Akıllı şebeke, akıllı toplum

Uluslararası platformda gerçekleşen ve dünyanın enerji uzmanlarının yer aldığı İCSG İstanbul...

06 Ağustos 2015 Perşembe 10:47
 Akıllı şebeke, akıllı toplum


Uluslararası platformda gerçekleşen ve dünyanın enerji uzmanlarının yer aldığı İCSG İstanbul 2015'de oturum konuğu olan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, "Akıllı şebekelerden önce akıllı toplumu sağlamalıyız. Önce insanlarda bu algı yaratılmalı" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleşen ve YEDAŞ'ın da destek verdiği 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı (ICSG İstanbul 2015) 29-30 Nisan tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Enerji sektörü üzerine oturumların yapıldığı ve dünyanın farklı ülkelerinden İstanbul'a gelen enerji uzmanlarının sunumlarını paylaştığı İCSG İstanbul'da oturum konuğu olan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, 'Akıllı Toplum' bilincinin yaygınlaştırılması konusunda katılımcılara bilgi verdi.


Kongre ve Fuar açılışını Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaparken, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve enerji sektörünün üst düzey yöneticileri, uluslararası platformda gerçekleşen ICSG İstanbul 2015'de, dünyada ve Türkiye'deki enerji sektörünün önemli konu başlıklarını masaya yatırdı. Akıllı Enerji Sistemleri başlıklı oturumda katılımcılara YEDAŞ'ın gerçekleştirdiği IT yatırımlarından paylaşımlarda bulunun YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, "Akıllı şebekelerden önce akıllı toplumu sağlamalıyız. Önce insanlarda bu algı yaratılmalı" dedi.


KAMUSAL HAFIZA KAYIT ALTINA ALINIYOR


"Akıllı şebekelerin birebir süreçlerini, faydasını veya ne kadar gerekli olduğunu yaşayan elektrik dağıtım şirketleridir" diyen Türkoğlu, "Asıl mesele, akıllı şebekeler, bilgi teknolojileri, IT yatırımları gibi tüm bu süreçleri, sürdürülebilir bir şekilde yönetebiliyor olmak. Sürdürülebilirlik, misafiri olduğumuz şu dünyada, gelecek kuşakların yaşam haklarına saygı duymayı, çok müdahale etmeden, ekolojik dengeyi korumayı amaçlıyor. Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız Bey'in söylediği gibi kamusal hafızanın bir şekilde kayıt altına alınması gerekiyordu ve şu anda bu hedef gerçekleşiyor. Bilgi teknolojileri dediğimiz unsurların tamamı ölçme üzerine dayanıyor. Önemli bir söz var. Ölçemezsen yönetemezsin. Neyi ne kadar ve nasıl ölçtüğünüz, yönetiminizi ve sizin geleceğinizi belirleyen unsurlardır" diye konuştu.


AKILLI TOPLUM BİLİNCİ OLUŞTURULMALI


Şu anda bizler burada 'Akıllı Şebekeler' konusunu tartışırken, Japonların önderliğinde Avrupa'da 'Akıllı Toplum' yapısının oluşturulması ve konuşulduğuna dikkat çeken Genel Müdür Türkoğlu, "Tek başına şebekemiz istediği kadar akıllı olsun. Toplumun bu bilinçte olmaması halinde sizin yaptığınız yatırım tüketiciye sadece maliyet anlamında yansır. Dolayısıyla akıllı şebekelerden ziyade akıllı toplum bilincini oluşturmalıyız" dedi. "Özelleştirilmenin amacı verimliliğin artırılması, müşteri memnuniyetinin sağlanmasıdır" diyen Türkoğlu, "Ülkemizde 21 elektrik dağıtım şirketi var ve bu çok sesliliği, kargaşayı ve alternatif maliyetleri de beraberinde getiriyor. 21 değil de, 1 şirket olarak, yani Kosova gibi tüm ülkenin elektrik dağıtımı aynı şebeke üzerinden yönetebiliyor olursak, müşteri memnuniyeti ve verimlilik daha üst seviyelerde olacaktır" şeklinde konuştu. Kayıt altına alınmış bir sistemin çok daha iyi yönetileceği bilinciyle hareket ettiklerini ve Avrupa standartlarındaki teknolojiyi sistemlerine entegre ettiklerini belirten Türkoğlu, "YEDAŞ olarak, Bilgi Teknolojileri tarafını büyük oranda çözdük ve yıl sonunda tamamlamış olacağız" diye konuştu.


TÜRKOĞLU OTURUM KONUĞUYDU


İCSG İstanbul 2015'de oturum konuğu olan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu'nun yer aldığı Akıllı Enerji Sistemleri başlıklı oturumda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Zafer Demircan, ORACLE Endüstri Strateji Direktörü Mike Ballard, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Suat Bengür, SIEMENS AG Endüstri Altyapı ve Enerji Dağıtım Sektörü Teknoloji ve Strateji Bölümü Direktörü Dr. Rolf Apel, DNV GL Enerji CEO'su David Walker ve CLK Boğaziçi EDAŞ Ar-Ge Müdürü İlker Dursun da katılımcılara sunum yaptı.



Son Güncelleme: 06.08.2015 10:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.