Sarı iddialı konuştu

Merinos ve simmental ırkı hayvan yetiiştiren işletmeleri ziyaret eden Orhan Sarı, Çorum'u hayvancılıkta marka yapacaklarını söyledi

15 Şubat 2018 Perşembe 12:48
Sarı iddialı konuştu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Çorum’u hayvancılığın merkezi haline getireceklerini açıkladı.

Makamda oturmak yerine her daim sahada çalışmanın önemine dikkat çeken Sarı, merkeze bağlı Kılıçören köyünde Merinos ırkı küçükbaş yetiştiriciliği yapan Sami Kantar ve Buğdüz köyünde Simental ırkı büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Mustafa Yancı’ya ait işletmeleri ziyaret ederek üreticilerden bilgi aldı.

Her iki üretici ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, yetiştirmiş oldukları hayvanlar ve işletmeleri hakkında bilgiler verdi.

Kılıçören köyünde merinos yetiştiriciliği yapan Sami Kantar, daha önce büyükbaş besiciliği ve diğer ırklarla küçükbaş yetiştiriciliği yaptığını, Bursa’ya kuzularını satmak için gittiğinde tanıştığı merinos yetiştiriciliği yapan bir üretici vasıtasıyla bu ırkın üretimine başladığını söyledi. Merinos sayesinde hayvancılıktan daha fazla gelir elde ettiğini ve sürüsünün iki katına çıktığını, sürünün ikizlik oranının % 50 olduğunu belirten Kantar, bu işi severek ve şevkle yaptığını, geceleri kuzulama dönemlerinde uyumadığını, bizzat sürünün içinde gözlem yaparak takip ettiğini, yaptığı işi en iyi şekilde titiz bir biçimde yapmaya gayret gösterdiğini ifade etti. Merinos ırkı koyunlardan çok memnun olduğunu en az 5 aylık kuzuda bile mevcut bölgemizdeki koyunların kuzularına 10 kg. ve üzeri et verimi farkı olduğunu aktaran Kantar, ikizlik oranını da eklediği zaman ilimizdeki koyun ırkına göre çok fark yaşandığını kaydetti.

İl Müdürü Orhan Sarı, üreticilerin sorunlarını bizzat işletmeye giderek yerinde incelemenin moral ve motivasyon sağladığını, böyle üreticilerin müdürlük olarak her zaman yanlarında olup desteklerinin süreceğini dile getirdi.

Buğdüz köyünde Simental ırkı büyükbaş yetiştiriciliği yapan Mustafa Yancı ise 80 başlık bir ahırla iki yıl önce hayvancılığa başladıklarını ve mevcut hayvan sayılarının yüzün üzerine çıktığını, iyi bir planla ve teknolojiyi daha iyi kullanarak hayvancılıktan kâr edilebileceğini söyledi.

İl Müdürü Orhan Sarı da, işletmede incelemelerde bulunarak böyle işletmelerin çoğalması gerektiğini, kurum olarak ilimizde ari işletme sayısını artırmanın birinci öncelikleri olduğunu belirterek, işletme olarak hemen arilik başvurularını yapmalarını istedi. Sarı, “Kurum olarak biz her türlü desteği vermeye hazırız. İşletmenin süt üretiminin ortalamanın altında olması yeni bir işletme için kabul edilebilir, ancak ortalama süt veriminin 25 litre üzerine çıkması için sürü seleksiyonunun yapılması gerekiyor.

Her iki işletme de kendi alanında örnek. Küçükbaşta merinos ve büyükbaşta simental ırkı dünya da en çok rağbet gören ırklar olarak ön plana çıkıyor. İlimizde de bu ırkları yetiştirenlerin hayvancılıktan para kazandıklarını kendilerinden duymak güzel. Bu ırklar üzerinde daha fazla durarak, ilimizde üretimlerinin arttırılması konusunda İl Müdürlüğü olarak yılmadan, usanmadan devam edeceğiz.

Çorum’ un büyük ve küçükbaş hayvancılıkta marka şehir olması için gece gündüz çalışacağız.

Hayvancılık sadece ilimiz için değil ülkemiz için stratejik bir konu, hayvan ithalatını bitirmek ve et ihtiyacımızı karşılayabilmemiz için verimli ırkların üretiminin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bakanlık olarak bu konuda yoğun çaba harcıyoruz. Üreticimizle el ele bu sorunun üstesinden geleceğiz.” dedi.

Son Güncelleme: 15.02.2018 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165