Hedef 80 bin ton şeker

Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, 2014 yılı pancar işleme kampanyasının detaylarını açıkladı.

18 Eylül 2014 Perşembe 00:08
Hedef 80 bin ton şeker

Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, 2014 yılı pancar işleme kampanyasının detaylarını açıkladı.

www.corumhakimiyet.net'te yer alan habere göre, “Fabrikamızın bu yıl işleyeceği pancar miktarı 560 bin ton olacak” diyen Öner Öztürk, 80 bin ton kristal şeker, 23 bin ton melas ve 200 bin ton yaş küspe üretmeyi planladıklarını söyledi.

22 Eylül 2014 tarihinde başlayacak üretim sezonunun 75 gün süreceğini belirten Öztürk, “Bu yıl üreticilerimize yaklaşık 56 milyon TL ürün bedeli ödenecek” dedi.

Pancar işleme kampanyası açılışında konuşan Şeker Fabrikası Müdürü Öztürk, bugüne kadar üreticilere yaptıkları ayni ve nakdi desteğin 18 milyon TL olduğunu kaydetti.

Çorum Şeker Fabrikası’nın tarihçesi, üretim kapasitesi ve şeker sanayisinin ülke ekonomisine katkıları hakkında da bilgiler veren Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

SEKTÖRÜN EN BÜYÜKLERİNDEN

“1988 yılında temeli atılan Çorum Şeker Fabrikası’nın ilk üretim kampanyası 1991 yılında yapıldı. Fabrikanın makine ve tesislerinin tamamı şeker sanayimizin makine fabrikalarında imal edildi, montaj işleri de kendi personelimiz ile gerçekleştirildi. Türk Şeker’in en büyük fabrikalarından biri olan Çorum Şeker Fabrikası, günde ortalama 7 bin 500 ton pancar işleme kapasitesine sahip.

Fabrikamızın ürettiği ana ürün kristal şeker. Yan ürün olarak melas ve küspe üretiliyor. Küspe hayvan yemi olarak kullanılıyor ve besiciliğin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Melas ise maya ve alkol sanayisi başta olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılıyor.

Fabrikamızda Anaerobik Atık Su Arıtım Tesisi mevcut olup, endüstriyel atık sular alıcı ortama verilmeden önce arıtımdan geçirilerek kirlilik yükü azaltılıyor.

Bölgemizde şeker pancarı tarımı fabrikamıza bağlı, Çorum Merkez, Alaca, İskilip, Kızılırmak, Osmancık, Sungurlu ve Yerköy Ziraat Bölge Şefliklerimiz denetiminde sözleşmeli olarak yapılıyor.

‘560 BİN TON PANCARDAN 80 BİN TON ŞEKER ÜRETECEĞİZ’

Fabrikamız, bu yıl 7 bölge şefliğimize bağlı 157 köyde 3 bin 300 çiftçi tarafından 75 bin 710 dekarlık alanda pancar ekimi yaptı. Bu alandan elde edilecek ürün miktarı 350 bin ton olup, ayrıca Ankara, Yozgat, Kırşehir ve Çarşamba Şeker Fabrikaları’ndan toplam 225 bin ton pancar alınacak. Fabrikamızın bu yıl işleyeceği pancar miktarı 560 bin ton olacak. Pancar işlemesine 22 Eylül 2014 tarihinde başlanacak takriben 75 gün sürecek. İşlenen pancardan 80 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak ise 23 bin ton melas, 200 bin ton yaş küspe üretimi bekleniyor. Bu yıl üreticilerimize yaklaşık 56 milyon TL ürün bedeli ödenecek olup, bugüne kadar ayni ve nakdi olarak 18 milyon TL ödeme yapıldı.

‘ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ DEVAM EDİYOR’

Fabrikamız 2000 yılından bu yana yaklaşık 14 yıldır özelleştirme kapsam ve programında. Fabrikamızın da içinde bulunduğu Portföy-C grubu fabrikaların satışı 29 Kasım 2011 tarihinde yapıldı. Ancak söz konusu ihale OYK tarafından iptal edilirken özelleştirme süreci devam ediyor.

‘ŞEKER, STRATEJİK ÜRÜN’

Türkiye, pancar tarımı ve pancardan şeker üretiminde Avrupa ve dünyada önemli bir konuma sahip. Ülkemiz dünya pancar şekeri üretiminde % 6'lık pay ile Rusya, ABD, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan sonra 6. sırada yer alıyor. Bugün şeker sektöründe 25'i kamuya 8'i özel sektöre ait olmak üzere 33 Şeker Fabrikası bulunuyor. Ayrıca nişasta bazlı şeker üreten 6 fabrika faaliyet gösteriyor. Bu fabrikaların yıllık şeker üretim kapasitesi 4 milyon 200 bin ton.

Şeker tüm dünyada önemli bir stratejik ürün. Başta pancar şekeri olmak üzere üretimi desteklenmekte ve teşvik edilmekte. Bunun nedeni pancar şekerinin ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve katma değer. Ülkemizde şeker sektörü doğrudan veya dolaylı olarak yılda 2 milyon kişiye iş imkânı sağlamakta, ekonomiye katkısı ise 5,7 milyar TL civarında. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde tarımının gelişmesi ve ekonomisi için önemli bir kilometre taşı olan şeker sektörü pancar tarımı ile çiftçiyi köye ve tarlaya bağlayarak ailenin fertlerine iş imkânı sağlamakta, köyden kente göçün önlenmesinde, bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasında ve kırsal kesimin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır.

Ülkemiz tarım ve sanayi entegrasyonuna en güzel örneklerden biri olan şeker sektörü, kuruluşundan buyana köklü değişimler geçirirken kalkınma yolunda çok yönlü katkılarıyla ülkemiz için önemli konumunu sürdürüyor.

Sağladığı milyonlarca dolarlık katma değer ile ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri olan kurumumuz, modern tarımın Anadolu'da yaygınlaşmasına öncü olarak, üreticilerine sunduğu gelir garantisi ile sosyo- ekonomik hayatın gelişmesine katkı sağlayan kurum oldu. Teşkilatımız daha etkin ve verimli hizmet için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada çalışmalarını aynı titizlikle sürdürecek.

Fabrikamıza uzun yıllar hizmet edip, hakkın rahmetine kavuşan mensuplarımıza rahmet, minnet ve şükranla anıyor, birlik ve beraberlik içinde yürüttüğümüz çalışmaların sağlıklı, kazasız ve başarılı bir şekilde geçmesini, kampanyamızın yöremize, fabrikamıza, çalışanlarımıza ve tüm üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”






Son Güncelleme: 18.09.2014 09:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.