Nohut üretiminde iddialıyız

‘Mikrobiyal Gübre ile Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına...

12 Ağustos 2015 Çarşamba 16:14
 Nohut üretiminde iddialıyız


‘Mikrobiyal Gübre ile Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilere Benimsetilmesi Yayım Projesi’ kapsamında kimyasal gübre uygulanan tarlada nohut hasadı yapıldı. 


Ortaköy’ün Fındıklı Köyü’nde düzenlenen nohut hasadına Ortaköy Kaymakamı Kenan Aktaş,  Belediye Başkanı Taner İsbir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Köy Muhtarı Ali Ünal, Proje Sorumlusu Dr. Derya Sürek, Uzman Biyolog Songül Dalcı ve köylüler katıldı.


Etkinlikte Proje sorumlusu Sürek,  Uzman Biyolog Dalcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ermiş, Ortaköy Belediye Başkanı İsbir ve Ortaköy Kaymakamı Aktaş birer konuşma yaptı.


Proje hakkında bilgi veren Proje sorumlusu Derya Sürek,”Pojedeki amacımız toprak için gerekli olan azotu tarlada kullanılan gübreler ile tarlaya toprağa çekimini sağlamak.  Böylece toprağın azota doymasını sağlamak, böylece ürün kalitesini ve  ürün bolluğunu oluşturmak. Buna en uygun bitkilerde baklagiller olduğundan proje baklagillerin ekimini yapıldığı tarlalarda uygulanıyor. Bu projemizde biz toprakta doğal koşullarda bulunan mikroorganizmalardan faydalanıyoruz. ‘’ dedi.


Uzman Biyolog Songül Dalcı ise, “Çiftçilerimiz, nohut, yonca, fasulye ne ekeceklerse bizlere ekmeden 1-2 ay önce aradıkları taktirde biz onlara ne kadar kg tohum ekeceklerse bize söyledikleri zaman üretimimizi yapıyoruz. Mikromiyer gübreyi hazırlayıp 1 kg lik paketler halinde kargoya vererek kendilerine ulaştırabiliyoruz. 2015 yılı içerisinde satışımız KDV dahil 40 TL. Bunu azot içeren kimyasal gübrelerle kıyasladığımız zaman daha ekonomik ve ucuz. Mikrobiyer gübre kimyasal gübreye göre neden daha iyi diye sorarsanız, yapılan çalışmalarda 7-24 kg arasında saf azotu toprağa, bitkiye karşılayabiliyor mikrobiyer gübre. ”Diye konuştu.


Çorum’un nohut üretiminde 15’inci sırada yer aldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, “Çorum nohut üretiminde Türkiye’de 15’inci sırada yer alıyor. Bizler yılda 15 bin ile 20 bin dönümlük alanda nohut üretimi yapıyoruz. Nohut üretiminin artması için teşvikler yapıyoruz. Amacımız nohut üretiminin 30 bin dönümlük alana yayılması. Nohut üretiminin az olmasının bir diğer nedeni de buğdaya verdiğimiz değer ve düşkünlüğümüzdür. Çorum’da genellikle buğday üretimi yapılıyor. Çiftçilerimizin nohut üretimi yapması için çalışıyoruz. Mikrobiyal gübrelemenin kimyasal gübrelemeden hiçbir farkı olmadığını hatta hem çevre dostu olduğu hem de ekonomik anlamda karlı olduğunu göstermek için buradayız. Gelecekteki çocuklarımıza daha sağlıklı çevre bırakmak için, gelecek nesillere temiz toprak bırakmak için mikrobiyal gübreleme yapmamız gerekiyor. Bu üretime katkı sağlayan, bizlere arazisini veren muhtarımıza, çiftçimize herkese teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.


Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, Bir tarafta hasat yaparken, bir tarafta ürünlerimiz daha iyi yetişmekte. Bizim bu bölgemizin bir özelliği var. Haşhaş ekiminin en nadir ekildiği bir yöre. Geçen senede haşhaş ekimimiz 1200 dekarlık alanda işlem görürken girişimlerimiz neticesinde 1500 dekara çıkardık. Önceki üretimleri bu zamanlar görmüyoruz. İlkel yöntemlerle her kesimde bir çaba vardı. Bağında, bahçesinde üretime destek verirlerdi. Herkes üretime katkıda bulunurdu. 10 yaşındaki çocuktan tutta, 70 yaşındaki dedemize kadar herkes üretimin içindeydi. Bugün görüyoruz ki ilçemiz ve köylerimiz olmak üzere bu kadar dekar araziye sahip, üretime sahip topraklarımız olmasına rağmen büyük bir göç vermişiz. Göç itibariyle insanlar şehirlere taşınmış. Bu topraklar doğal üretimi, organik üretimi bekliyor.’’


Ülkelerin kalkınma noktasında tarımın önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Ortaköy Kaymakamı Kenan Aktaş,” Ülkelerin kalkınmışlık düzeyine baktığımız zaman birçok faktörün ülkenin kalkınışında etken olduğunu görürüz. Bunlardan birisi sanayidir, birisi turizmdir. Şuanda konuşmakta olduğumuz ve konumuz olan tarım bunların en önemlisidir. Tarımı gelişmeyen ülkeler, maalesef gelişemez. Bu projenin de genel amaçlarından birisinin şu olduğuna inanıyorum. Üretimin maksimum seviyede olmasını sağlayacağız. Bunu yaptığımız taktirde ülkeler istediği seviyeye gelecektir. ‘’ dedi.


Konuşmaların ardından heyet hasatın olduğu tarlaya giderek incelemede bulundu.




Son Güncelleme: 12.08.2015 16:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.