‘Alan değişikliği ayrıcalık değildir’

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Tekin Çınar, alan değişikliğinin ayrıcalık değil, gerekli ve yerinde bir hak olduğunu söyledi.

14 Haziran 2017 Çarşamba 13:06
‘Alan değişikliği ayrıcalık değildir’

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Tekin Çınar, alan değişikliğinin ayrıcalık değil, gerekli ve yerinde bir hak olduğunu söyledi.


Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in, öğretmenlere yönelik yılsonu seminerlerine katılımı esnasında alan değişikliği üzerine yaptığı açıklamada, “Bu uygulamanın yeterince mezun bulunamayan alanlarda öğretmen ihtiyacının giderilmesi için hayata geçirildiğini ancak şu anda her alanda üniversite mezununun bulunduğu; dolayısıyla kendi içimizden bu alanlara öğretmen arkadaşlarımızı kaydırmak yerine genç arkadaşları milli eğitim ailesine katmayı tercih ediyoruz. Zorunlu haller dışında alan değişikliği gündemimizde yok” ifadeleri üzerine bir basın açıklaması yaptı. Çınar, açıklamasında şunları ifade etti:


“Alan değişikliği konusunda Bakanlık makamlarınca farklı tarihlerde ve farklı zamanlarda sarf edilen farklı görüşler, ne yazık ki Bakanlığın kalıcı bir istihdam politikası geliştiremeyip halen zaman ve kişiye göre değişen çağdışı bir yönetim anlayışı içinde takılıp kaldığının apaçık bir tezahürüdür.

1995-2013 yılları arasında sorunsuz bir şekilde uygulanıp 2014 yılındaki kısmî uygulamadan bu yana uygulanmayan öğretmenlerin adeta kanayan yarası olan diplomaya yönelik alan değişikliği mağduriyeti artık kangrene dönüşmüş durumdadır. Konunun kurum idari kurulu başta olmak üzere her platformda dile getirmemize rağmen Bakanlığın 2014 yılında bu yana sorunun çözümü hakkında hiçbir adım atamaması, diplomaya yönelik alan değişikliği bekleyen öğretmenlerimizi çalışma hayatında huzursuz ve mutsuz etmekte; çalışma verimliliğini ortadan kaldırmaktadır.

Alan değişikliği konusunda mezuniyet branşına geçmek isteyenler, ikinci bir yükseköğretim programı bitirerek yeni mezun olduğu alana geçmek isteyenler ve 2012 yılında aile bütünlüğü için alan değişikliği yapmak zorunda bırakılan öğretmenlerin kendi alanına geçmek isteyenler başta olmak üzere haklı talepleri olan bir öğretmen kitlesi mevcuttur.


Öğretmenlerin mesleklerini en verimli olacakları alanda ifa etmelerinin sağlanması bakanlığın en başat görevleri arasındadır. Bakanlığın öğretmen istihdamında öğretmenlik alanları özelinde uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir bir istihdam politikası geliştiremeyip, her makam/mevki değişikliğinde rüzgarın estiği yöne göre savrulan palyatif tedbirlere başvurmasının ceremesini öğretmenler çekmemelidir.


Eğitim-Bir-Sen olarak alan değişikliği talebini KİK toplantılarında ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde defaten dile getirdik. Bu konudaki haklı ve yerinde beklentinin bir an önce karşılanması gerektiği açıktır.


Bakanlığın politika geliştirme ve karar alma makamlarının kendi aralarındaki uyumsuzluk ve karar alamama noktasındaki yetersizliğinin bedelini öğretmenler ödememelidir. 
Bakanlık alan değişikliği konusunda acilen somut adım atmalı; alan değişikliği takvimini hazırlayarak yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan evvel alan değişikliğinden faydalanacak öğretmenlerimizin görev yerleri belli olacak şekilde alan değişikliğini gerçekleştirmelidir.”


Son Güncelleme: 14.06.2017 13:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.