Politika üretilmiyor, cambazlık yapılıyor

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Gül'den tarım politikalarına eleştiri

15 Ekim 2018 Pazartesi 09:19
Politika üretilmiyor, cambazlık yapılıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tarım politikalarını eleştirdi.

Tarımsal fiyatların ve üretimin dış etkilere ve spekülasyona  açık hale gelmesi nedeniyle son günlerde gündemi  temel gıda  ürünlerindeki fiyat artışı işgal ettiğini hatırlatan Gül, “Bu durum  tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak politikaların önemini de bir kez daha gözler önüne sermiştir.” dedi.

Gül, yılların birikimi olan olumsuzlukların, birincil üretimle uğraşan çiftçiyi, üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bizim olmayan mutfaklarda ideolojik saiklerle hazırlanan politikalarının tarımı getirdiği nokta; kırsal ve kentsel hayatta yoksulluk artmış, üretici tarımsal üretimden vazgeçerek şehirlere göç etmiştir. Bugün üretici de memnun değil, tüketici de. Son rakamlara göre temel gıda fiyatları % 100`e yakın artmış, enflasyondaki artışın tek sorumlusu  TUİK tarafından tescillenmiştir. Lakin  bu artıştan üretici yani çiftçi  ise nasibini alamamıştır. Makam ve mevkilerini korumak adına yaptığı  rakam cambazlığını hükümete sunanların ülke tarımını getirdiği nokta belli olmuştur. Alanda memnun değil, satan da. Duvara tosladık! Öyleyse; cambazlık yapan bu kişi ile kurulların makam, işlev ve yetkileri, kesinlikle bir prensip dahilinde gözden geçirilmeli, tarımsal politika üretmek yerine cambazlık  peşinde koşanlardan tez elden kurtularak, geçmişten ders alıp tarımın daha hızlı gelişmesini, biyoçeşitliliğin korunmasını ve katma değerli ürünlerin imalatını, yatırımını ve ihracatını artırmak ve tarım ekonomisinde sıçrama sağlayacak, sektörünün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımda olan yeni bir kadro ile dışa bağımlı kaynaklarda rasyonel ve rekabetçi; doğal ve yerli kaynaklarda ise milli ve destekleyici; kurumsallaşmasında ve toplum tarafından benimsenmesinde; yeniliğin- değişimin getireceğini avantaj ve dezavantajlarını erken uyarı mekanizması olarak hisseden ve  toplumun sinir uçları olan  paydaş STK’lardan da etkin yararlanarak Tarım Stratejisi oluşturmalıyız. Oluşturulan bu strateji hükümet politikası şeklinde olmayıp  devlet politikasına dönüştürülmeli, uygulamalardan asla taviz vermemeliyiz.”

Son Güncelleme: 16.10.2018 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 2018-10-15 13:31:07

Her yeri hobi bahçesine çeviren paragöz zihniyete yuh diyorum.1. sınıf tarım arazisi bırakmıyacaklar memlekette