Hal Yasası enflasyona olumlu yansır

hemşehrimiz Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Hal Yasası'nın tarım ürünlerinin fiyatını etkileyerek enflasyonu düşüreceğini söyledi.

13 Ekim 2018 Cumartesi 10:42
Hal Yasası enflasyona olumlu yansır

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, yeni çıkarılması planlanan Hal Yasası ile değerlendirme yaptı.

Hal Yasası’nın enflasyon üzerinde olumlu etkisi olacağını belirten Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, şöyle dedi;

TARIM ÜRÜNLERİNDE FİYAT DÜŞÜŞÜ ENFLASYONA OLUMLU YANSIR

Tarım ürünleri enflasyon verilerinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Bu açıdan bakıldığında yeni Hal Yasası’yla ürün fiyatlarında mutlaka düşüş olacaktır. Buna paralel olarak da enflasyon düşüşe geçecektir.

KOMİSYONCULAR GEREKENİ YAPMAZSA DÜZENLEME GELİR

Kök sorun biliniyor ve sorunun kaynağı olarak gösterilen sektör (komisyoncular) gerekeni yapmıyorsa, süreç işler düzenleme bir şekilde gelir. Hal Yasası örneği gibi. O halde sorunun kaynağı olan tüm yapılar özeleştiri yapmalı, konuyla dertlenmeli, inisiyatif almalı, kendini geliştirmeli

KOMİSYONCULUK KALDIRILIRSA ÜRETİCİ KOOPERATİFLERİ DEVREYE GİRMELİ

Komisyonculuk ortadan kaldırılırsa Avrupa ülkelerinde de olduğu gibi devreye dernekler ve üretici kooperatiflerinin girmesi gerekir. Gıdada kalıcı fiyat düşüşü için üreticinin desteklenmesi gerekir. Bu desteğin anahtarı da kooperatiflerdir. Üretici birlikleri ile tarımsal arz artacak ve ürünlerin pazarlamasındaki sorunlar kaynağından çözülecektir. Böylece fiyatlar üreticiyi mağdur etmeden daha çok düşecektir.”

BAKAN ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hal Yasası ile komisyonculuğun kaldırılacağı bilgisini vererek "Enflasyon ile mücadele kapsamında sebze, meyve ve benzeri fiyatların ucuzlamasını temin etmek için Hal Yasası ile ilgili değişiklik ve Meclise gelmesi ile ilgili süreç bu ay içinde inşallah nihayete eriyor. Bu değişiklikle komisyonculuk kaldırılacak. Yeni haller kurularak satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması öncelikli hedef olacak" dedi.

Kaynak: thmhaber.com

Son Güncelleme: 13.10.2018 11:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.