552 bin dava ve icra dosyası var

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2015 yıl sonu itibariyle takip ettiğimiz dava ve icra dosyası sayısı yaklaşık 552 bindir" dedi.

18 Şubat 2016 Perşembe 09:33
552 bin dava ve icra dosyası var

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2015 yıl sonu itibariyle takip ettiğimiz dava ve icra dosyası sayısı yaklaşık 552 bindir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığına ilişkin sunum yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Yeni Vergi Usul Kanunu ile daha basit, anlaşılır, mükellef haklarını ön plana çıkaran bir sistem amaçladıklarını belirterek, "Vergi uyum maliyetini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesine imkan sağlayan, vergi cezalarını gönüllü uyumu arttıracak şekilde yeniden dizayn eden, üretim ve istihdamı teşvik eden bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz. Damga vergisi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Basit usulde vergilendirilen esnafımızın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlardan gelir vergisi almıyoruz. Yeni iş kuran gençlerimizin 75 bin liraya kadar olan yıllık 8 bin kazançlarından vergi almıyoruz. Bu uygulamadan her yıl yaklaşık 10 bin genç girişimcimizin faydalanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ağbal şunları kaydetti:
"Mükelleflerimiz tarafından verilen beyannamelerin yüzde 99,8’i elektronik ortamda alınmakta ve web tabanlı yazılım seviyesinde anında veri tabanlarımıza kaydedilmektedir. Bu kapsamda 2015 yılında toplam 82 milyon beyanname elektronik ortamda alınmıştır."

“189 MİLYON ADET E-FATURA ALICISINA ELEKTRONİK ORTAMDA GÖNDERİLDİ"

Bakan Ağbal, muhtasar beyannameleri, Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgelerini birleştireceklerini kaydederek, "Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan 11 milyon 200 bin muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan 20 milyon 400 bin aylık prim ve hizmet belgelerini birleştirme çalışmalarını bu yıl içinde tamamlıyoruz. 2015 yılının Aralık ayı sonu itibariyle yaklaşık olarak kullanıcı sayısı 46 bin 800’e ulaştı. 189 milyon adet e-fatura alıcısına elektronik ortamda gönderildi. E-defter uygulamasını yaygınlaştırıyoruz. 2012 yılında başlattığımız bu uygulamayı 2015 yılı Aralık ayı sonu itibariyle 45 bin 321 mükellef aktif olarak kullanmaktadır.

2016 yılı sonuna kadar kayıtlı kullanıcı sayısının 50 bini aşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Ağbal, Vergi İletişim Merkezi aracılığıyla 2015 yılında 609 bin kişiye vergi mevzuatı konusunda danışmanlık hizmet verdiklerini aktararak, "71 bin mükellefimizi de borçları hakkında bilgilendirdik. 2015 yılında sisteme kayıtlı abone sayısı 354 bine ulaştı. Kısa mesaj servisi ile hem vergi mevzuatına ilişkin haberleri sistem abonelerine ulaştırırken hem de borç bilgilerini iletiyoruz" diye konuştu.

Ağbal, şöyle konuştu:
"Hukuk danışmanlığı ve muhakemeyi hizmetlerinde etkinliği arttırmaya devam ediyoruz. 2015 yıl sonu itibariyle takip ettiğimiz dava ve icra dosyası sayısı yaklaşık 552 bindir. Bakanlığımızın bugüne kadar uluslararası yargı organları nezdinde hazine avukatlarının doğrudan takip ettiği, hizmet alımından önceki ön aşamalarda destek verdiği veya danışmanlık hizmeti sunduğu uluslararası tahkim davası 41 adettir."

Komisyon toplantısında Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetimi Kurumu ile ilgili de sunum yapıldı.

İHA


Son Güncelleme: 18.02.2016 10:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165