1 milyar 160 milyonluk devasa yatırım

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, su ile ilgili Çorum’a 1 milyar 160 milyonluk devasa yatırım yapıldığını söyledi.

02 Mart 2017 Perşembe 11:58
1 milyar 160 milyonluk devasa yatırım

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, su ile ilgili Çorum’a 1 milyar 160 milyonluk devasa yatırım yapıldığını söyledi.

Külcü, gölet ve barajlar bittiğinde Çorum’da 17 baraj 20 gölet ile toplam 37 önemli su kaynağı oluşacağını vurguladı.

Başkan Külcü, Su İşleri Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Külcü, “Belediyemiz yatırımlar yapıyor. Belediye kendi yönetim sınırları içinde su kaynaklarının korunması ve sağlıklı su kayıp kaçağın önüne geçmek için ciddi yatırımlar yapılıyor. 2 milyon metrenin üzerinde bir şebekeden bahsediyoruz her an sorun çıkma ihtimali vardır. Bitti demek mümkün değildir” dedi. Külcü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Müdürlüklerimizin çalışmaları ile ilgili çalışmalar ve tanıtımlar yapıyoruz. Su İşleri Müdürlüğümüzün çalışmalarını konuşacağız. 
Çorum Belediyesi’nin 28. Müdürlüğü var. Değişik hizmetler üretiyorlar. Bunların içerisinde bazıları daha önemli işler üretiyorlar. Su İşleri Müdürlüğümüz hizmet üretmesi gereken müdürlüklerimizden birisidir. Şehrin altı sarılmış bir şebeke ile örülüdür su işleri sistemi sağlıklı üretmek zorundadır. Barajlardan kuyulara musluktan akan suyun sağlıklı akmasını sağlayan 186 personelimiz var.

İnsan sağlığı bakamından da diğer canlıların sağlığı bakımından en önemli konulardan birisi sudur. Sudan kaynaklanan sebeplerle toplu ölümlerin olduğu dönemlere şahidiz. 1994 yılında şehrimizde tehlike yaşandı. Çorum Belediyesi olarak tüm personelimiz ile tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.

Su hayattır. Su güzelleştirir, yeşertir, temizler, canlandırır. Bir yere iki damla suyun düştüğünü görseniz o iki damla su orada bir değişiklik meydana getirir. Su varsa hayat gelecek vardır. İnsanlar su neredeyse oraya göç etmişlerdir.

BM’nin 1993’de aldığı karar var. Su ile ilgili daha fazla dikkat çekici aktivitelerin yapılması ve farkındalık için 22 Mart Dünya Su günü ilan edilmiştir. Hiçbir kaynak sonsuz değil. Doğadaki kaynakların hiçbiri sonsuz değil. Sahip olduğumuz kaynakları ne kadar kirletirsek bizden sonraki nesiller o kaynaklardan o kadar mahrum kalırlar. Sanayileşme endüstri şehir yaşamı ile birlikte su tüketimi artıyor. Su kaynaklarını azaltan ve kirleten etkilerle insanoğlu da bu kirlenmeye tek tek katkı sağlıyor. Kirlenmeye ve oluşan tehditlere yönelik bilerek ya da bilmeyerek katkısı varsa onları bertaraf etmeye herkesin katkısı olabilir ve olmalıdır. Ekmek için temizlik için tarım için sanayi için su lazım. Her yerde ve her kişiye su lazım. Yok olma süreçlerini tetiklediğimiz doğal kaynaklarımızda ne kadar dikkatsiz olursak gelecek nesiller o kaynaklardan o kadar mahrum kalırlar.

Su ile ilgili çok iç açıcı verilere ulaşamıyoruz. Dünyanın yüzde 70’i su ile kaplı ama biz yüzde 2,5’luk kısmını kullanabilmekteyiz. Dünyanın yüzde 20’lik bir kısmında neredeyse su kaynaklarına ulaşmaktan tamamen mahrumiyet var. Bunun iki katık ise içilebilir sağlıklı sulara mahrumiyet yaşıyor. Yıllık 250 milyon insanın salgın hastalıklar yaşamasına neden oluyor. 5 milyon insan sudan kaynaklanan hastalıklarla hayatını kaybediyor. Dünyadaki tablo bu.

Türkiye yağış zengini su zengini bir ülke değil,. Küresel ısınma ile birlikte Türkiye’nin bulunduğu orta kuşakta iklim değişti. Yağış azaldı zaten kısıtlı olan Türkiye’nin suları daha da azalır hale geldi. Önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde Türkiye tedbirlerini almakta gecikirse su kaynakları daha da azalacaktır. Memnuniyet verici yönü şurası Türkiye’de bu işi yöneten kurum olan DSİ ve hükümet politikası ile Türkiye’de bu alanda önemli yatırımlar yapılıyor.


151 tesis açıldı. Gönlümüze bu tesisler su serpti. Türkiye’nin her tarafına bu yatırımlar yapılıyor. Gerek sulama amaçlı gerekse içme suyu anlamında yeni kaynakların oluşturulması konusunda Çorum’da ciddi adımlar atılıyor. Bayat, Dodurga ve Osmancık ve Alaca Mecitözü bölgesinde sulama kaynaklarının geliştirilmesi ile ilgili önemli yatırımlar var. Kunduz şenderede içme suyu ile ilgili önemli yatırımlar yapılıyor.


Sayın bakanımız içme suyu meselesi ilgili belediyenin imkan ve vizyonuna terk edilemeyecek kadar önemli bir meseledir demiştir. 
Gölet ve baraj bittiğinde 17 barajımız 20 göletimiz 37 önemli su kaynağı oluşacak, 1 milyar 160 milyon devasa yatırım yapılmıştır.  

Belediyemiz yatırımlar yapıyor. Belediye kendi yönetim sınırları içinde su kaynaklarının korunması ve sağlıklı su kayıp kaçağın önüne geçmek için ciddi yatırımlar yapılıyor. 2 milyon metrenin üzerinde bir şebekeden bahsediyoruz her an sorun çıkma ihtimali vardır. Bitti demek mümkün değiştir.

259 bin hemşerimize hizmet ediyoruz. Abone sayımız 101 bin 239 abonemiz var. 80 bini mesken, 1575 abonemiz şehit yakınları, gaziler ve engelliler gibi farklı imkanlarla daha düşük ücrette su kullanmak gibi abone olan kimselerdir 20 bin civarında ticari abonelikler vardır.

2016’da şebekeye verilen su 17 milyon metre küptür. Bunun 5 milyon metre küpü kaçak su arasındadır, faturalandırılan su miktarı 12 milyon metre küptür.

100 bin abonemize sağlıklı şekilde su ulaştırmak için çabalıyoruz ama bu suyu bulursak ulaştırma imkanımız var.3 kaynak barajlar kuyular ve kendiliğinden yüzeye çıkan doğal kaynaklar var. Biz suyun yüzde 75’ini barajlardan alıyoruz. Yenihayat ve Hatap Barajından ağırlık olarak su alıyoruz yağmurlu zamanlarda Çomar barajından suyumuzu takviye ediyoruz. Barajların hacmi 45 milyon metre küptür. Yüzde 42 doluluk oranı var. 19 milyon metre küp şu anda 3 barajda sahip olduğumuz sudur. Kuyu ve diğer kaynaklar 12 noktada bulunmaktadır. Buralardan yüzde 25 su alıyoruz.

İshale hatları konumuz var. Barajlarımızdaki sularımızın bir noktaya taşınması için ishale hatları yapıyoruz. Hoçhisar, Hatap ve Yenihayat barajı ile ilgili 3 hat var. Koçhisar barajının ishale hattı proje ve maliyet çalışmalarının son aşamasına geldik. 75-80 milyon TL civarında maliyeti olacak. projenin tamamlanması ile birlikte Çorum’un içme suyu ihtiyacının tamamını Koçhisardan temin edebileceğiz. 51 km’lik hattan bahsediyoruz,. Düşmeler meydana gelecek. Hidrolektrik santrali kuracağız. Yılda 1,2 milyon TL’lik enerji üreteceğiz. Bu enerji ile de Hoçhisar’dan gelecek enerjinin tamamını karşılayacağız.

Bahabey arıtma tesisi içine 10 bin tonluk depo inşa edeceğiz. Depo kapasitemizi 37 bin 500 tona çıkartacağız. Yüzde 30’luk bir büyümeyi gerçekleştireceğiz. Koparan devalüasyonları 4 dere veya çay var. Ovacık, Ertuğrul Gökdere ve Koparan çayları var. Bu su asırlardır boşa akıyor. Burada bir yatırım gerçekleştiriyoruz. 20 milyon TL’lik yatırım var. Yüzde 98’i tamamlandı. Yeni hayat barajına bir koldan biri de tek koldan ulaşacak. 2. 9 metre küp su alacağız. Şebekeden önce arıtma tesisine sular geliyor. Bahabey içme suyu arıtma tesislerimiz ve OSB deki içme suyu arıtma tesisimiz var. 3 tane tesisin yapıldığı gün ki imkânlar ne ise onunla kullandığımızı eskidiğini bilmeliyiz. Orada sürekli revizyon yapmalıyız. 8 yıl içinde içme suyu arıtma tesisine 9,4 milyon TL’lik yenileme çalışması yapmışız. Bu orta ölçekli içme suyu tesisinin yapımına denk bir bütçe. Tesislerimizin bununla ömrü uzamış oldu.

Şebekeye su verme aşamasına geldik. Bizim kontrolümüzden çıkmış gibi bir aşamadan su musluktan akana kadar sağlıklı bir şekilde o süreç devam ediyor mu bunu takip etmeliyiz. Musluktan akan suyu gönül rahatlığı ile ben içebiliyorum. Türkiye’de akan en sağlıklı şebeke sularından birisidir. Yaptığımız çalışmalara inanarak güvenerek söylüyorum. Çünkü her adımını gün gün takip ediyoruz. 7-8 yıl 10 yıl önce o depolara giren su o depolara girmeseydi daha sağlıklı olurdu. O depoların hepsini elden geçirdik içi pırıl pırıl oldu. Birlikte inceleyebileceğimiz bir laboratuvarımız var. Suyumuzu analiz ettiriyoruz. Ama onlar bize analizden sonra suyunuzda şöyle bir problem var diyorlar varsa. Biz suyumuzda problem oluşmasının önüne geçmek istiyoruz. Önemli olan doğru olan iş budur. 24 saat boyunca farklı noktalardan numuneler alıyor analizlerini yapıyoruz. Sonuçlarını elektronik ortamda muhafaza ediyoruz. Bir alda 9 bin analiz yapıyoruz. Yıl boyu 108 bin analiz yapıyoruz.

Kurduğumuz skada sistemiz var. İnternet ortamından an ve an şebekedeki suyu takip edebiliyoruz,. Değişen bir veri varsa değerlerde olağanüstü buna anında elektronik ortamdan müdahale edebiliyoruz. Ölçemezseniz yönetemezsiniz. Bu verimlilik anlamında da böyle diğer alanlarda da böyle. Yaptığınız işi her yönlü ile ölçmelisiniz. 2.5 milyon TL yatırım yaptık bunun için. Şebekeye verdiğimiz su ve yılsonunda su ne kadar aradaki fark ne kadar görebileceğiz. Suyun debisini kontrol edebileceğiz. Kayıp kaçak varsa onu görebileceğiz.

Parayı yerin altına gömme demişlerdi bize. Biz buna itibar etmedik. Önümüzdeki seçimi düşünerek adım atacak kadar bu milletin geleceğine duyarsız olmadık. Yerin altına da üstüne de yatırım yaptık. 2 milyon 167 kilometre şehirde alt yapımız var. 410 kilometresini yapmışız. 1300 km içme suyu şebekemiz var. Alt yapıda en fazla üzerinde durduğumuz yağmur suyu şebekeleridir.”


Son Güncelleme: 02.03.2017 21:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.