5 projenin sözleşmeleri imzalandı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)'nın "Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" kapsamında Çorum'dan kabul edilen 5 projenin sözleri imzalandı.

26 Temmuz 2016 Salı 10:05
5 projenin sözleşmeleri imzalandı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)'nın "Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" kapsamında Çorum'dan kabul edilen 5 projenin sözleşmeleri imzalandı.

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Çorum Valisi ve OKA Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Kılıç,  "TR83 Bölgesi genelinden sunulan 100 proje başvurusu üzerinde yapılan değerlendirmeler neticesinde hibe desteği kazanan projeler 24 Haziran 2016 tarihinde açıklanmıştır. Bu kapsamda, "Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" kapsamında hibe desteği kazanan projeleri ile Çorum, binlerce yıllık kadim tarihinin ulusal ve uluslararası çapta tanıtımı ve turizm alanında alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi açısından önemli bir adım atmıştır" dedi.


PROJELERİN BÜTÇELERİNİN 
YÜZDE 48'İNİ OKA KARŞILAYACAK

Mali destek programı dahilinde, bölge genelinde OKA tarafından desteklenmesine karar verilen projelerin toplam bütçesinin 37 milyon 839 bin 191 TL olduğunu kaydeden Vali Kılıç, "Bu bütçenin yaklaşık %48'sine tekabül eden 17 milyon 999 bin 999 TL'si OKA tarafından hibe desteği olarak projelerde kullanılacaktır. Çorum, mali destek programında başarılı olan projeleri ile bölge içerisinde önemli bir konumda yer almaktadır. Gerek proje dosyalarının kalitesi gerekse başarılı bulunan projelerin turizme olan katkısı ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir başarı gösteren Çorum, bölge genelinde kullanılacak olan hibe miktarının %22'sini (3 milyon 790 bin 137 TL) kazanarak kadim tarihinin gelecek nesillere aktarılması ve turizmin il, bölge ve ülke genelinde gelişmesi için önemli bir adım atmıştır. Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı kapsamında desteklenmesi uygun görülen ve iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan projelere bakılacak olursa ilimiz turizm alanında marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir" şeklinde kaydetti.


DESTEKLENECEK PROJELER


Vali Kılıç "Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" kapsamında başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazanan projeler hakkında ise şu bilgileri verdi:


"İskilip Kaymakamlığı tarafından sunulan "İskilip Redif Kışlası Restorasyonu" projesi ile şu anda yıkık olan tarihi Redif Kışlasının restorasyonunun yapılması ve bu binanın kültür merkezi olarak kullanılması için gerekli inşaat ve imalat işlerinin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Toplam bütçesi 1milyon 436 bin 043,28 TL olan projenin % 55,27'sine karşılık gelen 793 bin 758,07TL'si ajans hibesidir.


Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından "Bilaller Kültür ve Sanat Merkezi" başlığı altında hazırlanan proje ile Çorum için tarihi özelliğe sahip merkezi bir konumda olan kültür varlığı olarak tescilli, müştemilatıyla birlikte 887 m2 olan Bilaller konağının restore edilerek yerli ve yabancı ziyaretçilerin Çorum un geleneksel kültürü ile turistik mekanları hakkında bilgi alabilecekleri, ziyaretçilerin kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirecekleri geleneksel el sanatları kursları ile bu kurslarda turistlere yönelik hediyelik ürünler oluşturulması, tanıtılması turistlerin akşamları geleneksel kültürümüzü izleyebileceği, yerli kültürü ve sanatı yansıtan kültür, sanat kursu ve eğitim faaliyetlerinin, hediyelik eşya üretiminin yapılabileceği cazibe merkezi oluşturulması hedeflenmektedir. Toplam maliyeti 1 milyon 050 bin 215 TL olan projenin% 63,33'üne karşılık gelen 665 bin 092 TL'lik bölümü ajans tarafından hibe edilecektir.

Boğazkale İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından "Hitit Köyü" başlığı altında yürütülecek olan proje ile ülkemizdeki 15 Unesco Dünya Mirası listesinden birisi olan Hattuşa'nın bulunduğu Boğazkale ilçesinde, ekonomik ve kültürel kalkınma potansiyellerini harekete geçirmek, antik döneme ait tarihi dokuyu korumak, Turizm Altyapı mekanlarını geliştirmek, İlçenin ve TR83 Bölgesi'nin turizmden aldığı payı arttırmak ve bu sayede sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlamak hedeflenmektedir. Toplam maliyeti 1 milyon 103 bin 162 TL olan projenin %71,97'sine karşılık gelen 793 bin 959 TL'lik bölümü ajans tarafından hibe dilecektir.


Çorum Belediyesi tarafından "Veli Paşa Hanı Restorasyon Edilerek Turizme Kazandırılıyor" başlığı altında yürütülecek olan proje ile Çorumda yıkılmaya yüz tutmuş vaziyette bulunan TR83 Bölgesindeki "Tek Tarihi Ahşap Han" olma özelliği taşıyan Veli Paşa Mani'nin restore edilerek turizme kazandırılması hedeflenmektedir. Toplam maliyeti 2 milyon 583 bin 877 TL olan projenin %30,90'ına karşılık gelen 798 bin 411TL'lik bölümü ajans tarafından hibe edilecektir. Osmancık Belediye Başkanlığı tarafından "Osmancık Kandiber Kalesi Restorasyon Projesi" başlığı altında yürütülecek olan proje ile ülkemiz için önemli bir tarihi eser olan Kandiber Kalesinin restorasyonu gerçekleştirilecektir. Toplam maliyeti 1 milyon 116 bin 267 TL olan projenin %66,20'sine karşılık gelen 738 bin 916 TL'lik bölümü ajans tarafından hibe edilecektir. Yukarıda özet bilgileri sunulan projelerle Çorum tarihinin ve doğal ve kültürel zenginliklerinin yerli ve yabancı turistlerle buluşturulması sağlanacaktır. Sonuç olarak, bölgemizin kalkınmasında önemli bir görev üstlenmiş Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim ve Kalkınma Kurulu ile birlikte çalışanlarına, ilimizden projelerin hazırlanmasında görev almış tüm çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, yatırımların ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum."


TURİZMDE ATAĞA GEÇİLECEK


Kapadokya'nın yerli ve yabancı yılda 3 milyon turist ağırladığını dile getiren Vali Kılıç, "Nevşehir'de turizm tek geçim ve aynı zamanda da zenginlik kaynağıdır. Bizimde elimizde Hattuşaş gibi bir değer var. Yılda 40-50 bin civarında turist geliyor. Bu rakamı ilk etap da 100 binlere daha sonra ise milyonlara çıkarmamız lazım. Ankara'ya yakın olmamız ve çok turist alan Karadeniz yolu üzerinde bulunmamız büyük bir avantajdır. İl Kültür Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'ni turizm konusunda daha fonksiyonel hale getireceğiz. Yüzlerce proje hazırlayıp finansman kaynaklarını arayacağız" dedi.


OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise projelerle ilgili bilgilendirme toplantısı yapacaklarını ve sonrasında ihalelerine çıkacaklarını söyledi.

 (www.corumhakimiyet.net)

Son Güncelleme: 26.07.2016 10:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.