Muhtarlara İmar Barışı bilgisi

Merkez ve Merkez İlçe köy muhtarlarına İmar Barışı hakkında bilgi verildi.

19 Haziran 2018 Salı 14:38
Muhtarlara İmar Barışı bilgisi

Merkez ve merkez ilçe köy muhtarlarına İmar Barışı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan başkanlığında Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şehit Fikret Metin Öztürk salonunda düzenlenen bilgilendirmeye, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yandımcısı Ahmet Tekin’in yanı sıra muhtarlar katıldı.                

Yapılan açıklamada, İmar Barışı müracaatlarının 8 Haziran 2018 Cuma günü itibariyle başladığı hatırlatılarak şu bilgiler verildi; “Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye’nin gündemini işgal etmektedir. Yıllardır çözüm bulunamayan bu konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar neticesinde İmar Barışı gündeme gelmiştir. İmar Barışı geçmişten gelen ve artık çözümsüzlük boyutunda bir hal alan imar sorunlarının çözüme kavuşturulması adına yapılmıştır.

İmar Barışı, İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözüme kavuşturulması işlemidir.

Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması, yapıya ait yapı kullanma izin belgesinin alınmamış olması, bina oturum ölçülerinde büyüme, bina dış cephesinde projesine aykırı yapılan değişiklikler, sığınak veya otoparkın yapılmaması veya amacı dışında kullanılması, bina girişinin farklı yerden yapılması, asansörün projesine uygun biçimde yapılmaması, ortak alanların bağımsız bölümlere dahil edilmesi vs. gibi tüm imar sorunları, imar barışı kapsamında değerlendirilmektedir.

Üçüncü kişilere ait mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar imar barışı kapsamına girmemektedir.

İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Yapılan başvuru sırasında sistem tarafından, yapıya ait ve arsaya ait m2 büyüklükleri, arsanın emlak vergi birim değeri (tl/m2) gibi bilgilerin yanı sıra ruhsatsız yapıya ait bir veya en fazla iki adet fotoğraf istenilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra 24 saat içerisinde başvuruyu yapan şahsa ücrete ilişkin bilgi SMS gelmektedir. Ücretin yatırılması akabinde e devlet sisteminde görüntülenebilecek şekilde yapı kayıt belgesi düzenlenmektedir.

Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olmakta ve bu belge ile vatandaş ilgili kurumlara giderek elektrik su ve doğalgaz aboneliği yaptırabilmektedir.

Ayrıca Valiliğimiz ek binası 6. katında hizmet veren Müdürlüğümüzce de oluşturulan İmar Barışı masalarından yardım, destek ve bilgi alınabilmektedir.”

Son Güncelleme: 19.06.2018 15:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.