ANLIK DEĞİL, ASIRLIK KARARLAR VERMEK

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın geçtiğimiz ay Çorum’a yaptığı ziyarette kentin acilen yeni bir müze binasına ihtiyacı olduğunu öğrenmiş olduk.

12 Haziran 2017 Pazartesi 22:47
 ANLIK DEĞİL, ASIRLIK KARARLAR VERMEK


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın geçtiğimiz ay Çorum’a yaptığı ziyarette kentin acilen yeni bir müze binasına ihtiyacı olduğunu öğrenmiş olduk.


Anlatılanlara göre, Çorum, Boğazkale ve Alacahöyük müzelerinde toplam 32 bin adet tarihi eser sergileniyor. Yer sorunu nedeniyle depolarda ise halen 15 bin adet eser bekletiliyor. Gün yüzüne çıkmayı bekleyen kıymetli eserler için de haliyle yeni bir müze binası yapılması gerekiyor.


Gelişmeler üzerine yeni müze binasının mevcut müzenin genişleme alanına yapılmasının uygun olacağı düşünülüyor. İlk akla gelen yer eski müzenin bulunduğu alan oluyor. Lakin eski müze binasının yerine tapu-kadastro hizmet binası işaretlenmesi ve yakında yapım aşamasına geçileceği anlaşılıyor.


Hal böyle olunca muhteşem bir yapıya sahip olan mevcut müzenin yakınlarına yeni bir bina yapılmasının önü kapanıyor. Gelecekte müzenin genişleme alanına giren iki ayrı okulun arsasının yeni müze olarak ayrılabileceği hesap ediliyor.


Öte yandan Ankara’da bulunan ve bu topraklara ait olan Hitit medeniyetine ait eserlerin Çorum’a getirilmesinin yoğun çabası verilirken, yerelde müzeye genişleyecek bir alanı dahi henüz planlayamadığımız anlaşılıyor.


Diyeceğim odur ki, uzmanlar sağlıklı kentleşmenin şehirlerin sağlık, eğitim, konut, sanayi ve diğer sosyal donatılarının 50-100 yıllık perspektifle uzun vadeli planlanmasından geçtiğini söylüyor.


Biz de depolarda 15 bin adet tarihi eseri bekletip mevcut müzemizin genişleme alanını, yani eski müzeyi tapu kadastro binası hizmet binası olarak işaretliyoruz. Ne güzel(!) bir planlama hatası değil mi?  Bu türden örnekler maalesef o kadar çok ki…


Kentin istikbaline dair planlar yapılırken anlık değil, uzun vadeli hesaplar yapılabilse, karar vericiler yerel dinamiklerle irtibatlı olabilse bu planlama hataları belki de olmayacak. Böylece de düzgün bir şehirleşmeden bahsedebileceğiz.


Son Güncelleme: 13.06.2017 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil 2017-06-13 00:44:00

Vay vay neyimiz dogru ki tapu kadastro binası işaretleyecek yer kalmamîs koca çorumda imar yanlışları facia şekilde devam ediyor buna artık bir dur denilmeli

Avatar
mehmet bölükbaşı 2017-06-13 08:07:58

çorumu zor duruma sokmayın vebalini çekemezsiniz Bu memleketin kaderine terk etmeyin toparlayıcı olun üniversitemız var çok şükür Adam bu memleketin yerlisi birde jeodezi Prof.u.sadece başkanla bir olup bir şehir planı istiyoruz birde imar plan uygulaması

Avatar
paralelsavar 2017-06-14 10:47:24

heryer planlama hatası. stadın yerine hala konut yapma çabası içindeler. ahlatcının yurdu bir facia. derenin hemen yanında konutlar bir bakın tavukluğa. sultan tover midir nedir, kamu alanını bedavaya aldılar planı değiştirdiler. carfur un yanında yapılan bina. taban alanı en fazla yüzde kırk olması gerekirken özel imarla yüzde 55 e cıkardılar birsürü yeri. bahabeydeki uzay ın binası arastırın da görün. araba koyacak yer yok millet kaldırımlara araba koyuyor. belediye binası oraya olmamalıydı. heryere mescit kuran kursu ne anlamı var. diyanet yapsın. corumlunun parasını niye stada veriyorsunuz niye imam hatip e veriyorsunuz. yollar berbat. daha birsuru şey.

banner165