüş var. 2015'te 540 milyar dolarlık bir çıkışı oldu. Bütün gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini etkiliyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı önemli boyutlarda ama Brezilya'da, Güney Afrika'da da durum farklı değil.

"Petrol fiyatlarındaki düşüş önem arz ediyor. Petrol fiyatları gerilemeye başlamış, OPEC'in kısıtlamaya gidememiş olmasından ciddi bir arz fazlası oluşmuş bu da fiyatları ciddi anlamda düşürmüştür. Bu durum petrol üreticisi ülkeleri etkilerken petrol ithal eden ülkeleri ise sevindirmiştir. Kamu maliyesini güçlendirmek en büyük hedeflerimizden.

Enflasyonu düşürmek bizim için çok önemli. Yüzde 5- 7 arasına düşürmeye çalışacağız. Cari açıkta azalma eğilimi var."





"BÜYÜME YÜZDE 4 OLACAK"

Siyasi belirsizlik kalmadı. Dış talep, özellikle AB ayağında iyileşme öngörüyoruz. Büyüme yüzde 4,5 seviyesine ulaşabilir. 2017-2018'de yüzde 5'lik büyüme olacaktır.

"2015'te Türkiye'de büyümenin yüzde 4 veya yüzde 5 olacağını düşünüyoruz. 3. çeyrek verileri daha iyi geldi. 4. çeyrekte de ivme devam ediyor. Büyüme 2016 yılında yüzde 4,5'a ulaşacak. Bu şekilde bir öngörümüz var. Yüzde 4 büyüme Çin ve Hindistan'ın büyümesini yüzde 1,8 olduğunu söylersek Türkiye'nin bu büyümesi anlamlı olacak.

Küresel büyümenin tecridi olarak artması öngörülüyor. Ticaret ortaklarımızın büyümesi öngörülüyor. Burada özellikle Avrupa ön plana çıkıyor. Jeopolitik gerginliklerin azaltılması öngörülüyor. Finansal piyasalarda dalga boylarının bir miktar düşeceğini öngörüyoruz. FED'in atacağı adımlarının Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını öngörüyoruz.  

"
İşsizlik oranı nispeten yüksek seyrediyoruz. Ama önümüzdeki dönemde işsizliğin düşeceğini öngörüyoruz. İşgücüne katılım oranının yüzde 1.1 ile yüzde 1.3 arasında artmasını öngörüyoruz. İşsizlik yüzde 9,6'ya inecek.

Enflasyon 2014'te yüzde 8.2 olarak gerçekleşmişti. 2015'te yüzde 8,8 oldu. Bunda TL'nin değer kaybı ve gıda fiyatları büyük rol oynadı. İnmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Verimliliğin artırılması, rekabet önündeki engellerin kaldırılması uygulanacak. Hangi noktalarda tıkanma varsa o konularla ilgili tedbir alınacak.




"İŞSİZLİK DÜŞECEK"



"Orta vadede enflasyonun yapısal sebeplerine odaklanacağız. Enflasyonu yüzde 5'e doğru düşürmek için çok ciddi bir çaba içine gireceğiz. Enflasyonu aşağı çekecek, verimliliği yukarı çekecek yapısal konulara eğileceğiz. Mali disiplin kalitesini artırmak ve kamu maliyesini güçlendirmek asıl amacımız

Bütçe politika çerçevemizin birkaç amacı var. İstikrarın devamı, cari açığın kontrol altına alınması öngördüğümüz temel hedeflerden.

Cari açığın GSYH'ye oranının 2015'te yüzde 4,4, 2016'da yüzde 3,9, 2017'de yüzde 3,7, 2018'de yüzde 3,5 öngörüldü.

2014 yılında yüzde15 olan yurtiçi tasarruf oranının 2018 yılında yüzde18 civarına ulaşmasını öngörüyoruz."








"TÜRKİYE ÜST SINIFA GEÇECEK"



Türkiye yeni reform programıyla birlikte üst sınıf kısmına geçecektir. Güçlü ve sürdürülebilir büyümeden toplumun hepsinin faydalanması sağlanacaktır. Burada işgücü reformu karşımıza çıkar. Birçok maddeyi içeren bir program olacak. Ar-Ge destekleri de olacak. Bürokrasinin azaltılmasından tutun da teşvike kadar pek çok şeyi kapsayan bir reform programı olacak.

"Aldığımız tedbirler ile tasarruflar artmaya başlamıştır, daha da artmaya devam edecektir. Tasarruf oranı 2018'de yüzde 18 civarına ulaşacak. 2017'den itibaren bütçe açığında düşüş öngörüyoruz. Reform gündeminde üç dönüşüm programı var.

Kamu personel reformu da olacak. Eğitim reformu var.

Genç işsizlik önemli bir sorundur. Türkiye, gençlerin istihdamını kurmak istiyor. Bunun için de çok ciddi teşvik ve tedbirler söz konusu. Kadınların işgücüne katılımını artırmak için tedbirler alınmaya devam edecek. İş gücü piyasası katı kurallara sahip bunlar kolaylaştırılacaktır. Ulusal ve uluslararası yatırımların ülkemize çekilmesi için çalışılacaktır. Yatırımların ülkemize gelmesi için ilave tedbirleri çalışacağız. Önemli olan bu programların uygulanması. Biz de bunun takipçisi olacağız. Öncelikli dönüşüm programlarını hayata geçirmek üzere kurullar vardır, bunlar etkin biçimde çalıştırılacaktır.

Bu programın ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum"

(YENİŞAFAK)










Son Güncelleme: 11.01.2016 11:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.