4 Vali değiştiren okul

Tecrübeli Gazeteci Mustafa Demirer, Çorum'da bulanan engelli okuluna dönüştürülmüş binaları değerlendirdi.

30 Haziran 2016 Perşembe 18:51
4 Vali değiştiren okul

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

Tecrübeli Gazeteci Mustafa Demirer, Çorum'da bulanan engelli okuluna dönüştürülmüş binaları değerlendirdi.


İşte o yorum;

Çorum’da yaşayan engelli oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu istatistikler söylüyor.

KUTLAMA DEĞİL, FARKINDALIK


Her yıl belirli zamanlarda düzenlenen Engelli Haftası etkinliklerinde pek tabi sadece kutlamalar yapılmıyor, toplumda farkındalık oluşturuluyor.


BİNA KONUSUNDA İYİMSER DEĞİLİZ


Son 14 yıldır engellilik hususunda farkındalık oluşturulmasında ciddi ilerlemelerin yaşandığı inkâr edilemez elbette. Lakin bina ve alt yapı sorunlarının çözümünde o kadar iyimser olamıyoruz.


ENGELLİ OKULUNA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ BİNALAR


Çorum Belediyesi’nin kurduğu Engelli Eğitim Merkezi’ni bir kenarda tutarsak, memlekette engelli okulları Kale, İşitme Engelliler Okulu, Zübeyde Hanım, Anadolu Meslek Okulu ve Akkent'te açılan otistik eğitim merkezi olarak biliniyor. Söz konusu binalar engelliler için tasarlanmış değil, çok eski binalar sonradan engelli okullarına dönüştürülmüş.


SADECE BİR OKUL İHALE EDİLDİ


Bu arada Nadık’ta bulunan Anadolu Meslek Okulu ihale edildi, Mimar Sinan Mahallesi’ne yapılacak yeni binanın 1.5 yılda  tamamlanması bekleniyor, biz de hasretle bekliyoruz. Çorum eski Valisi Sabri Başköy döneminde Akkent Mahallesi’nde atıl kalan bir bina tadilattan  geçirilerek otistik eğitim merkezi açıldı, faaliyetlerini sürdürüyor.  Eski Yetiştirme Yurdu binası da İşitme Engelliler Okulu oldu, eğitim devam ediyor.


ELDE İKİ OKUL KALDI


Elde kalan Kale ve Zübeyde Hanım Engelli okullarının binaları ise, son derece eski, yetersiz ve Çorum’a da yakışmıyor. Bilhassa Zübeyde Hanım Engelli Okulu’na yıllardır yeni bina yapılacağı söylenip duruyor.


4 VALİ DEĞİŞTİ AMA...


Çorum eski valileri Mustafa Toprak, Nurullah Çakır, Sabri Başköy ve Ahmet Kara döneminde Zübeyde Hanım Engelli Okulu’nun yerine yenisinin yapılacağı yönünde verilen sözler gerçekleşmedi. Son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Milli Eğitim Bakanlığı’na Çorum’da bulunan bütün engelli okullarının silbaştan yenilenmesini teklif ettiği  belirtildi. Uzun yıllardır sadece bir okulu dahi yaptıramadığımızdan bakanlığın bu iyi niyetli teklife olumlu karşılık vereceğine pek ihtimal veremedik, inşallah biz yanılırız.

YENİDEN FARKINDALIK OLUŞURSA

Şimdi yeni Vali Necmeddin Kılıç göreve başladı. Engellilerin bina probleminin çözümünde ilgili resmi kurumlar nezdinde tekrardan bir farkındalık oluşturabilirsek hiç fena olmayacak. Kimbilir böylece Devane’de bulunan eski ve yetersiz Zübeyde Hanım Engelli Okulu’nun yerine yenisi yapılır da, özel çocuklar ‘sözde değil, özde özel’ olduklarını hissederler.

 

Son Güncelleme: 02.07.2016 12:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.