Aile şirketlerine önemli mesajlar

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Aile Şirketleri ve Aile Anayasası’ konulu seminer verildi.

27 Mayıs 2015 Çarşamba 16:36
Aile şirketlerine önemli mesajlar

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Aile Şirketleri ve Aile Anayasası’ konulu seminer verildi.


TSO Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu katıldı. 


Seminerde firma temsilcilerine, aile işletmelerinin kurumsallaşması ve aile anayasası konusu anlatıldı. 


Şirketleri kurumsallaşmaya teşvik etmek, bu süreci hızlandırmak amacıyla düzenlenen toplantıda; aile şirketlerinin avantaj ve dezavantajları, aile şirketlerinin hayat eğrileri, aile anayasası, aile anayasası usulleri, aile meclisi ve aile konseyi ile kurumsallaşma konularında bilgiler verildi.


‘En büyük sıkıntı aradaki çizgi’


Aile şirketlerinin en başta gelen sıkıntısının aile ile şirket arasındaki çizginin çizilmesi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu, aile işletmelerinde farklılık oluşturan unsurun pazar payı, kârlılık gibi faktörlerden ziyade aile ile işletme ilişkilerinin niteliği olduğunu söyledi.


Aile işletmelerinin üstünlüklerinden bahseden Yrd. Doç. Dr. Bayramoğlu, çabuk karar verebilme, yüksek başarı güdüsü ve işe asılanların fazla olması, kısa zamanda büyüme ve gelişme eğilimi, aile birliğinden doğan kuvvetin olması ve ‘biz’ bilincinin kısa zamanda gelişmesi, amatör ruhun kaybedilmesi, tepe yönetimde karşılıklı saygının daha rahat yerleşmesi, yeni kuşak yönetici adayların belli olması ve önceden olabilecek muhtemel gelişmelere hazırlanabilmeleri olarak sıraladı.


Konuşmasına aile işletmelerinin sorunları ile devam eden Bayramoğlu, “Büyümenin getirdiği finansman, yönetim ve organizasyon sorunları. Şirkette aile dışı çalışanların belirlenmesi. Profesyonel yönetime geçiş ve profesyonel yöneticilerden yararlanma. Yönetimin bir sonraki kuşağı devredilmesi ile ilgili planlama sorunları. Kuşaklar arası düşünce anlayış farklılıkları ve çatışmalar. Çalışmayan aile bireyleri ile çalışanlar arasındaki ilişki ve dengeler her zaman sorun olmuştur.”


İstatistiklerle aile şirketleri


Dünya ve Türkiye’deki aile şirketleri ile ilgili istatistik rakamlar veren Bayramoğlu, “Japonya’da 100 yaşını geride bırakmış tam 50 bin şirket var. 7 Japon şirketi ise tam bin yılı geride bırakmış. Genelde ikinci nesle devredebilen şirketlerin oranı yüzde 70 iken, üçüncü nesle ulaşan sadece yüzde 15’dir. Türkiye’de ise, köklü denilebilecek en uzun ömürlü aile şirketleri 4. kuşağa ulaşmıştır. Yani kurucusunun üzerinden ancak birkaç nesil geçmiş. Hacı Bekir Şekercilik, Kurukahveci Mehmet Efendi, Vefa Bozacısı Türkiye’nin en yaşlı 3 aile şirketidir. Genel olarak 3. nesle ulaşan Türk aile işletmelerinin oranı yüzde 4’tür.” dedi.


‘Aile şirketlerinin dağılma nedeni, kardeş kavgası’


Aile şirketlerinin en büyük problemlerinin bir tanesinin bir sonraki nesle yetki devretmenin bilinmemesi olduğuna değinen Bayramoğlu, aile şirketlerinin dağılma nedenlerinin ise, kardeşler arası kavga olduğunu dile getirdi. Bayramoğlu, bu kavgaların genellikle erkek kardeşler arasında yaşandığını kaydetti.


 

Son Güncelleme: 27.05.2015 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.