Kırsal turizme destek

TKDK İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti

08 Ocak 2018 Pazartesi 17:50
Kırsal turizme destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti. Yalvaçer, TKDK faaliyetleri hakkında Başkan Külcü’ye bilgiler verdi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) IPARD II Programı üçüncü başvurunun çağrı ilanına çıktığını ifade eden İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, bu çağrı kapsamında 42 il bünyesinde faaliyet gösteren çiftçi ve üreticilerin desteklenmesi için 252 milyon Euro gibi bir bütçenin ayrıldığını söyledi.

Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbirinde süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi sektörlerine yüzde 40 ila 70 arasında değişen oranlarda hibe verileceğini belirten Koordinatör Yalvaçer, “Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbirinde, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımlarına da yüzde 55 oranında hibe verilecek” dedi ve proje başvurularının 12 Şubat-5 Nisan 2018 tarihleri arasında kabul edileceğini belirtti.

Çorum’un tarih, medeniyet, kültür ve sanayi kenti olduğu kadar aynı zamanda tarım kenti olduğunun da altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Çiftçi ve üreticilerin her anlamda desteklenmesi, proje bazlı işlerinde ve iş kapasitelerinde artırıma gitmelerinin desteklenmesi çiftçimizin üretim sektöründe daha kuvvetli şekilde yer alabilmesi adına fevkalade önemli. Bu anlamda sizlere büyük iş düşüyor. TKDK’yı ve onun Çorum ayağında işleri yürütenleri tebrik ediyorum” dedi.

Külcü, ziyareti nedeniyle Mustafa Mansur Yalvaçer’e teşekkür etti.

KIRSAL TURİZME YÜZDE 55 DESTEK

Öte yandan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Üçüncü Başvuru Çağrı ilanıyla kırsal alanlarda turizme yönelik yatırımlara hibe yoluyla %55 destek veriyor. Proje başvurularının kabulleri 12 Şubat 2018 ile 15 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak.

TKDK Çorum İl Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Ve İş Geliştirme" tedbiri içerisinde kırsal alanlarda yapılacak turizme yönelik yatırımlara hibe yoluyla destek veren TKDK, nüfusu 20 bini geçmeyen yerleşim alanlarında hazırlanan projeleri destekleyecek. 5 bin ile 500 bin Avro aralığında uygun harcama tutarına sahip projelerin destekleneceği hibe programında, konaklama tesislerine yönelik yatırımların en fazla 25 odalı olması isteniyor.

IPARD II Üçüncü Başvuru Çağrı ilanıyla Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında destekleyeceği projelerle Çorum’da tarım ve hayvancılığın yanı sıra ‘Kırsal Turizm’ alanında da yeni yatırımlar ve mevcut yatırımların modernizasyonu destekleniyor. Pansiyonlar veya mikro/küçük ölçekli konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri ve dağ bisikleti, rafting, doğa yürüyüşleri olmak üzere, at biniciliği gibi rekreasyon faaliyetlerini içeren yatırımlar için ayrıca, işletmelerin kendi tüketimlerine yönelik yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine/ekipman alımları ve inşaat işlerinin de destek kapsamında olduğu, belirtildi.

Yapılan açıklamada, çağrıya yönelik detaylı bilgiye www.tkdk.gov.tr adresinden ya da 444 8535 nolu yardım masasından ulaşılabileceği belirtildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ için önemli duyuru

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğü, kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarında kapasite muafiyet belgesinin verilmesi ile ilgili son başvuru tarihi hakkında hatırlatmada bulundu.

Yapılan açıklamaya göre, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin 7. Maddesi kapsamında, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı ve kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünü geçmeyecek şekilde, tarım ve kırsal kalkınma amaçlı, kurulu gücü azami 300 kW olan üretim tesisi ile tüketim tesisinin aynı bağlantı noktasında olduğu projeler için TKDK tarafından kapasite muafiyet belgesi düzenleniyor.

Üçüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında, yatırımlarında kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak amacıyla şebekeye bağlı (on-grid) yenilenebilir enerji sistemlerine yer verecek olan başvuru sahiplerinin, kapasite muafiyet belgesi başvuruları 27/12/2017 – 09/01/2018 tarihleri arasında kabul edilecek ve başvuru için www.tkdk.gov.tr adresinde duyurular bölümündeki linkte yer alan elektronik formun doldurularak imzalı-kaşeli çıktısı il koordinatörlüğüne 10/01/2018 tarihi saat 17:00’ye kadar teslim edilecek.

Yukarıda belirtilen tarihler arasında başvurusunu yapmayanlar adına bu çağrı dönemi kapsamında kapasite muafiyet belgesi düzenlenmeyecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165