Osmancık97 her yerde

Samsun Osmancık97 ekiyor

26 Eylül 2017 Salı 13:50
Osmancık97 her yerde

Samsun’un Alaçam ilçesi Yukarı Soğukçam Mahallesi’nde “Çeltikte Çeşit Demonstrasyonu Hasat Tarla Günü” yapıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Güreş, Alaçam’da yaklaşık 19 bin dekar alanda çeltik üretildiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Bekir Karaosmanoğlu, “Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek tescil ettirilen Osmancık 97 çeşidi Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun’da da çeltik ekiliş alanlarında yüzde 90 oranında ağırlıklı bir yere sahip. Bu çeşidin verim ve pirinç kalitesi açısından üreticiler ve tüketiciler tarafından beğenilmekle birlikte çeltik verimi ve pirinç üretiminin arttırılması için bölgemize uygun ve rekabet gücü yüksek yeni çeşitlere ihtiyaç duyulduğu, bu amaca yönelik olarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Yatkın ve Tunca çeşidi ile İtalya'da 2001 ve 2002 yıllarında ıslah edilip 2012 yılından itibaren ülkemizde üretim izni alınan Vasco, Nembo ve Ronaldo çeşitleri ile yerleşik çeşit olan Osmancık 97 çeşidi karşılaştırılmalı olarak aynı üretim alanında ekilerek bu çalışma görsel sonuçların yapılan tarla günü ile ortaya konuldu” dedi. 
Karaosmanoğlu şu bilgileri verdi: “Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye çeltik ekiliş alanlarının yaklaşık yüzde 24'ünü gerçekleştirmekte, bu anlamda bölgenin Türkiye de 2. sırada önemli çeltik üretim merkezi Samsun’da 2001 yılında 64 bin dekar civarında olan çeltik ekiliş alanının 2016 yılında yaklaşık 156 bin dekar olarak gerçekleşerek bu süreçte ilimizin çeltik ekilişlerinde yüzde 140 oranında bir artış sağlanmış, çeltik üretiminde ve pirinç sanayinde önemli bir merkez olma yolunda kayda değer mesafe kat etmiştir.”

Konuşmaların ardından biçerdöverle ilk hasat yapıldı. Hasat sonrası yapılan ikramla program sona erdi.
Tarla gününe ayrıca Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, İlçe Belediye Başkan Vekili Turan Aydın, İlçe Jandarma Komutanı Murat Şenyurt, İlçe Emniyet Müdürü Kenan Bıyık, Yakakent İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Kökduman, AK Parti İlçe Başkanı Av. Ali Şengül, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda üretici katıldı.







İHA









 

Son Güncelleme: 26.09.2017 13:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165