‘Gelir dağılımı adil olmalı’

Türk Tarım Orman-Sen İl Başkanı Necati Gül, memur maaşlarının giderek eriğini bildirdi.

07 Nisan 2014 Pazartesi 10:44
 ‘Gelir dağılımı adil olmalı’


Türk Tarım Orman-Sen İl Başkanı Necati Gül, memur maaşlarının giderek eriğini bildirdi.

Gül, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Mart 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 1.911,78 TL olarak hesaplandığını hatırlattı.

Dört kişilik bir ailenin, insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırının ise 3.866,28 lira olarak belirlendiğini belirten Gül,  sonuçların, dört kişilik bir ailenin refah sınırının bir önceki aya göre %1,26 oranında azaldığını ortaya koyduğunu ifade ederek, memurların maaşlarının eridiğini ifade etti.

Gül, yaptığı açıklamada şöyle dedi; “Açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,66 oranında artmış ve 1.470,09 Lira olarak hesaplanmıştır.

Bir memur, ortalama maaşının %70,79’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmaktadır. Başka bir ifadeyle memur maaşı aldığı zamma rağmen son üç ay içinde 2013’ün Aralık ayına göre 40,95 TL erimiş ve maaşlardaki reel erime ortalama %1,90 olmuştur.

Bir memur maaşının ortalama yüzde 70 ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan  nasıl geçinebilir. Mart ayı Asgari Geçim sonuçları bizleri yine yanıltmamış ve insanlarımızın yaşadığı geçim sıkıntısı bu ayda da artarak devam etmiştir.

Gıda ve barınmaya maaşlarının %70’ini harcayan ortalama bir memur elinde kalan parayla; ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi birçok zorunlu ihtiyacını nasıl karşılayacaktır? Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarındaki ciddi artışlar yaşanan sıkıntıları bir kez daha gözler önüne sermiş ve ekonomik gidişatın ifade edildiği gibi  olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır.

Türkiye’de bir an önce adil bir gelir dağılımı sağlanmalıdır. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin açıkladığı  rakamlar dikkatli bir şekilde gözden geçirmeli ve Türk halkının geçim derdi altında nasıl ezildiğini çok iyi görülmelidir.

Yıllık enflasyonun çift haneli rakamlardan oluşacağı şimdiden belirli olmuştur. Memuru  Toplu Sözleşme masasında yarı yolda bırakarak, onlara enflasyon farkını dahi çok gören malum sendika bu rakamlardan utanç duymalıdır. Tarihi başarı denilen, ancak altına imza koydukları  123 TL yılın üçüncü ayına gelindiğinde çoktan erimiştir. Tarihi başarı tarihi yenilgiye dönüşmüştür.

Sendikacılıkda   bireysel  menfaatleri yerine  toplum menfaatlerini  ilke edinen ve bu yolda taviz vermeyen  Kamu-Sen ( Türk Tarım Orman- Sen)  doğru bildiği yolda yürüyecek bunun için mücadeleye devam edecektir. Başka sendikalarda olduğu gibi sendikayı, belirli hedeflere ulaşmak için araç olarak gören; ancak, çalışanlar için elle tutulur gözle görülür bir iş yapmak bir yana net bir tavır bile ortaya koymadan  yetkili olanların, Uluslararası Sendikalar Birliğine  üye olamazlarken,  bu  etkisiz yetkinliği kamuoyunun   takdirine bırakıyorum.”







Son Güncelleme: 07.04.2014 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.