Aile Hekimleri çok dertli

Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen ve SES tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında...

12 Aralık 2014 Cuma 17:59
 Aile Hekimleri çok dertli


Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen ve SES tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında, aile hekimlerinin üzerinde çok baskı olduğu ve dayanılmaz hale geldiği ifade edildi. Tabip Odası Başkan Yardımcısı Dr. İzzet Ezer, aile hekimliğinin bitirilmek istendiğini açıkladı.


Çorum Tabip Odası Başkan Yardımcısı İzzet Ezer'in açıklama yaptığı basın toplantısına, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Ali Yılmaz, Türk Sağlık Sen Çorum Şube Başkanı Fatih Gök, Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Yetkin, SES Temsilcileri İzzet Seyit Ali Güvendir ve Mert Türkmen ile Aile Hekimleri Sekreteri Veli Nayman da hazır bulundu.


İzzet Eser açıklamasında, aile hekimliği çalışanları üzerine yapılan baskıların artık dayanılmaz halegeldiğini, aile hekimlerinin eğitimi için nöbet düzenlemesi adıyla başlayan sürecin, aile hekimlerine acilde ihtiyaç var şeklinde devam ederek, nöbetsiz sağlık sistemi olmaz şekline dönüştüğünü, son olarak ise, aile hekimlerini aileler ile daha çok bir araya getireceğize kadar uzandığını söyledi.


Bakanlığın gerçekleri gizlemeye çalıştığını dile getiren İzzer Ezer, yaşanan sorunun isminin "teşvik edilmiş acile başvuru "sorunu olduğunu bildirdi.


Çorum Tabip Odası Başkan Yardımcısı Dr. İzzet Ezer, açıklamasında şunları söyledi, "Bu sorunun sebebi ve çözümü aile hekimlerinde değildir. Bu sorun bahane edilerek aile hekimliği uygulaması bitirilmek istenmektedir. Hastane acillerine başvuruyu teşvik eden bizzat mevcut sağlık bakanlığımızdır. Sorunu gerçekten çözmek için hiç bir çözüm, proje üretemeyen bakanlık, en kolay yol olarak aile sağlığı merkezlerini acil gibi göstermeye çalışarak halkımızı yanıltmaktadır.


Mesai saati içinde çalışan halkımıza, ''mesai saatleri içinde muayene olabilme hakkını'' kullanmasının yolunu açın. Açın ki sistem rayına otursun.


Aile Sağlığı Merkezleri acil servis değildir


Aile Sağlığı Merkezleri, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek halkımızın geleceği için çalışan merkezlerdir. Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet alınmasının getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin  aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecektir. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek istenmektedir.


Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları artık gelecekten umudunu kesmiştir. 20 bin aile hekimine ve 20 bin aile sağlığı çalışanına  daha ihtiyacım var diyen bakanlık, acaba mevcut aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının, sistemden kaçış için yollar aradığının farkında değil midir?


Aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftada altı gün, günde on iki saatten, ayda 300 saat çalışma süresi getirmek isteyen bakanlık, bu çalışma sürelerinin uluslararası çalışma kanunlarına, insan haklarına ve Anayasamızın dinlenme hakkına  aykırı olduğunu bilmemekte midir?


 Biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak Aile Hekimliğine, Sağlık Bakanlığı'ndan daha fazla önem veriyoruz ve iyi bir aile hekimliği uygulamasına sahip olmak için herkesten fazla çalışıyoruz.


Aile Hekimliği uygulamasını bitirenler ilerde "sağlık sistemine ihanet edenler" olarak anılacaktır. Biz bu ihanetin içinde olmayacağız.


Vatandaşımın cüzdanına girmek için bizleri kullanma


Sağlık göstergelerinde; bebek, çocuk aşılama oranlarını yükselterek anne ve bebek ölümlerini en alt seviyeye getiren bizleriz, Sağlık Bakanlığımızın ve ülkemizin uluslararası düzeyde başarılı olmasını sağlayan yüz akı aile hekimliği çalışanlarıyız. Torba Yasalar ile son getirilen sağlık politikaları ülkemizin geleceği için sağlıksızdır. Mesai saati dışı nöbet hizmeti diyerek vatandaşımızdan fazla ücret alma politikalarından vazgeçin, halkı kandırmayın. Mesai saati içinde çalışan halkımıza, muayene olabilme hakkını kullanmasının yolunu açın. Sistem rayına girecektir. Sistemi rayından çıkardınız, bu tarz günlük sağlıksız politikalar devam ederse, ülke sağlığı tehlikeye girecektir. Biz halkımızın sağlığının daha iyi takip edilebilmesi  ve aile hekimliğinin bitirilmemesi için 12 Aralık 2014 Cuma günü tüm Türkiye'de 1 günlük iş bırakma eylemini gerçekleştiriyoruz.


Bu eylemi sesimizi duyurmak, halkımızın sağlığına sahip çıkmak için yaptık. Bebeklerimiz sağlıklı doğsun, sağlıklı büyüsün, aşıları eksiksiz olsun, gebelerimiz aile hekimleri tarafından takip edilsin, yaşlılarımız dertlerini aileden biri olarak gördükleri,aile hekimlerine anlatabilsin diye yapıyoruz. Bugün aile hekimliğinin bitirilmesine halkımız adına itiraz ediyoruz. Halkımızı da bize destek olmaya çağırıyoruz.


Ayrıca13 Aralık 2014 cumartesi günü tüm Türkiye'den gelen aile hekimleri ve aile  sağlığı çalışanları ile Ankara'da miting yapacağız. Mitingimiz Ankara Kolej Kavşağı'nda saat 12:00'de başlayacaktır.  Yapacağımız mitinge tüm sivil toplum kuruluşlarını ve halkımızı davet ediyoruz.


Sağlık Bakanlığımıza da sesleniyoruz, bundan önceki sağlık ocağı uygulamasını bitirdiğiniz gibi şimdi de aile hekimliği uygulamasını bitirmeyin. Aile hekimliğine ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine sahip çıkın."



Son Güncelleme: 12.12.2014 18:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165