Herkesi ilgilendiren haber

Yeni Ekonomi Programı'ndan konutla ilgili iki önemli karar çıktı.

20 Eylül 2018 Perşembe 15:30
Herkesi ilgilendiren haber

Yeni Ekonomi Programı'ndan konutla ilgili iki önemli karar çıktı. Kiralar TÜFE'ye bağlanacak, gayrimenkullerden rayiç bedel üzerinden değil gerçek değeri üzerinden vergi alınacak. Böylece kiralar daha az artacak, kiracı yılda en az bir kira tasarruf edecek, konut ve arsa sahipleri ise daha yüksek vergi ödeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) gayrimenkul sektörü için çok önemli iki karar çıktı. Bu kararlar hem kiracıları hem de ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Kiralar daha düşük oranda artarken, ev sahipleri ve arsa sahipleri daha yüksek vergi ödeyecek.

KİRALAR DÜŞÜK ORANDA ARTACAK

Kiralar artık üretici fiyatları (ÜFE) yerine artık tüketici fiyatlarına (TÜFE) göre belirlenerek hareket edilecek. Bu durum kiracılar için sevindirici çünkü artık kiralar daha düşük oranda artacak.

FARK BİR KİRAYA DENK GELİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre TÜFE ağustos ayında yüzde 2,30 artarken yıllık bazda yüzde 17,90 oldu. Ağustos ayı yurt içi üretim enflasyonu (ÜFE) yüzde 32 oldu. İki oranın arasındaki fark bir yılda en az bir kiraya denk geliyor. Aylık kirası 1000 TL olanlar için aradaki yıllık fark 1700 TL'yi, 2000 TL olanlarda ise 3400 TL'yi aşıyor.

KONUT VE ARSA SAHİPLERİ DAHA YÜKSEK VERGİ ÖDEYECEK

Kurulacak taşınmaz değerleme sistemiyle gayrimenkullerden rayiç bedel üzerinden değil gerçek değeri üzerinden vergi alınacak. Bu da konut ve arsa sahiplerinin daha yüksek vergi ödemesi anlamına geliyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Güncelleme: 21.09.2018 18:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kırgın akp li 2018-09-21 06:43:00

Ne varsa halktan alıyorsunuz rayiç bedeli kim belirliyor acaba

banner165