Tarım çalışanları sıkıntılı

Türk Tarım Orman-Sen 17 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Ulucan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın TÜKAS konulu resmi yazısında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce hazırlanan metnin tartışmaları da beraberinde getirdiğini söyledi.

22 Temmuz 2014 Salı 12:21
Tarım çalışanları sıkıntılı
 Türk Tarım Orman-Sen 17 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Ulucan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın TÜKAS konulu resmi yazısında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce hazırlanan metnin tartışmaları da beraberinde getirdiğini söyledi.

TÜKAS ile tarımsal işletmelerin üretim bilgilerinin kayıt altına alınarak işletme bilgilerinin tamlığının ve güncellenmesinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Ulucan, “2014 yılı tarım sayımı içinde esas teşkil edecek olan sistemin çalışabilirliği açısından görevli personellerin izinleri zorunlu haller dışında ertelenmesi gibi durumun ortaya çıkması Bakanlık çalışanlarınca tepki ile karşılanmaktadır. İlk başta 1 Haziran’da başlanıp 30 Ağustos’ta bitirilmesi hedeflenen ancak bu zaman zarfında bile bitirtilip bitirilemeyeceği tartışılan tarım sayımının, şu anda 30 Ağustos'a kadar bitirilmesi istenmektedir. Düne kadar üç ayda yapılması planlanan tarım sayımı, bugün hangi şartlar değişti de bir ayda yapılabileceği öngörüldü? Personele araç tahsisi, internet, çoğu yerlerde alt yapının olmaması, personelin sahada bunu nasıl gerçekleştireceği de ayrı bir husus olarak görülmektedir.” dedi.

Açıklamasında Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) personelinin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Ulucan, şunları kaydetti; TARGEL personeli; 2007 yılında sözleşmeli olarak atanan, 2011 yılında kadroya alınan ama Bakanlığın yaptığı değişiklikle kadroları yine atandığı köylerde bulunan, merkeze çekilmelerinin önüne geçilmesi için kanunun en küçük birimi ilçe merkezi olmasına rağmen köye kadro verilerek mağdur edilen, kadrolu olmasına rağmen çalışma şartları ve şekli belli olmayan personel olarak dikkat çekmektedir. En genç ve dinamik kadro olan TARGEL personeli her ne kadar hiçbir iş yapmıyor gibi görünse de, yeni bir iş ortaya çıktığında ya da personel ihtiyacı olduğunda ilk akla geldiği açıkça görülmektedir.

Bakanlık, TARGEL personelini merkeze de çekemiyor köyde de tutamıyor joker gibi nerede ihtiyaç varsa oradan oraya gönderiyor. Bakanlık, TARGEL personelinin çalışma konusunda esneklik göstermeye başladı gibi gözükse de (imza yetkisi, olurla yıl içi merkezde çalışabilme gibi), kısa bir sürede yetiştirilmesi gereken tarım sayımında TARGEL personellerinin görevlendirilmesi, ayrıca bu çalışanların izinlerini iptal ederek bayram sonrasına planlanan programlarından dolayı mağdur olacak gibi görülüyor. Hele ki böyle bir çalışmanın bile bile Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde istenmesi de çok manidar.

Çorum merkezde tarım sayımı için her bir TARGEL personeline ortalama 4-5 köy düşmektedir. Bu köylerde ÇKS'ye kayıtlı olmayana tarım faaliyeti yapılan bütün parsellerin yanına gidilerek bilgileri tabletler yardımıyla sisteme işlenilecektir. Ayrıca çiftçilere ait tarım makine ve ekipmanları da sisteme girilecektir. Bu işlemlerin bir ay gibi kısa sürede bitirilmesi nerdeyse imkânsız görülmektedir. Kaldı ki tarım sayımını koordine edecek olan şube müdürü tarım sayımı ile ilgili eğitimlere gitmeyi bile gereksiz görürken TARGEL personellerin sahada yaşadığı sorunlara nasıl çözüm bulacaktır. Bu işlemlerin masa başında göründüğü gibi kolay olmadığını herkesin görmesi ve bilmesi gerekmektedir.”

Son Güncelleme: 22.07.2014 12:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.