‘Anadolu İslam’ın merkezi olmalı’

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı İl Başkanlığı tarafından ‘Türk Müslümanlığı ve Mâtürîdîlik’ konulu bir konferans gerçekleştirdi.

07 Aralık 2016 Çarşamba 13:45
 ‘Anadolu İslam’ın merkezi olmalı’

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı İl Başkanlığı tarafından ‘Türk Müslümanlığı ve Mâtürîdîlik’ konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Konuşmacı Prof. Dr. Hilmi Demir, “Müslüman coğrafyasında yaşanan kavganın bitmesi için, Anadolu’nun yeniden İslam coğrafyasının merkezi olması lazım.” dedi.

Önceki gün Turgut Özal Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı İl Başkanı Ahmet Hattab İmal, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Selim Aydın ve çok sayıda Ülkü Ocakları mensubu katıldı.


İsmail Deli’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.


Programda Ülkü Ocakları İl Başkanı Ahmet Hattab İmal bir açılış konuşması yaptı.

İMAL: DİN VE BİLİM BİRBİRİNİN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR

Din ve bilimin birbirinin alternatifi olmadığını belirten İmal, “İmam Mâtürîdî bilim ile dini aynı kotada buluşturarak, bugün bilimi ve aklı İslam’a düşman belleyenlerin olduğunu görmek milletimize yapılacak en büyük ihanettir. İlginç bir zamanda yaşıyoruz. Din ve bilim kavramlarının birbiriyle birlikte zikredilmesi bile bazı insanları rahatsız etmeye yetiyor. Eğer insanlar dinin ve bilimin birbiriyle birlikte zikredilmesine tahammül edemiyorsa onların din anlayışlarında da bilim anlayışlarında da ciddi sorunlar vardır. Dinde bilimde insan içindir. Din ve bilim birbirinin alternatifi değildir” dedi.


Programa konuşmacı olarak katılan Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslami Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir ise, Türk Müslümanlığının üç sütunu olduğunu, bugün Ortadoğu’da da yaşanan sorunların temelinde bu değerlerin unutturulmasının payı olduğunu söyledi.


DEĞERLERİMİZDEN KOPMAMALIYIZ


“İslam dünyasındaki kavganın bitmesi için, Anadolu’nun yeniden İslam dünyasının merkezi olması lazım” diyen Demir, konuşmasına şöyle devam etti: “Türk Müslümanlığının üç sütunu var. İmam-ı Azam, İmam- Mâtürîdî, Hoca Ahmet Yesevi. Bunlar sadece Türklüğün değil İslam dünyasının da çok büyük isimleri. İslam dünyası bu üç sütunun üzerine yükseldi. 19. yüzyıldan itibaren İslam dünyasında Osmanlı Ortadoğu’dan çekildikten sonra hem emperyalist güçler hem de onların İslam dünyasındaki işbirliği içinde olduğu bir takım güçler sayesinde İslam’ın bu üç sütunu unutturuldu. Bugün Ortadoğu’da karşılaştığımız birçok sorunun temelinde de bu üç değerin unutturulmasının büyük payı var.


ANADOLU İSLAM’IN MERKEZİ OLMALI


Türk Müslümanlığının en büyük özelliklerinden bir tanesi Türk Müslümanlığının şehirlerden yükselmesi ve yücelmesidir. Biz karizmatik liderlerin, mistik önderlerin arkasından giden bir toplum değiliz. Biz törenin ve yasanın ardından giden bir toplumuz. Biz töreli bir toplumuz. Hukukun olmadığı bir yerde Türk Müslümanlığından bahsedemezsiniz. Bugün İslam dünyasının kavgasının bitmesi için Anadolu’nun, Ortadoğu’nun entelektüel fikri ve dini merkezi olmazı lazım. Anadolu ne zaman İslam dünyasının yeniden merkezi olur o zaman bu kavga biter.”


Programda Ülkü Ocakları İl Başkanlığının faaliyetlerinin yer aldığı bir sunum izletildi.


Son Güncelleme: 07.12.2016 13:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.