'Artık millet sözün tek sahibi olacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal "Artık millet sözün tek sahibi olacak" dedi.

21 Mart 2017 Salı 16:51
'Artık millet sözün tek sahibi olacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, anayasa değişikliğinin 14 yılda yapılan hizmetlerin tamamını taçlandıracağını belirterek, "Siyasete bereket getirecek, istikrar getirecek. Siyasette marjinallikten beslenenler, marjinal kalıpta siyasetle ayakta kalanların hepsi gidecek. Artık millet sözün tek sahibi olacak" dedi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Çorum’a gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorum Esnaf ve Sanatlarlar Odaları Birliğinde esnaflarla buluştu. Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'nün de katıldığı toplantıda Bakan Ağbal, hükümet olarak esnafa yönelik yaptıkları çalışmalar ve referandum sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.

16 Nisan'da anayasa değişikliği oylaması ve anayasada bir reform yapacaklarını dile getiren getiren Bakan Ağbal, "Ben görüyorum ki, ekonomideki sinyaller de bunu gösteriyor, ekonomide son dönemde bir çok gösterge, 16 Nisan referandum sonucunun olumlu, 'Evet" olacağını da işaret ediyor" diye konuştu.

Halk oylamasından çıkacak güçlü bir 'Evet'in Türkiye'nin önünü açacağını dile getiren Bakan Ağbal, AK Partili ve MHP'lilerin yanı sıra CHP'lilerin de anayasa değişikliğine destek vereceğine inandığını ifade etti.

Halk oylamasının bir seçim olmadığını, iktidar yarışı yapılmadığını vurgulayan Ağbal, "Çok önemli bir anayasa değişikliği yapıyoruz. Ülkemizin önünü açacak, bizi büyütecek, çocuklarımızın, torunlarımızın, yarınlarımızın daha iyi olması için çok ciddi bir başlangıç noktası olacak bir değişikliğe gidiyoruz. Şuna inanın ki bu bir yol ayrımı. Bu yol ayrımında güç birliği yapacağız. Bu yol ayrımında birliğimiz, beraberliğimiz için, devletimizin bekası için hep beraber ‘Evet’ diyeceğiz" dedi.

"Yönetim sisteminde reform yapıyoruz"

Halk oylaması için 'Hayır' kampanyası yürütenlerin de dikkatle izlenmesi çağrısında bulunan Bakan Ağbal, "Burada farklı farklı siyasi düşünceler olabilir. Çorum’da yaşamış bir insan olarak söylüyorum. CHP’li, MHP’li seçmenlerimiz, ‘Hayır’ kampanyası yürütenleri mutlaka dikkatle izlesinler. Bu memleketin yararına ne söyleniyor. Sürekli bir korku, sürekli bir olumsuzlama. Ya Allah'ınızı severseniz, bunlar 14 yıldır bunu yapıyorlar. Ne zaman iyi bir şey yapsak hiç 'Allah razı olsun iyi bir şey yapıyorsunuz, bu defa destekliyoruz' dediği bir şey gördünüz mü? Hiç görmediniz. Bu defa yaptığımız gerçekten bu memleketin geleceği için önemli. Yönetim sisteminde reform yapıyoruz. Son 14 yılda yapılanları üst üste koyun, bu anayasa değişikliğine ona bakarak karar verin. Anayasa değişikliği bütün bu yapılanları taçlandıracak. Siyasete bereket getirecek, istikrar getirecek. Siyasette marjinallikten beslenenler, marjinal kalıpta siyasetle ayakta kalanların hepsi gidecek. Artık millet sözün tek sahibi olacak. Buna niye karşı çıkılıyor. Neden illaki parçalı bir siyaset isteniyor? Siyasette uzlaşma olsun, birlik ve beraberlik güçlensin. Mevcut sistem bu ülkenin ihtiyaçlarına artık yetmiyor. Bu ülkenin iddialarının gerisinde kalıyor. Bu ülkenin ortaya koyduğu bir vizyonu, hedefi var. Bu hedefte de dar geliyor. Ya dar elbisenin için de gitmek zorunda mı bu ülke. Elbisemizi bedenimize uydurulalım" açıklamasında bulundu.

Anayasa değişikliğinin yapılmasının ardından siyasi partilerin de değişeceğine inandığını kaydeden Ağbal, "Vatandaşın yüzde 50’sine göre bir vizyonun yoksa, bir programın yoksa arkadaş bırak siyaseti o zaman. Futbolda jübile var da siyasette yok mu?" ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 300 milyon liralık bir vergiden vazgeçtik"

Esnafa yönelik çalışmalar hakkında da açıklamada bulunan Ağbal, AK Parti olarak iktidara geldikleri andan itibaren 'Esnafımız ne kadar kazanıyorsa o kadar vergi alalım. Zararda ise biz onun zararına da ortak olalım' dediklerini anlatan Ağbal, 2004 yılında esnafın Yeniden Yapılandırma Kanunu ve Vergi Barışı Kanunu çıkararak esnafın bir sürü biriken sorunlarını çözdüklerini hatırlattı.

750 bine yakın basit usul mükellef olduğunu açıklayan Bakan Ağbal, "Esnaflarımızın çoğu basit usul. Bu sene ilk uygulamasını yaptık. 8 bin liraya kadar beyan edilen kazançtan sıfır vergi, hiç vergi almadık. Tahminime göre yaklaşık 300 milyon liralık bir vergiden vazgeçtik. Yani 750 bin esnafımızın kazancı ne olursa olsun, ister 8 bin lira olsun ister 28 bin lira olsun, o 8 bin liralık kısımdan vergi almıyoruz. Bu da esnafımıza bir rahatlama getirdi. Gençlerin esnaflığa ve ticarete teşvik edilmesi için önemli uygulamalar hayata geçirildi. Bugün iş yeri açan bir genç belli bir kazanç sınırına kadar 3 yıl boyunca vergi ödemiyor. KOSGEB üzerinden 50 bin liraya kadar, 20 bin lira ile 50 bin lira arasında faizsiz kredi imkanı getirdik. 470 bin işletme yararlandı. 11 milyar lirayı aşan bir kaynağı bu şekilde ekonominin kılcal damarlarına vermeye başladık" diye konuştu.

2017 yılında istihdama büyük destek vermek istediklerini, bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliği'nin çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Ağbal şunları söyledi:

"Özellikle esnafımız için buradan bir çağrıda bulunuyorum. 2017 yılında işe alacağınız her yeni kişi için bütün primleri devlet olarak biz ödeyeceğiz. Sosyal güvenlik primleri bizden, vergiler bizden, işsizlik sigortası fonu bizden. Yani bugün asgari ücretle işe aldığınız bir kişi için o kişiye ödeyeceğiniz rakam bin 404 lira ancak normalde bunun size maliyeti 2 bin 178 lira. Arada 773 lira var. Normalde 773 lirayı gidip devlet dairelerine ödüyordunuz ama dedik ki '2017 yılının Ocak ayından başlamak üzere istediğiniz kadar yeni eleman alın, aldığınız her eleman başına 773 lirası devlet olarak bizden.' Buradan özellikle esnaflarımıza da çağrıda bulunmak istiyorum, bu büyük bir imkan. Gelin hep beraber bu çağrıdan yararlanalım."

İHA
 

Son Güncelleme: 31.07.2018 00:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.