Hileli ürüne çözüm önerisi

Bulut, “Hileli gıda ürünü üreten markaların açıklanması çözüm değil, firmalar ürünlerine, yapmış olduğu bu durumu yazmalı ki tüketici o ürünleri almasın” dedi.

10 Temmuz 2014 Perşembe 11:16
Hileli ürüne çözüm önerisi
 Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Çorum Şube  Başkanı Mustafa Bulut, son zamanlarda gıda ürünlerinde hileli üretim yaparak tüketiciyi aldatan ve insan sağlığını hiçe sayarak hala üretime devam eden firmaların sayısının artmasıyla açıklama yaptı. Bulut, “Hileli gıda ürünü üreten markaların açıklanması çözüm değil, firmalar ürünlerine, yapmış olduğu bu durumu yazmalı ki tüketici o ürünleri almasın” dedi.

Hileli üretim yapan firmaların esnaf ahlakıyla uzaktan yakından alakası olmadığını hatırlatan Bulut, “Bu firmaların kamuoyuna duyurulması aynı zamanda bir ahilik geleneği olan pabucun dama atılması olayını akıllara getirmelidir.

Esnaf ve sanatkârımız ahilik ilkeleriyle, ahilik ahlakıyla ahlaklanıp müşterisini kardeş gözüyle görmüş yemediğinden yememiş, giymediğinden giydirmemiştir. Bu gün de kanuni yaptırımlarının yanı sıra ahilik ilkelerinin yaşatılması ve yayınlanması bu tür kötü davranışların önüne set çekecektir. Böylelikle dürüst üretim yapan firmaların da üzerlerindeki baskı azalır ve vatandaşlarımız o firmaları güvenle tercih eder. Biz ESDER olarak bu tür çalışmalara her zaman destek veriyoruz insanımızın sağlığı bizim için önemlidir. Bu tip üretimde bulunanların üyeliklerini derhal feshederiz. Bu üretici firmaların bağımlı olduğu odalarında üzerlerine düşen görevleri yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Gıda ürünlerinin üzerinde uyarı olmalı

ESDER Başkanı Bulut, bir öneride bulunarak, şöyle dedi; “Sigara paketlerinde sağlığa zararlı olduğu nasıl belirtiliyorsa aynı şekilde insan sağlığına zararlı olan, kalitesiz ve hileli yollarla üretilen ürünlerde de bu şekilde sağlıklı olup olmadığına dair bir hatırlatma uygulaması yapılmalıdır. Tüketici bilmeyerek sağlık tuzağına düşürülmemeli. O ürünlerden bilmeyerek ve istemeyerek hepimiz tüketmiş olabiliriz. Osmanlı’da bir uygulama vardı. Çevreye ve halka zarar veren iş yerleri kapatılır, kaçakçılık yapan esnafın malına el konulurdu. Belirlenen fiyata uymayan  esnaf yüklü para cezasına çarptırılırdı. Esnafın işlediği suçlarda en sık uygulanan ceza uyarıydı. Ancak cezalar suçun tekrarı halinde daha ağır olurdu. Hileli mal üreten esnaf çarşı ve pazarda teşhir edilirdi. Bunun yanı sıra kendisinin de kafasına tahta külah koyularak eşek üzerinde dolaştırılırdı.

Ahilik teşkilatı Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Devleti döneminde Türk esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi içinde barındırmış iş ve meslek ahlakını kurup korumuştur. Ahiler, devlet düzeni içinde bu gibi teşekküller arasında kontrol mekanizmasını kurarken, tüketiciyi koruyan bir takım önlemler de almışlardır.”

 

Son Güncelleme: 10.07.2014 11:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165